Friday, January 05, 2018

Motivasi : Bersihkan Peti Ais

by , in


Hai semua..

Untuk kali ini saya nak kongsikan video saya bersihkan dan organize peti ais.

Tahun 2018 ni salah satu azam saya adalah untuk menjadi mama yang lebih rajin mengemas.

Harap perkongsian ini juga dapat memberi motivasi untuk korang bersihkan peti ais.

Maaf atas segala kekurangan.


Selamat Tahun Baru 2018!





Saturday, December 23, 2017

Cuti- Cuti Cameron Highlands

by , in



Assalammualaikum..

Pergh..lame giler tak berblogging..kesian blog ni..bersawang habis..mane pergi Sha yang gigih dulu..
Blog dah terabai..penuh habuk..sampai masuk mata dah ni..

Sedar tak sedar dah masuk penghujung tahun 2017 kan..azam kurus amacam? Dah terlaksana ke?
Haha..soalan tu jawab dalam hati jela..

Mommy daddy mesti tengah sibuk shopping persiapan nak kembali ke sekolah.
Maklumlah..cuti sekolah pun ada berbaki dalam 1 minggu je lagi kan.
Boleh lagi ni bawak anak-anak pergi jenjalan.

Ada yang nak pergi Cameron Highland tak?
Ni ha..nak share cerita pasal trip saya dengan BFF ke Cameron Highland bulan November aritu. Punyalah lame..baru la ni nak updated kat sini.

Kitaorang BFF since sekolah rendah lagi. Dah bertahun tak jumpa.
Dah lama sebenarnya kitaorang plan bende ni..sepatutnya pergi 4 family. (Fyi, BFF semua tak single dan tak available).
Tapi seminggu sebelum nak pergi..BFF yang stay kat Penang tu tak dapat join.  Penang masa bulan November aritu banjir, abis semua harta benda berenang-renang dalam air bah..antaranya termasuklah peti ais, mesin basuh, TV dan lain-lain yang seangkatan dengannya. Oleh kerana kos yang perlu dikeluarkan untuk repair merepair, jadi BFF Penang tak dapat ikut.
Kitaorang yang bertiga ni memahami keadaan beliau (BFF Penang). Ujian dari Allah..mudah-mudahan segala urusan BFF Penang di permudahkan.
Agak sadis jugak sebab dia yang plan semua ni. Last-last dia yang tak dapat pergi. Jadi 3 family je la yang pergi. Kitaorang bertiga semua kat Selangor, dia sorang je nun jauh tercampak kat Utara.

Mula-mula rasa macam nak cancel je….tapi semua dah plan baik punye. Duit homestay dah bayar, semua benda dah prepared.
Kitaorang gagahkan diri jugak untuk pergi walaupun sebenarnya agak keberatan sebab BFF Penang tak dapat ikut.
BFF Penang..next time kite pergi berjimba bersama-sama hokey!

Jom ke Cameron!
Saya 1 family bertolak dari KL pukul 9.30 pagi. BFF yang 2 orang lagi tu naik 1 kereta bertolak dari Rawang.
Haha..janji lepas subuh nak gerak…subuh gajah! Kelam kabut dibuatnya. Sempat gak buat nasi goreng. Nasib baik baju semua dah pack. Cuma tinggal nak pack cekedis dengan barang nak bawak untuk masak-masak kat homestay je.

Sampai RNR Tapah, singgah kencing dan sempat gak beli cekedis sebagai kudapan dalam perjalanan nanti. Lepas tu perjalanan harus diteruskan demi untuk mengejar cita-cita ber holiday di Cameron Highland.

Jalan Tapah berliku-liku, berbelit-belit macam ulaq kena palu. Pening rasa nak muntah jangan cakaplah, siap bawak minyak angin, gula-gula berangin dan semua yang berpudina dibungkus rapi, dah tau dah memang tak boleh tahan dengan jalan Cameron Highland.
Sepanjang jalan Tapah tu kiri kanan ade orang jual petai. Pendek kata time tu memang festival Petai la. Durian tak boleh lawan dengan kemeriahan yang dimiliki oleh Encik petai.


Dah sampai Tanah Rata.

Setelah mengharungi jalan yang berliku dan bermain dengan perasaan loya tekak semua...akhirnya semua tu terubat bila nampak ladang teh Cameron Valley terbentang luas di depan mata. Tapi kitaorang tak singgah sebab plan nak pergi esoknya. 

Cuaca mendung macam nak hujan.

