Saturday, November 17, 2012

Review Unimom Allegro Electric Breastpump

by , in
Las week masuk hospital Ampang Putri.. sakit disc tulang blakang kembali semula..terpaksala buat endrolisis dek kerana tak tertahan sakitnya...3 hari kena tahan kat wad. Dalam 3 hari tu, tak dapat nak breastfeed baby..baby siang anta kt nursery..malam jer dapat jumpa tu pun kejap je..nasib baik private hospital, xdela strict sgt waktu melawt untuk family sampai kul brape pun boleh..Nurse kat situ pun dah kenal dan memahami keadaan aku..sian kat baby..xde sape jaga..sibla En Hubby tolong sikit2..tupun dh tergeliat gak tali perut. BAru jaga sorang..klau kembar 3,4..ha..?tah pe lagi yng terbelit..

Nak citer pasal breastpump Unimom Allegro ni..breastpump byk berjasa sepanjang aku admitted kat APSH. B4 tis guna Avent manual, tapi kalu dah sakit2 ni dh takde tenaga nak bermanual2 ni. NAsib bek la teringat nak beli Unimom Allegro Electric ni b4 masuk spital..Tupun lepas tengok review salah sorang blogger. Kalau tak memeng xtau Unimom punye brand ni. Maka selepas bantuan Pakcik Google, jumpa satu website ni  http://www.onebabyworld.com

UniMOM Allegro Electric Breast Pump *New*

RM368.00  RM310.00

Quantity:



  • Dual Stage Expression
  • Portable and Quiet
  • Rechargeable Battery (Built-in)
  • Closed System (Backflow Prevention)
  • Accessories Include: Breast Shield x 1, Silicone Massager x 1, White Valve x 2, Nipple x 1, Bottle Stand x 1, 
                                       Bottle x 1, Bottle Cover x 1, Cap x 1, Disk x 1, Spring x 1, Large Membrane x 1, 
                                       Bottom Cover x 1, Top Cover x 1, Tubing x 1, A/C Adapter x 1.
  • Can convert into manual pump with "Switch Kit". 
  •  Switch kit consist of: Silicone Diaphragm, Handle, and Shield Cover.
  • Warranty Period : 6 months
Klu kat tempat len harge biasa RM368.00..skrg ni ade promosi ujung tahun, harge dah murah, 2minggu lepas aku beli RM312.00..rugi RM2...hehehe Aku beli kat kedai One Baby World Taman Permata. Kedakedai kat atas Whitecoffee..tingkat 3..but dun worry ade lift..xyah menapak nek tangga..Beli online pun boleh tapi aku jenis xsabar nak tunggu barang ni..trus g kedai jer..ade byk lagi cawangan..blh cek kat website dia.

Kenape mengape aku suke Breastpump Unimom Allegro ni?

1) Sebab hargenye lebih murah berbanding breast pump eletrik yg len.. Nak beli medela freestyle tu alamat licin gaji sebulan..

2) Sebab boleh guna eletric dan boleh cas-boleh pump dlm kete sementara nak g keje, dgn balik keje..
cume klu guna betri boleh guna dalam 30-45 minit..

3) Ringan dan boleh muat dalm cooler beg autum..mudah aku nak bwk turun nek tangga kat umah aku yg 5 tingkat ni..

4)Bunyi xkuat sgt..tapi klu makin lame makin kuat gak volume dia..klu xnk bunyi vibrate tu kuat sgt, msuk dlm drawer kt ofis/balut dgn rowel, takpun msuk dlm beg..

5)Suction boleh diselarakan ikut pengeluaran susu..

6) Breastpump punyer parts tu senang untuk cuci sbb xbyk kompenen dlm tu...lagipun boleh disesuaikan dengan Spectra punye shield..

7)boleh guna untuk double pumping-tapi kene bli asing klu nk double pumping..

Apapun memang puashatila..sepanjang 3 hari kat hospital susu memang bayk sb baby xde..hasil perahan pun meriah..breastpump xblh gune untuk heavy duty, tp so far aku pakai dlm seminggu ni memng x jenguk langsung Philip Avent manual tu..selesa lg pakai Breastpump Unimom Allegro ni..


 Ni masih dalam kotak lagi..exited..!

 Unpacking accessories
 Dalam ade 1 botol susu dan tiub dan bottle standing

 Ni Adapter dan power supply dia untuk adjust suction 



 Breast Shield x 1, Silicone Massager x 1, White Valve x 2, Nipple 

Nila hasil perahan yang pertama..boleh tahan gak..



