Tuesday, June 05, 2018

KAISON HOME DECOR HAUL

by , in






Hari ni tak larat nak tulis banyak-banyak. Banyak sangat makan putu piring hakak dah takde suara. Bila suara takde mood nak menulis pun ke laut Atlantik. Betul ke laut Atlantik? Jap betul la kan..ada kan laut tu..jap google..kang salah kene besh...haha..saje je wat-wat sengal. Hakak dulu Geografi dapat B..Banggala jugak..Nasib baik je tuh.



Cuma ni je hadiah yang boleh hakak share kan iaitu video hakak ala-ala CNN news ni.

Mintak mahap jika ada kekurangan. Hakak insan biasa yang tak sunyi dari melakukan kesilapan. Orait hope korang enjoy tengok video ni. Salam Ramadhan. Selamat menyambut Hari Raya Aidilfitri..Jauh lagi ke..tak lah kan..dah boleh wish dah sekarang ni. Tak sampai 2 minggu pun. 

Okey bye.
Tuesday, January 30, 2018

Flexible Plunger Penyelamat Untuk Saluran Paip Sinki Tersumbat

by , in

Hai semua..
Lama dulu saya ada share cara untuk mengatasi masalah sinki tersumbat. Ada beberapa cara yang korang boleh gunakan. 
Antaranya boleh tengok kat link bawah ni.

Membaiki Sinki Tersumbat Tahap Kronik

2 tahun lepas (2016) saya di uji dengan saluran paip (main hole) dari sinki yang tersumbat.
Fakta kes: Kejadian dipercayai berlaku 3 hari sebelum sambutan Hari Raya Aidilfitri.
 Otak dah jammed masa tu. Dahla time tu tengah prepared makanan untuk berbuka. 
Disebabkan air basuhan dari saluran main hole tu melimpah keluar, 
terpaksalah basuh periuk belanga dalam bilik mandi.

Puaslah letak cuka + bikarbonat soda,
lepas tu setiap 2 jam sekali bila air dalam main hole dah surut sikit, saya letak garam kasar. 
Sampai 5 bungkus dah tuang garam kasar..tak jalan jugak. 
Siap godek-godek pakai batang mop…semua tu tak berkesan. 
Yang berkesan ialah satu badan berbau busuk limbah.

Guna plumbing snake macam gambar kat bawah ni pun tak boleh jugak.

Esoknya Encik Hubby panggil plumber.
Nak cari plumber time 2 hari nak raya, punyalah susah..
semua orang sibuk nak balik kampung beraya.
Apek dekat kedai hardware area rumah saya ni siap dah tutup kedai.

Nasib baiklah dapat contact Pakcik Plumber hasil carian dekat Google.
Beliau sudi datang tolong settlekan masalah tersumbat ni.
Tak sampai 10 minit, siap!
Air dari sinki mengalir dengan lajunya ke dalam saluran paip main hole.
Tapi korang nak tau tak kena charge berapa?

RM300 untuk kerja yang tak sampai 10 minit!
Huwaaa..nangis dalam hati. Lari budget raya!!
Takpelah..rezeki pakcik plumber..sob..sob..sob..redha kan je lah.

Bermula dari saat itu, saya memang nekad tak nak lagi benda yang sama berulang kembali.
 Semenjak kejadian itu, 3 hari sekali saya tuang air panas ke dalam sinki.
Dari 3 hari menjadi seminggu sekali tuang air panas dalam sinki.
Lepas sebulan..2 minggu sekali tuang air panas..bulan yang ketiga, kalau ingat, saya tuang air panas, kalau tak..takde la tuang…tak tun tuang..
tak tun tuang la jawabnya…haha..macam lirik lagu pulak kan..

Nak di pendekkan cerita, hujung bulan September 2017,
sekali lagi kena benda yang sama. Air dari saluran sinki ke main hole melimpah ke lantai.
Adussss..baunya Ya Ampun..tak boleh nak describe. Masuk je dapur kepala jadi pening.
Memang sakit rasanya..seperti tertusuk sembilu.
Sebelum panggil plumber, saya panggil Encik Hubby dulu. Memang kena basshh la dengan Encik Hubby. Kali ni Encik Hubby kata dia tak nak panggil plumber.
Hah! sudah..abislah..takkan nak hadap bau busuk ni tiap-tiap hari?

Encik Hubby suruh bersiap. Eh..nak jalan pergi mana ni?...
mungkin nak pergi makan kat luar kot..
Tak…tidak sama sekali..rupanya Encik Hubby suruh temankan dia pergi kedai hardware.
Cari peralatan plumbing yang Pakcik Plumber tu gunakan tahun lepas.

KItaorang beli Flexible Plunger sama macam yang Pakcik Plumber tu guna.
Harga RM141.00 selepas minta kurang harga dia RM130.00. Beli dekat kedai hardware kat Setiawangsa ke Wangsa Maju, kalau tak silap.. Kedai dia sederet dengan kedai Mamak.


