Masa cek colour box Syifa, banyak rupanyer 
crayon colour yang dah patah. 
Boleh guna lagi, tapi crayon yang dah patah ni Syifa tak minat nak guna.
 Maka terbiarlah crayon tersebut tanpa mendapat perhatian sewajarnya.
Nak buang terasa sayang, apatah lagi nak membeli yang baru…
tak nak bazir duit lah kunun..

Ada banyak projek dan idea yang boleh dibuat 
dengan menggunakan crayon yang telah dilupakan
 seperti yang telah saya nyatakan di atas. 
(Oh! bahasa macam nak tulis cover letter dalam resume).
 Salah satu daripadanya ialah recycle balik crayon lama 
yang dah patah tu supaya dapat digunakan semula.

Diy projek kali ni senang je. 
Tak perlu modal. 
Hanya kesungguhan dan kerajinan sahaja yang diperlukan.
 Selain daripada itu, kita juga perlukan bahan-bahan 
dan peralatan (yang sedia ada di rumah) bagi menjayakan diy projek kali ini.

Bahan yang diperlukan:

o   Crayon

o   Trays/ acuan kuih

o   Pisau

o   Cutting mat
o   Optional : Baking paper



Langkah 1
Tanggalkan kertas pembalut pada crayon.
Tugas mengoyak kertas ni diserahkan kepada Cik Syifa.


Langkah 2
Potong crayon kepada kepingan yang lebih kecil 
diatas cutting mat yang saya lapik dengan baking paper, 
supaya kaler crayon tu tak melekat kat permukaan cutting mat ni.

Potong dalam ½ inci.. lebih kurang macam tu la.

Agak-agak je..jangan pulak ambik tape
 pegi ukur panjang cukup ½ inci ke idok..
No..no..no..tu semua tak diperlukan okey..

Saya potong crayon ni kecik sikit, supaya ia cepat cair kat dalam oven, 
tak ambik masa lama dan senang warna tu nak mengalir antara satu sama lain. 
Apekah? 
Harap korang faham hujah yang saya nak sampaikan ni.
 Kalau tak boleh nak proses dalam kepala otak,
 takpe..jangan fikir panjang, buat je langkah seterusnya.


Langkah 3
Isikan tray dengan crayon yang telah di potong kecil-kecil.
Saya campurkan je semua warna,
 tak payah nak ikut gred ke colour gradient ke 
sebab saya nak ia menjadi warna warni macam warna pelangi gitew!


Langkah 4
Masukkan dalam oven atau dalam kes saya ni, 
saya sebenarnya dah masuk dalam oven. 
Tapi disebabkan oven saya berkecah dan berpeta kat dalamnya, 
(segan nak tunjuk oven sendirik!) 
saya terpaksa acah-acah masuk dalam microwave.
 Kira tu demo je, for learning purposes only..kih..kih..kih..
okey..tak lawak..

Jangan lupa panaskan dulu oven anda 180 celcius hokey! 
Kalau oven tak panas awal-awal, 
nanti crayon lambat nak cair jangan pegi maki oven tu pulak! hiks..hiks.. Leks k..
Biarkan selama 10-15 minit 
bergantung pada oven masing-masing atau 
sehingga crayon tu betul-betul dah cair.


Langkah 4
Bila crayon dah cair, keluarkan tray dari oven dengan berhati-hati 
sebab crayon yang cair ni adalah sangat panas.

Biarkan crayon mengeras dalam 30 minit camtu. 
Nak cepat lagi proses, boleh letak kat depan kipas angin,
 macam yang saya buat ;)

Langkah 5
Dah keras crayon tu boleh lah dikeluarkan daripada tray. 
Kalau kat bawah crayon tu keras, senang je nak keluarkan. 
Tapi kalau ada lagi crayon yang degil,
 tak boleh nak tanggal dari acuan atau tray tu,
 cucukkan jarum kat tepi tray tu, 
dah boleh keluarkan crayon dengan jayanya.


Crayon yang berwarna-warni dan pelbagai bentuk
 yang akan mencairkan hati kanak-kanak seperti Syifa.

Jom kita test crayon ni.

Cik Syifa sedang melukis dengan crayon.


Hasil lukisan Syifa.


A big thank for visiting this little blog!

 Take Care!



















Hola!!!
Salam Jumaat..
Apa khabar anda semua di luar sana? 
Semoga mendapat keberkatan di hari Jumaat yang penuh barakah ini. 
Kata alim ulama, hari Jumaat adalah salah satu waktu dimana doa kita akan dimakbulkan.  InsyaAllah...
Jadi doa banyak-banyak mudah-mudahan jadi jutawan! 
Tapi bukan sebarang jutawan tau!