Alang2 bli cooler beg Autumn..RM55.90


Boleh letak breastpum kat depan 

  Botol storerage dgn Plastic letak kat right side..

 Kat tepi tu boleh letak label, pen ke untuk labelkan botol storage..Kemas kan..xde sepah2 lagi..
Inila teman  setia klu nk g travel nanti..

Best sangat dan berpuas hati shopping kali ni..walaupun En Hubby cakap membazir b4 tis, tp lepas tgk kegunaannya trus dia menyokong da bagi support kali ni..Terima kasih Unimom Breastpump..mudah-mudahan Unimom ni dapat berbakti pada Tuannye 2 taun lagi..Terima Kasih Ya Allah..murahkan rezeki untuk baby..




Thursday, November 01, 2012

Stroller baru Cik Syifa...

by , in
Alhamdulillah..ade gak rezki bulan ni dpt jugak akhirnye beli stroller utk baby Syifa mama ni..Setelah puas mengGoogle..byk review psl stroller dr Sweetcherry ni. Murah dan design pun menarik..mmg sesuai utk mereka yg under budget. Klu nak beli brand quinny tu..kena tgk poket dulu...
Lepas anta Syifa ke Klinik utk injection dos ke 2 utk 3 bulan, trus g Jusco AU2, mmg dh lama nak bli stroller ni memnadangkan sakit blakang yang berulang ni. Almaklumlah..Syifa pun dh 5 kg sekarang, berat gak nak dukung jer... Stroller jenama Sweetcherry ni ade jugak jual online dgn Jusco. Boleh check k sini: 

 Tengah testing stroller baru..Syifa mcm pelik je, npe mama dgn bapak letak dia dlm tu?



 Situasi dalam stoller..tgh menyesuaikan diri..


Time ni Syifa dh mula merengek2..boring dok dlm tu kot...

Friday, September 14, 2012

Lagi 2 minggu keje...

by , in
1/10/12 lapor diri kat MQA..tupun mintak pospone patut 1/9 tp lum abis pantang lagi..so terpaksa pospone, lgpun sian kat Syifa..kene tinggal..dalam minggu depan kene ajar Syifa minum guna botol..aritu dah mintak En Hubby tlg bg susu botol kat Syifa..percubaan pertama menjadik..myb sb dia lapar sgt menunggu mama wat medical check up kt HKL utk keje kat MQA..nk xnk telan la jgak..percubaan kedua masa kt klinik Au2 xjadi lak..sb dia tau mama akan dtg gak jneguk Syifa dlm kete..kjap2 smntara tunggu pas minum air gula tu..bijak anak mama ni..kesian tgk Syifa..klu mama yg bg susu botol mmg dia langsung xpandangla..mcm gelije dia nk menyusu guna botol tu..meaung2 dia nk nenen mama..fuh..xblh tahan tgk..bgjela..nnti kene anta Syifa kt nursery..sedih tggl SSyifa..risau pun ade..byk kes baby kne derala..sedak susula..YaAllah..jauhkanla semua tu..selamatkanla Syifa lindungila dia sentiasa..

Citer pasal minum air gula ni..hadoi..sedih gak dgr brita ni..ms pegnen dlu kan kene minum gak air gula.pas bersalin pun kene..bacaan yg terbaru sebelum minum 5.5,,,,,,,,,,,lepas minum 10.6................ade lg si kencing manis ni..mula2 tanjat gak mak..sb doktor cina tu bgtau kene cucuk..ha?bia betul..pastu rupanye doktor tu igt 11.6..klu takat 10.6 tu bolehla diet control je..tp kene followup dkt pesakit luar..make sure kene diet control lps ni..tp yela..aku ni kuat menderhaka..kite tgkla result nye nanti..


Baru pas menyusu..
Syifa skrg dh makin montel..mybe sb dia kuat menyusu kot..lg satu pas kua spital ni semakin tembam pipi dia..ubat spital aritu vitamin D tu myb salah satu sb dia kuat sgt nk susu..tp muntah susu tu stil ade lg..aku x risau sgt sb Stif msih aktif menendang dgn tgnnye menari2 ala hip hop gitu..menyusu dgn berak plus tido mmg  rutin harian dia..hehe..skrg ni k blaja jln pulak..klu x layan dia bertatih..mula dia wat2 bunyi cam majuk tu..layankan je la..