Masing-masing dah kebulur. Cari tempat makan dulu. Kitaorang decide makan kat kedai berdekatan dengan homestay yang kitaorang duduk. Sampai Tanah Rata dalam pukul 1 petang. Check in pukul 2 petang, jadi sempatlah nak makan dulu. Kedai ni paling ramai orang makan, ingat sifir ni..kalau ramai orang makan, mesti dia masak sedap.
Tapi..hampeh sikit..tak sedap..saya order nasi goreng kampung..sedap lagi saya masak..amboi..amboi..amboi..amboi..amboi..amboi..tu dia..Encik Altimet dah nyanyi..hahaha..


Homestay yang saya duduk ni dekat block Gladious, Greenhill Resort, Tanah Rata.  Dapat cari melalui FB Homestay Muslim. Rate dia RM350 1 Apartment, 2 hari 1 malam.
 Tapi..ha..ade tapi..apartment yang saya duduk ni tak begitu memuaskan especially bilik air dia..bukan nak riak..saya rasa toilet umah saya yang bukan taraf hotel atau homestay  lagi bersih.
Masuk je apartment ni lantai basah..baru lepas mop. Jenuh saya mengelap dengan pengelap kaki..bawak budak-budak tengah melasak..berlari ke sana sini..lantai licin..kang jatuh bedebuk…dah tak jadi percutian yang menggumbirakan hati.
Apartment sebelah yang BFF saya duduk pulak bilik air yang kat luar bedroom tu air bertakung. Sian diorang mandi sambil berzumba mencedok air ke dalam sinki..haha..hebat…
Lain-lain masalah biarlah saya simpan dalam kenangan. Kalau ade pembaca blog saya nak share homestay atau hotel yang tak best yang pernah korang duduk..silakan..saya sangat mengalu-alukan. Please tell me I’m not alone here.

Malam pertama di Cameron Highland, lepas maghrib, kami pergi ke pasar malam di Brinchang. Tak jauh dalam 10 minit dah sampai. Tapi yang buat lama sebab jenuh cari parking. Pusing punye pusing, tak jumpa. Lastly, parking depan apartment kat atas bukit tu.. apartment mende tah..dah lupe nama dia. Tu pun kena double parking. Pengajaran kat sini: Lain kali keluar awal. 
Kitaorang jalan kaki ke bawah menuju ke pasar malam. Tak jauh sangat. Sejuk jalan malam-malam dengan angin yang bertiup kat Cameron Highland yang membuatkan korang fefeeling macam berada di negara Eropah. Try la tiup-tiup ikut mulut, kot ada asap keluar. Tapi hampeh..bau petai yang kluar..Haha..
Kat pasar malam saya beli burger dengan ayam goreng ala-ala Uncle Bob tu.
Strawberi kat pasar malam murah. 4 bungkus RM10. Coklat celup yang makan dengan strawberri tu jual lain harga. RM5 kalau tak salah saya. Lain-lain macam pasar malam biasa, kalau korang nak beli keychain atau fridge magnet, harga boleh tahan murah. Boleh negotiate lagi.

Ada sorang uncle ni jual microphone yang bluetooth tu. Kebetulan masa dia tengah karoks tu, kami lalu depan stall dia. Saya tak boleh tahan dengar dia karoks..tergelak besar saya depan uncle tu. Haha..maafkan saya uncle..sebab suara dia nyanyi lagu Aiman Tino ke ape tah melodi jadi lain. Lagu tu sepatutnya melodinya sedih terus jadi happy.

Panjang celoteh saya ni. Kelopak mata korang pun mungkin dah separuh tiang..sikit lagi berdengkur la tu..hahaha..so lepas ni bak kate pepatah zaman viral ni...let picture do the talking..

Pasar pagi Brinchang (FAMA) Cameron Highlands
Hari Ahad. 
Pukul 7 pagi sampai 12 tengahari

Mari akak..mari abe-abe..meh beli cactus.

Macam-macam souvenir ada.
Berpinar mata.

Amboi Kak ngah..Shopping macam nak buka bisnes



Sape pernah makan ni?
Epal Cameron rasa macam honey dew

Seterusnya kita jalan-jalan ke Big Red Strawberry Farm.


Peace ya'll

 Strawberi tak banyak.
Yang tinggal semua strawberi ketot.
Bukan musim kot.

 Sooo fresh..

 Bunga cantik!

Cantiknya bunga ni mama!

Nak bawak balik ni boleh ke mama?

Syifa tak lepaskan peluang main benda pusing-pusing ni
 Harga: 2 token RM 2

Next kita pergi Kampung Sedia.
Lunch dekat kedai makan kat situ. Makan nasi campur. Tak ingat nama kedai tu, tapi sebelah dengan Taman Agro Al Mashoor.


Ambik gambar kenang-kenangan.

Kat sini pun strawberi ketot.

Penyejuk tekak.

On the way nak turun tu, cadangnya nak tengok ladang teh Boh.


Sampai sini je..Tak naik atas sebab hujan rintik-rintik dah turun.
Time ni pun dah pukul 4 petang. Ladang teh pun dah nak tutup.