Mengikut kata Kak Ton yang 10 tahun berdoa, baru dapat jadi jutawan..

“Niat nak jadi jutawan mesti disertakan dengan niat nak bantu orang susah,
 nak tolong saudara-saudara seislam..baru betul..
Doa mesti seiring dengan usaha, 
kalau doa pastu dok lepak king jer..jangan la berharap sangat!”

Baiklah..
Hari ini saya nak cerita versi cara melipat baju yang paling cepat, 
mudah dan paling penting ianya adalah menjimatkan. 
 Lipat baju cara ni bukan sahaja mak bapak anak yang boleh buat,
 malah anak-anak pun boleh melakukannya.

Dah lama sebenarnya saya niat nak DIY folding board ni,
 tapi selalunya masa sangat mencemburui saya.

Bila sampai satu ketika, baju berlambak tak lipat….it’s time for back up.

DIY folding board ni guna kotak cardboard je,
 kotak pun ambik je yang ada kat rumah.
Boleh ke guna kotak je untuk lipat baju?? 
Macam tak jer..
Well, my friends, the answer is yes!! Yes!! 
(senyum kambing sambil mengangkuk-anggukan kepala)





Hey! apa tunggu lagi, mari kita mulakan!

First thing first, bahan yang diperlukan:
1)      Kotak cardboard yang keras
2)      Baju yang nak dilipat
3)      Pembaris
4)      Pensel
5)      Pisau/ exacto knife
Optional:
6)      Cutting Board
7)      Sticker paper atau kertas pembalut


Letakkan baju t-shirt diatas kotak. 
Baju t-shirt ni saya ambil baju anak saya.
 Sebabnya saya nak buat folding board ni ikut saiz baju anak saya. 
Boleh jugak guna t-shirt saiz dewasa untuk buat folding board yang lebih besar saiznya.


Lipatkan bahagian baju di bahagian kanan dan kiri.
Kemudian buat garisan untuk tanda bahagian kotak 
yang akan di lipatkan nanti.


Lipatkan baju jadi 2 bahagian, dan buatkan garisan di bahagian tengah kotak.


Kesimpulannya, inilah gambarajah dan ukuran yang diperlukan.
1)      A & B dilipatkan.
2)      A & B yang dilipat tadi tu, potong daripada bahagian tengah 
ikut garisan putus-putus warna merah tu.
3)      Bahagian yang ada dots biru tu jangan potong,
 tu untuk bahagian kotak yang akan dilipat ke dalam.


Potong kotak dari bahagian tengah kotak sampai ke bawah dengan exacto knife.
Kemudian lipatkan bahagian tengah kotak yang dots biru tu ke atas.

Ukuran tu tak semestinya buat macam kat dalam gambar atas ni.
Sesetengah pihak merasakan ukuran saya ni tak sesuai
 sebab baju semua saiz XL, ikut je kesesuaian dan saiz lipatan baju yang diinginkan.


Ni folding board yang dah siap saya balut dengan sticker paper bercorak.

Sekejap je dah siap!

Apakata kita test pulak folding board ni.

Hari ini Syifa akan tunjukkan cara 
macamna nak lipat baju dengan menggunakan DIY folding board.


1)      Mula-mula letakkan baju di tengah-tengah board, 
bahagian belakang baju berada di atas.
Ratakan dulu baju sebelum nak start lipat ye..

2)      Lepas tu ambil bahagian sebelah kiri kotak dan letak di bahagian tengah.
(meja bersepah.. watla macam pura-pura tak perasan.. T______T)

3)      Ambil pula bahagian sebelah kanan kotak 
dan letak di bahagian tengah macam yang Syifa buat tadi tuuu...

4)      Last sekali  kotak bahagian tengah tu lipatkan ke atas.

Dah setel dah!!


Yeayyy! Syifa berjaya melipat baju. 
High five dengan mama dia!

Dengan menggunakan folding board ni, 
Syifa yang 2 tahun 8 bulan pun boleh lipat baju sendiri. 
Tu baru first try. 
Dengan beberapa kali latihan praktikal, 
 dah boleh melipat baju dengan pantas.

Lipatan baju pun jadi lebih kemas 
walaupun dilipat oleh kanak-kanak berusia 2 tahun macam Syifa.

Anak-anak kat rumah mesti seronok nak menolong mak lepas ni kan.

Pas ni takdelah tension nak lipat baju sambil kerut-kerut dahi 
menahan kemalasan dalam diri.

Okey..dah abis..sila bersurai..

Take Care!
























Hai semua!..
Lama tak jumpa dalam arena blogging ni kan..