Tatih...Syifa blaja langkah dgn CD yg bru 2x pakai sb mama malas nk basuh..hehee



Shhhhh....Syifa lena diulit intan....
Monday, September 10, 2012

Syifa kene cuck..adoooiii!!

by , in
6/9/12 bawak Syifa g KK UK..cucuk hepatitis B..untuk hati.
Hepatitis B vaccine is a vaccine developed for the prevention of hepatitis B virus infection. The vaccine contains one of the viral envelope proteins...
.maklumat slanjutnya sila google pasal Hep. B ni ye..sampai KK kene amik berat Syifa, ukur pjg dia, pastu tunggu dalm 1 jam gak..Syifa rni meragam ..mybe panas kot..KK ni ada kipas je..org yg tgu lak ramai..tmbh tension la baby Syifa..pas nurse cek Syifa,aku pun kene cek BP, berat dan las skali bwk Syifa g bilik 3 utk injection..punyala kuat Syifa teriak..tp b4 tht Syifa dh berak siap2..mcm tau2 je nk kene cucuk pasni..hiihi..letusannya sgtla kuat..smpi nurse pun tergamam..mcm org besar..haha..kuat Syifa ni..aku kene pegang lutut dia supaya tak menendang2..cucuk kat peha..nanti umo 3 bulan kene cucuk lagi..jarum dia mak ai..sikit punye pjg..no wonderla Syifa jerit sakan.sian anak mama..tapi Syifa jerit kejap je..pujuk2 trus senyap..baik anak mama ni..dtg kul 8am..balik kul 12pm..standardla klinik krajaan..klu tidak bukan KK namanya..


Lebih kurg camni la..tp Syifa kene cucuk kt peha..tgk pjg jarum tu..

Info pasal Hepatitis B..


What causes hepatitis B?Hepatitis B is a liver disease caused by the hepatitis B virus (HBV).
How does HBV spread?
HBV is found in the blood or certain body fluids. The virus is spread when blood or body fluid from an infected person enters the body of a person who is not infected. This can occur in a variety of ways including:
  • Unprotected sexual contact
  • Sharing drugs, needles, or "works" when using drugs
  • Tattooing and body piercing
  • Poor infection control practices in medical settings
  • Needle sticks or sharps exposures on the job
  • From mother to baby during birth
  • Contact with wounds or skin sores
  • When an infected person bites another person
  • Pre-chewing food for babies
  • Sharing personal-care items, such as razors or toothbrushes
HBV particles can be found on objects, even in the absence of visible blood. The virus can remain infectious and capable of spreading infection for at least seven days outside the human body.
HBV is not spread through food or water, sharing eating utensils, hugging, kissing, coughing, and sneezing or by casual contact, such as in an office or factory setting.
What are the symptoms of hepatitis B?
About 7 out of 10 adults who become infected with HBV develop symptoms. Children under age 5 years rarely have symptoms. When people have symptoms, they usually appear between 45 and 160 days after onset of infection. People who have symptoms generally feel quite ill and might need to be hospitalized.
Symptoms of hepatitis B might include the following:
  • Yellowing of skin and whites of eyes
  • Dark-colored urine
  • Loss of appetite or nausea
  • Bloated and tender belly
  • Extreme tiredness
  • Fever
  • Pain in joints
Do people fully recover?
Most people who get infected as adults will fully recover. However, about 4 of 100 people will remain infectious and carry HBV in their bodies for life. This is called chronic infection. People with chronic HBV infection should not be excluded from work, school, play, childcare, or other settings.