Sempat tengok teh ni je..Huwaaa..
Ni je yang dapat snap..
Tak sampai hasrat nak berselfie depa tangan macam dalam filem Titanic tu..
huhu..


On the way nak balik, singgah jap Lata Iskandar.

Tu dia..air terjun..
Tingginyer air tu terjun mama.. :)

Relax sekejap..Sejuknya air..


Antara barang yang dijual kat tepi jalan Lata Iskandar.

Comel-comel kraftangan kat sini.

Orait..tu je..
Banyak lagi tempat yang tak pergi kat Cameron.
Masa tak cukup.
Takpe next time boleh pergi lagi.

Tu je wat kali ni.
Thanks singgah sini.






























Sunday, December 04, 2016

Free Printable Label

by , in
Hello peeps!

Ramai pulak yang minta printable label ni..
Ada yang saya dah email softcopy, tapi dah ramai yang request ni, 
tak larat pulak nak reply semua.
Ada jugak yang mencari saya, sampai pm kat FB, 
sorrylah dear..dah setahun berlalu baru saya reply.
Jarang cek inbox..ala..jangan merajuk yer..

Atas permintaan kawan-kawan di luar sana 
yang dah lama request printable label ni, saya share kat blog ni..
Semua orang boleh download, tanpa sebarang sekatan ekonomi.

So..kalau nak label barang-barang dapur ke, stationary ke boleh print 
dan boleh jugak ikut macam step yang saya buat kat SINI.

Caranya mudah jer..mula-mula klik link kat bawah gambar label ni.

Free Printable Label


Pastu keluar screen macam ni, klik download kat atas tu.
Kemudian open file Ms Word yang dah di download tadi.


Pastu korang klik kat tulisan dalam label tu,
 untuk tukar ke nama barang yang korang dah senaraikan siap-siap.
Kat dalam tu contoh je.
Jangan lupa save file yang dah edit tu.

Lepas dah dah taip semua senarai barang
yang nak di labelkan tu, boleh terus print.


Ni yang dah siap print.

Okey semua..Selamat melabel!
Friday, October 21, 2016

Upcycle Canvas Lama

by , in

Hai semua..
Nak share diy yang simple hari ni.

Kalau korang ada lukisan canvas lama
 yang korang menyampah nak tengok,
 jangan buang atau peram dalam kotak.

Hari ni saya share cara saya guna semula canvas painting 
yang saya sendiri tak berkenan dengan gambarnya.

Ni nak tunjuk gambar sebelum canvas tu di makeover kan.
Yang gambar kerete antik tu..
Alahai..seram pulak dok tengok gambar tu ari-ari. 
Macam ada yang tak kena.

First, get ready dengan bahan-bahan yang diperlukan.
1) Lukisan canvas yang lama
2)  White glue
3)  Masking tape
4) Glitter
5) Foam brush
6) Acrylic colour
7) Optional: Berus lukisan

Lukisan canvas lama tu saya dah spray paint dengan warna putih. 

Kalau guna canvas yang baru memang dah warna putih, 
senang  tak yah nak spray paint dah. 
Tapi sebab saya guna semula canvas lama, 
kena la padamkan dulu gambar yang lama tu.

Ni saya lekatkan masking tape kat atas canvas. 
Buat macam corak geomatri. 
Senang je..silang-silangkan mengikut kesukaan ramai.

Lepas dah puas hati dengan corak yang kita nak, 
masa untuk mewarna pulak.

Saya guna acrylic paint sebab warnanya pekat dan cepat kering.

Eh..tetiba tangan jadi kecik?? 
Jeng..jeng..magik apakah ini? Hehehe
Takde unsur-unsur ilmu hitam ke hijau kat sini..
Ni saya pinjam tangan Cik Syifa untuk warnakan canvas saya ni.

 Sementara tunggu warna kering, bolehlah buat air ribena untuk Cik Syifa.


Warna tadi dah kering, kejap je dalm 5-10 minit macam tu.


Saya sapukan gam kat bahagian yang saya tak warnakan tu.
sebabnya saya nak letakkan glitter lepas ni.


Taburkan glitter secukupnya diatas canvas.


Tunggu glitter tu kering dulu.


Dah kering semuanya, mari kita tanggalkan masking tape tadi.


Last sekali spray paint dengan transparent spray
 untuk nampak glossy finish dan juga supaya senang nak lap kalau dah berhabuk.

Kalau nak beli kat Mr DIY ni cari Lacquer No 1#.

Dah siap, boleh gantung.
 Colourful sikit ruang tamu.

Haha..barulah ada perasaan sikit tengok warna warni. 
 Simple je deko kat ruang tamu saya. 
Hihi..budget friendly lah katakan.



























My Instagram