Hari ni saya rajin nak share sedikit sebanyak pasal shopping kat Mr. DIY.
Maklumlah, sekarang tengah meruap-ruap bahang semangat nak spring cleaning.
Untuk memberi motivasi kepada diri sendiri yang malas ni, saya telah meng 'hack' Mr. DIY.
Dah..tak mo citer banyak, taip berjela-jela, perenggan pendahuluan ni bukan korang baca pun.


Microfiber Cloth
RM 2.90 x 1 pc

First sekali saya beli kain lap ni.
Katanyer microfiber.. belasahla..
nanti saya test, samada microfiber palsu ataupun tak.
Apapun, memang saya teringin nak guna kain microfiber
 sebab dah banyak cakap-cakap yang saya dengar bahawasanya 
kain microfiber adalah kain yang menduduki carta top ten 
sebagai kain lap terbaik di bumi ini. 
Warna pilihan ialah pink, kerana ia adalah my favourate colour dan
 warna purple tu Cik Syifa yang pilih.


 Microfibre Duster
Harga: RM 3.80

Kita sering menyalahkan habuk yang melekat dekat perabut,
 sedangkan kita sendiri yang malas nak bersihkan hari-hari…
Mesti ada yang makan hati baca statement ni kan..ekekekek..
Wait seminit! 
Jangan cepat sentap..
Dapatkan berus kaler merah menyala ni kat MR. DIY. 
Fungsi berus ni adalah untuk membersihkan habuk 
yang bermaharajalela kat rumah tu. 
Habuk akan melekat dengan mudah di celah-celah sash brush ni,
 tak berterbangan lagi di udara. Plus, boleh basuh lepas digunakan.


Selain daripada warna merah yang memberi semangat, 
ada karakter kucing yang comel kat bahagian hadapannya.
 Mudah-mudahan warna merah ini juga 
dapat menceriakan kerja-kerja membersih habuk
 yang dianggap kerja yang cukup membosankan tu.


Washing Brush
Harga: RM 3.90

Berus ni pulak untuk berus lantai bilik air.
Biasanya sisa-sisa sabun dan keladak-keladak kuning tu susah nak ditanggalkan.
Berus ni membantu saya menanggalkan sisa kotaran yang degil.


Bulu berus ni agak kasar dan agak keras jugak.
Tapi takdelah sampai tahap mencalarkan lantai kat dalam bilik air.
Saya suka yang jenis macam ni, 
sebab kalau jenis yang bulu lembut tu 
nanti tak lut pulak nak tanggalkan kotoran degil.
Cuma takde pemegang yang bergetah untuk lebih cengkaman..
tapi takpe ini semua bisa diatur pak…saya pakai je sarung tangan getah.


Brush
Harga: RM 4.10

Berus lagi?
 Ha..yang ni pulak saya akan gunakan untuk membersihkan sinki 
dan juga tile dinding bilik air.

Sebelum ni saya gunakan span kasar, jenis nipis yang warna hijau tu.
 Kejap je dah lunyai.
Sebab tu saya invest juga beli yang jenis ni.
Ada handle senang nak pegang untuk bersihkan dinding dan sinki.

Beralih ke cleaning tools yang khas untuk cuci pinggan mangkuk,
 periuk belanga dan lain-lain lagi.

Frying Pan Cleaner
RM 4.10

Niat asal saya nak cari pan scraper, 
tapi tak jumpa.. ke mata dah jadi berpinar sebab lama tenung barang kat Mr. DIY.

Saya tertarik dengan berus untuk bersihkan pan ni.
Warna merah dengan corak lady bug. Ada handle yang ber rubber..
Tak salah kalau saya rembat satu, ye dak.. 
Ada warna hijau dengan merah. 
Saya suruh Syifa pilih nak warna apa. 
Syifa pilih hijau, in the end saya ambik warna merah. Haha..


Brush
RM 4.10

Lagi satu berus..Haha..ape kena la saya ni obsess dengan berus pelbagai rupa ni.
Saya teringat mak saya bagitau yang jari mak tercucuk berus dawai kat rumah tu.
Tu yang saya beli jenis ni, ada pemegang. Jadi takdelah kena jari lepas ni.

Walaupun tulisan kat pembungkusnya 
sepatah haram pun saya tak boleh baca, 
tapi saya suka sebab handle berus ni warna baby pink. 
Sooo cute!


Sponge
RM 1.80

Span basuh pinggan pilihan saya.


Saya pilih span jenis ni disebabkan oleh beberapa kriteria 
yang memenuhi keperluan saya ketika mencuci pinggan mangkuk.

1)      Tahan lama- Tahan sehingga 4 bulan
2)      Jimat duit, jimat masa,
 tak yah pergi kedai untuk  beli span basuh pinggan yang dah lunyai,
 sedangkan baru pakai sebulan.
3)      Teksturnya dapat menanggalkan kesan kotoran degil 
macam kuah pekat yang melekat, kesan kerak nasi dan lain-lain lagi.
4)      Boleh di basuh berulang-ulang kali 
sekiranya ada bau-bauan yang tidak menyenangkan 
seperti bau hanyir ikan, bau kari dan lain-lain.