Encik Hubby hantar sampai rumah, lepas tu dia terus ke tempat kerja.
Saya masa tu tak sabar, terus ambil Flexible Plunger pasangkan rod dengan plunger tu dan terus memulakan operasi. Cara dia sama macam kita pam guna pelocok. Tekan pada saluran yang tersumbat tu sambil tarik ke atas. Pam berulang-ulang kali. 5 minit saya mengepam, kedengaran air mengalir laju ke bawah. Saya punya happy lompat bintang kat situ jugak.
Wow..terbangga dengan diri sendiri. Tak sangka saya boleh buat. Terus call Encik Hubby untuk berkongsi kegembiraan. Syukur semua dipermudahkan.
Bayangkan kalau saya panggil plumber lagi, dah tentu RM300 melayang. Jauh bezanya RM300 upah plumber dengan RM130 harga Flexible plunger ni.
Rasa lega ada Flexible Plunger kat rumah, kalau berlaku lagi saluran main hole tersumbat, dah ada penyelamat lepas ni.
Kalau nak tahu lebih lagi pasal Flexible Plunger ni, saya sertakan videonya sekali di sini.
Take note, dalam ni ada scene yang kurang menyenangkan tekak korang.
So..Selamat menonton!
Tuesday, January 23, 2018

Kinetic Sand : Main Pasir Dalam Rumah

by , in
Kinetic Sand ni salah satu daripada mainan yang unik. 
Hebatkan mainan bebudak zaman sekarang. 
Macam-macam jenis, bentuk dan rupa.


Dulu masa korang budak-budak lagi, cuba bawak pasir main dalam rumah…
serius..mengucap mak abah ko..
silap aribulan kena kejar dengan penyapu keliling rumah.

Sekarang ni berebut mak ayah nak belikan mainan pasir ni untuk anak-anak. 
Ai pun terpengaruh U olls..haha..

Beli ni tahun 2017, sekarang tahun 2018 baru nak cerita kat sini. 
Haha..sila jangan bengang.

Beli kat Lazada, harga 19.90. 
http://ho.lazada.com.my/SHZHOf

Ni brand yang murah…bukan rate Toys R us hokey.
 Tak sanggup mak nak beli pasir rege ratus-ratusan..shawl mak pun baru RM10 hengget.

Meh sini nak story sikit pasal mende ni.

Pada korang yang dah tau tu dok diam-diam. Jangan menyampuk.

Kinetic Sand ni tekstur dia macam lembap-lembap gitu, tapi bukan pasir basah. 
Dia kering dan tak melekat kat tangan.
 Haihh..susah nak translate kat sini. 
Kalau korang pegang Kinetic Sand ni baru korang dapat hadam ape yang saya cuba sampaikan.

Dalam kotak Kinetic Sand ni ada pelbagai warna dan jenis acuan untuk anak-anak main. Ada bentuk nombor, bentuk ikan, bunga, rama-rama dan lain-lain lagi.

 Kat luar kotak tu tulis sesuai untuk anak-anak yang berusia 3 plus 
dan mak yang plus plus pun boleh join sekali. 

Katanya pasir ni non toxic, tapi sila pantau anak-anak masa main Kinetic Sand ni, manalah tau anak-anak geram tengok colourful sangat, ade yang termasuk mulut.
 Lagipun, main sama-sama dengan anak kan lagi meriah!

Apa yang menyebabkan saya suka Kinetic Sand:
1)     Disertakan sekali dengan acuan yang boleh buat macam-macam bentuk.
Boleh perkenalkan anak-anak dengan bentuk yang diaorang buat dengan acuan tu.
Contohnya mama tanya: ni bentuk ape Syifa?
Ni bentuk ikan mama..hihi

2)     Kinetic sand ni macam playdough jugak, 
tapi playdoh kalau dah keras melengkung tu tak boleh guna dah kan. 
Kinetic sand tahan lama, 
make sure korang simpan dalam plastic zip lock 
yang disediakan dan simpan di tempat yang kering.

3)     Sesuai untuk rumah sempit macam apartment.
 Kalau ari-ari nak main pasir kat tepi pantai area Ulu Kelang ni
 memang tak dapek nak nolong nyo..
Tapi sekarang kalau anak gian nak main pasir jer, keluarkan Kinetic Sand ni.

4)     Memberi kesan positif terhadap perkembangan anak-anak.
Meningkatkan kesedaran deria mata,
 kordinasi antara mata dan tangan untuk membuat pelbgai bentuk dan objek.

5)     Merangsang kreativiti anak-anak, 
bagus untuk perkembangan otak anak-anak.

Macam-macam bentuk, macam-macam design Syifa buat. 
Saya pun yang 25 plus plus plus ni pun terjangkit sekali main Kinetic Sand ni.

6)     Senang dibersihkan.
Tapi seeloknya letak tray pasir tu kat tempat rata macam atas meja,
 atas lantai, seandainya bersepah jugak, pasir ni tak 
berterbangan macam debu-debu cinta, 
pasir ni jenis suci dalam debu. 
Sepah atas karpet??.. vacuum kan aje.

Bila pasir ni di tekan (press together), ia melekat antara satu sama lain.
Rasanya la kan..salah satu sebab ia dinamakan
Kinetic sand, bila kita ambil segenggam pasir, 
pastu cuba biarkan.. dia akan bergerak perlahan-lahan kebawah.

Ish..kompleks sangat nak terangkan kat sini.

Korang tengok jela video kat atas tu.

Nota tambahan: Teringat dulu kat sekolah subjek sains..
E K = 1 2 m v 2. EK = Tenaga Kinetik m = jisim v = halaju.




Friday, January 05, 2018

Motivasi : Bersihkan Peti Ais

by , in


Hai semua..

Untuk kali ini saya nak kongsikan video saya bersihkan dan organize peti ais.

Tahun 2018 ni salah satu azam saya adalah untuk menjadi mama yang lebih rajin mengemas.

Harap perkongsian ini juga dapat memberi motivasi untuk korang bersihkan peti ais.

Maaf atas segala kekurangan.


Selamat Tahun Baru 2018!





My Instagram