The majority of people with chronic HBV infection feel healthy and do not develop serious problems related to the infection; however, about 25% will develop cirrhosis (scarring of the liver), liver failure, and liver cancer later in life.
How serious is infection with HBV?
Hepatitis B can be very serious. Infection with HBV can cause life-long (chronic) infection that can lead to cirrhosis and liver cancer. Many people in the United States die every year from hepatitis B-related liver disease. Fortunately, there is a vaccine to prevent this disease.
How common is hepatitis B in the United States?
In 2007, 4,519 cases of acute hepatitis B were reported to the Centers for Disease Control and Prevention (CDC); however, the actual number of new infections is estimated by the agency to be about tenfold higher. According to CDC, an estimated 0.8 to 1.4 million people have chronic HBV infection in the United States.
Since the introduction of routine vaccination against HBV, there has been a significant decline in U.S. cases among children and adolescents, the group with the largest increase in hepatitis B vaccination coverage. However, chronic HBV infection remains a major problem. Many of the 1 million people chronically infected with HBV do not know they are infected. Most cases of chronic HBV infection in the United States are found in immigrants or refugees from Asia, Africa, the Pacific Islands, and Eastern Europe. People from these areas of the world should be tested to find out if they are chronically infected. Worldwide, approximately 350 million people are chronically infected with HBV and approximately 1 million of these people die each year from cirrhosis leading to liver failure or liver cancer.
How does a person know if s/he has HBV infection?
Only blood tests can tell whether or not a person is currently infected and whether or not a person has been infected in the past. If the tests indicate a person has been infected in the past, testing will also determine whether the person has developed protective antibodies to the virus or whether they still have virus in their blood.
Is there a medication to treat hepatitis B?
There are several FDA-approved medications that might help a person who has chronic HBV infection. These medications don't usually get rid of the virus, but they might decrease the chance of the infected person developing severe liver disease. Not every infected person is a candidate for these medications. Researchers continue to seek additional treatments for hepatitis B. There is no treatment (other than supportive care) for people with acute hepatitis B.
What should you do if you have been exposed to HBV?
If you think you've been exposed to HBV, contact your doctor or clinic without delay. If you have not been vaccinated, it is recommended that you receive treatment with hepatitis B immune globulin (HBIG), a blood product containing protective HBV antibodies. You should also get the first dose of hepatitis B vaccine as soon as possible, preferably at the same time as the HBIG is given. Following this, you will need to complete the full hepatitis B vaccine series.
Can you get hepatitis B more than once?
No.



Monday, September 10, 2012

baby Syifa kat NICU Ampang Hospital

by , in
Sedihnya..kesian sgt tgk baby Syifa kat Hospital. Begini ceritanya...