Egg Basket
RM 3.50

Last sekali saya sambar jugak egg basket ni sebagai
 tempat untuk menghimpunkan semua barang-barang yang saya beli tadi.


Ada penutup, dan semestinya pink colour. I like!

Okey guys, setakat ni dulu MR. DIY Haul buat tatapan korang di luar sana.
Till next time!
Bye!
Take Care!




















Hai semua!
Syifa sekarang tengah obses dengan bubbles. 
Pergi supermarket nampak bubbles, 
pergi pasar malam nampak bubbles
 malahan pergi pasar Keramat pun bubbles gak yang dia nak.

Ingat nak char kuey tiaw ke, murtabak daging ke..



Nak membeli cecair bubbles idokler mahal, 
kalau kat pasaraya gergasi tu rege 
dalam lingkungan RM5 ke RM15 dengan peniupnya sekali. 
Tapi kalau minta dah 10 kali cuba darabkan..
berapa jawapannya..? Ngheee..

Jadi kepada peminat-peminat bubbles di luar sana, 
tak kisahlah generasi ke berapa, 
dari generasi W ke generasi Y -eh! Ade ke generasi W?.. 
saya hari ni nak share cara nak buat pati untuk bubble tu kekekkek..

Meh sini..kita sediakan bahan-bahannya dulu.

1)    Sabun cuci pinggan mangkuk-tak kisahlah kot jenama apa, yang penting banyak buih dan pekat.
2)    Baking powder -ni optional, taknak letak pun takpe..
tiada paksaan di sini
3)    Glycerin –Ha..yang ini terpaksa letak.
Kalau nak bubbles tu bersaiz besar dan 
bertahan lama terbang di atmosfera kita, gunakanlah glycerin. 


 
Ape ke benda glycerin ni Peot? Ceciter..ceciter..
Saya pun tak tahu sangat nak citerkan salasilah glycerin ni,
 tapi mengikut sumber google ia adalah benda yang digunakan dalam pembuatan kosmetik macam sabun, 
losyen dan kosmetik lain yang sewaktu dengannya.
 Selebihnya baca kat label botol ni.

Susah sebenarnya nak cari glycerin ni. 
Dari farmasi kat Taman Melawati, 
Taman Permata sampai ke Ampang point..nan hado..
Sampai Encik Hubby bebel kat saya…
nak buat apa cari benda ni?
Saya cuma bagitau yang saya beli glycerin ni untuk
 lembutkan kulit yang kering dan kudis-kudis kecil..Wakakkak..
Last-last saya jumpa online, 
penat dah kaki ni buat tour kat farmasi..
patutnya cari dulu online..
ok..my bad.
Harga RM55..shhhh..
jangan bagitau Encik Hubby..nanti kena babap.

Ok sekian, terima kasih dulu cerita pasal glycerin.
Jom kita tengok cara-cara nak membuat bubble solution pulak.
Fyi, kalau malas nak cari glycerin ni, google je, ada banyak resepi bubble solution yang tak payah ada glycerin pun.. 

Hari ni saya ada assistance merangkap PA saya.
Kepada yang belum kenal, saya perkenalkan Syifa kepada anda semua.


First sekali, kita perlukan 1 cawan air.


Lepas tu masuk dalam bekas atau cawan ke, mangkuk ke. 
Kalau buat banyak boleh guna baldi. 
Uitt..banyak no..macam nak meniaga pulak..
Saya guna cawan plastik bekas kentang shaker Mc D.



Lepas tu masuk pulak ½ camca tah baking powder.

Tuangkan 4 sudu besar sabun Joy ni.

Kemudian masukkan sabun ke dalam bancuhan tadi.

Last sekali masukkan pula 2 sudu besar glycerin.


Pastu kacau semuanya hingga sebati.


Pastu dah boleh tiup bubbles ni. 
Lagi bagus kalau bubble solution di perap semalaman, 
supaya lebih mesra adunannya. Heee..
Peniup tu pulak saya ambil pengikat wayar 
dan lilit dengan dawai supaya tak tertanggal kat kayu stick. 
Boleh guna batang aiskrim atau lidi sate kalau ada.


 Puas hati dah Cik Syifa main bubbles..


Kebetulan saya terbeli peniup bubble yang guna bateri ni.
Senang kerje, tekan je, banyak bubbles yang keluar.

Pasni buat sendiri je bubble solution. 
Kalau tak abis simpan dalam botol.
Next time boleh main lagi.













Perlukan Teksi?

Perlukan Teksi?