Jumaat petang 17/8/12 aku dgn En Hubby g Klinik AU2, anta Syifa ke klinik sb kami risau Syifa munta makin byk, menyembur kluar. Perut Syifa makin mengeras..Sampai KK AU2, trus jumpa doktor Gauri..aku dh biasa dgn doktor Gauri ni, sb biasanya aku mmg check up dgn dia ms pregnant dulu. Arini klinik sunyi sepi sebab esk lusa maybe raya..dh ramai yg blik kg kot..
Doktor Gauri check Syifa..amik berat, cek perut dgn pernafasan dia..Syifa nampak aktif mcm xde papa yg berlaku..tp 5 minit pas tu Syifa muntah..terpancut kuar..doktor terus tulis reference letter ke Hospital Ampang..ptg tu jugak aku dgn En Hubby g Hospital..dgn jalan jem ramai yg nak balik kg cuti raye..kitaorg terpaksa redah je..sib baikla umah dekat..Kat spital pun tak ramai orang..Mula-mula g klinik pakar..tp rupa2nya kene trus g kecemasan..klinik pakar untuk yg ada appointment shj..sampai je kene pegi kaunter saringan kat depan kecemasan tu, pas bg surat reference dr doktor tu, staff situ cek ala kadar, trus g kaunter 8 wat pendaftaran. tunggu no giliran..masa ni Syifa relax lg..tdo jap celik jap..dalam 15 minit,no dipanggil, g bilik rawatan, jumpa doktor India pompuan..cakap mcm tegas skt..aku pun nek takut..tp dia ni bagus..pas cek, dia trus call sorang lg doktor yg incharge then Syifa trus masuk wad..Ada sorang lagi Indon anak dia kene masuk wad jugak..kuning kot..alkisah masa menunggu nak masuk wad ni pun satu hal..ni tak ramai orang amik masa setenagh jam gak..tunggu punya tunggu, akhirnya sampaila nurse bwk wheelchair..senag aku dukung Syifa, nurse tolak je..xdela penat aku nk bejalan sambil gendong Syifa ni..xla jauh mana..tp lenguh gak..sib baik ada wheelchair..Syifa kene masuk NICU (Neonates Intensive Care Unit) kira ICu utk baby..Syifa kene tahan kat Intensif room tu msuk drip..sedih aku bila doktor cakap Syifa kene puasa..dgn wayar dalm mulut dia..aduhai Syifa sayang..sabar ye nak..paling aku tak tahan dengar tangisan dia yg sayup2 tu..aku dapat bilik ujung ada pantri skali..tapi dr bilik ujung tu aku boleh cam suara Syifa menangis seakan menjerit panggil mama..memang aku tak tido lena..bukan disebabkan tangisan baby yg satu bilik dgn aku, tp sb teringatkan Syifa..kul 2pg jenguk Syifa..kul 3 pegi lagi..kul 4pg pun aku tgk lg..Syifa masih menangis..las kul 5 pg nurse suh aku g brehat..lagipun aku tak boleh nak susukan Syifa sampai doktor bgtau..aku balik bilik..myb sb penat sgt akhirnya aku tertido..aku terjga kul 8 pg..pas breakfast, g tgk Syifa..Syifa dh tido..mungkin penat sgt dia menangis sepanjang malam..kalu aku jd Syifa pun tentu aku takut dok situ dikelilingi org yang aku xkenal..sebelah menyebelah Syifa pun ada baby lain..yg sama2 menangis..pendek kata meriah dgn tangisanla kat situ..dalam aku sedih2 tu..ada lagi yg sedih..tgk baby yg lahir premature..ada yang saiz besar tapak tgn..Ya Allah..betapa besarnya kuasamu..betullah..jika tuhan mekehendaki sesuatu..semuanya akan berlaku dgn kehendakNya..aku bersyukur..sb Syifa lahir sempurna..Alhamdulillah..Allah makbulkan doa aku..dalam aku termnung dok tgk Syifa..nurse dtg kat aku..cakap dgn aku dah boleh suskan Syifa..aku punyala lega..alhamdullillah..aku kejutkan Syifa..Syifa bangun sayang..mama sini..meh kita nenen..kesiannya anak mama..bibir kering sangat..mula2 Syifa taknak menyusu..merajuk..dia tutup mulutnya rapat2..lapas 10 minit pujuk2..baru dia bukak mulut menyusu..lepas 3 hari ulang alik susukan Syifa kat Intensive 1 tu..hari ke 4 Syifa dah boleh masuk bilik dok sebelah katil aku..Syifa dlm cot tu..barula rasa happy..
Alkisahnya 19/9/2012 hari raya Aidilfitri...aku dgn Syifa sambut kat NICU dgn bay yg lain..kakak Indon -Kak Juhana sebelah katil aku tu, pg2 lg husband dia bawak rendang ayam dgn pulut..aku dh lupa nama makanan tu..ala2 lemang tp bungkus dlm daun klapa..kitaorg mkn sama2..Raya kat NICU tak macam raya pun..smua org dgn hal masing2..tghari En Hubby bawakan nasi impit..selera betul aku makan..yela kt hospital manala sedap..ade je yg xkene mknan hospital ni..hari berganti hari..kawan2 yg mesra dgn aku kat hospital ni antaranya Kak Juhana(transfer ke wad 4A-nun kat luar dkt dgn lif),aisha-dh balik, Omi pun dh blh kua hari keempat aku kat sipital, dak indon yg msuk sama dgn aku pun dh kua hari ke 3,last..tggalla aku..dtg org baru plak masuk wad..tp x geng la..mostly baby yg masuk NICU ni kene kuning..yg tinggi2..ade sampai 3-4 ratus bacaannya..kakak yg lg sorg sebelah kanan katil aku tu anak angkat dia..masuk sni kuning 400++..nama anak angkat dia Raudah Nur Ramadhan..sedap kan..tp best lagi nama Nur Syifa Hana..baby mama..hehehe..Hari kelima aku transfer ke Wad 4A..ni berita yg menggembirakan..Pas seminggu barula aku kua..hari jumaat gak kua..Alhamdulillah..sebelum balik kene daftar dlm buku register Hospital yang beasr gedabak tu..appointment Syifa ujung bulan ni..amik darah dgn jumpa doktor pakar..
Hari Pertama kat kecemasan Hospital Ampang..on d way nak masuk wad

Syifa day 2. kat NICU.kesian baby mama kena puasa..
masa ni Syifa kene amik antibiotik..


Pamandangan kat depan..menuju ke wad 4A

Syifa tgh tido..tgk tgn tu..kena balut..
sb 2 x drip kt tgn tu tertanggal..Syifa ni aktif sgt..

Selesa kan..wad 4A..lebh luas dr bilik kt NICU..
wad 4A ada 4 katil..ruangnye lebih selesa..bilik air pun best..


Syifa bru pas menyusu..tunggu Bapak..harini dh boleh balik!!yeeaa!!


shhhh..lena diulit intan..

dh jaga baby Syifa..tgh tuggu bil..lambatnye nak siap..

Tuesday, August 28, 2012

Telling Story: More videos from nikitasakura sakura (playlist)

by , in
Telling Story: More videos from nikitasakura sakura (playlist)

Dear my baby Syifa Hana..

Mama buat video ni special untuk Syifa..bila Syifa besar nanti, Syifa akan ingat saat2 mama, bapak dgn Syifa masa Syifa baby..kami syang Syifa bagai menatang minyak yang penuh..
 Syifa sayang...jadila anak yang baik, Kasih pada Allah..contohilah akhlak terpuji Rasulullah..sayang pada semua orang..mudah memaafkan kesalahn orang lain dan jangan sesekali mencari musuh..ingat jasa Bapak yang sentiasa menjaga Syifa..Semoga Syifa sentiasa dalam lindungan Allah..dimurahkan rezeki dan dipermudahkan segala urusan kehidupan. Mama sentiasa ada dengan Syifa..sayang Syifa...
Tuesday, August 28, 2012

More videos from nikitasakura sakura (playlist)

by , in
Tuesday, August 28, 2012

Geng99: Memori di SEMESCHO..

by , in
Monday, August 27, 2012

Baby Syifa kembung perut..

by , in
Week b4 tht dh gi hospital Ampang kat kecemasan, igtkan klu kecemasan xdela tunggu lama..sb kes dh cemas sgt..Baby Syifa perut dh membuncit, pas menyusu muntah..aku dh risau..takut perut kembung tahap serius..pas sejam tunggu, sb ada masalah lak dgn kaunter pendaftaran..daftar baby atas nama aku, kerani kat kaunter tu igt aku yng sakit..terpaksa tunggu lagi turn bila bgtau sebenarnya baby yg sakit. Staff kat kaunter tu yg sengal..dh bgtau dh..tula..dok melaram je..dh jumpa doktor lelaki, tp aku rs doktor ni baru pas grad xpun bru keje jd doktor kot. Dia jus bgtau baby ni kembung, baby muntah tu bisala bila air susu byk, baby akan muntahkan kuar skit2..Bila aku tanye pasal mcmana nak reduce kembung, dia bgtau kembung baby ni biasanya akan hilang bila cecah umur 3 bulan..hadoii..xkan aku nk tgk je baby aku kembung smpai umur dia 3 bulan..aku tnyela pasal grip water, boleh ke bg kat newborn baby? dia blh cakap dia pun tak berapa tau pasal tu sb dia xde anak lg..tuo2 dia panggil nurse, nurse yg tlg bgtau macamna nk bg grip water tu..hhmmm..xde ubat pun..trus balik..aku rasa buang masa je g..

Sebagai alternatif..aku g jmpa tukng urut yg bleh urut baby, sb aku xbrani nak urut sendri..kang salah urut lak..Aku cuba letak daun sirih, tuam kat perut baby..pastu bg grip water, tp perut baby still membuncit..baby msh muntah..risaunye..mcmana nak wat lg ni?
Tuesday, August 14, 2012

Pediatrician Dr. Wu: How to Burp A Newborn Baby

by , in
Tuesday, August 14, 2012

Tip Penyusuan

by , in
Tuesday, August 14, 2012

Petua Rawat Kembung Perut Bayi

by , in
Kesian Syifa... perut masih kembung lagi. Malam tadi dh anta Syifa pegi urut, sedih tengok dia meraung2 menahan kesakitan. Punca semua ni sebab akula..tak pantang makan..Mama minta maaf ye Syifa..kat hospital haritu doktor cakap boleh makan semua. Jadi mama xdela pantang sangat. Pas ni aku berazam nak pantang betul2 supaya Syifa cepat2 sihat.
Ni ada petua yang aku akan cuba buat untuk baby Syifa..Mudah-mudahan dapat sihatkan Syifa dengan izin Allah..

PETUA BAYI KEMBUNG PERUT - CARA MERAWAT MASALAH

Petua dan cara merawat masalah kembung perut bayi akan diberikan beberapa info dan maklumat punca untuk merawat dan menyelesaikan masalah ini
Selalunya masalah perut bayi kembung ini di sebab kan oleh perut masuk angin
1. Cara Kenalpasti Bayi Kena Kembung Perut
Bayi anda menangis sepanjang hari
tanpa sebab-sebab yang jelas. Masalah perut kembung bayi ini berlarutan selama 2 hingga 4 jam sehari dan kembung perut melebihi 5 hari. Kembung perut bayi anda bermula pada umur 2 minggu dan beransur-ansur pulih apabila bayi mencapai umur 3 bulan.
2. Punca Sebab atau Penyebab Perut Bayi Kembung
Beberapa kemungkinan anda mengalami kembung perut Alahan terhadap laktosa. Alergi susu lembu.
Ketidakmatangan usus. Keadaan usus pramatang bayi anda menyebabkan pencernaan karbohidrat tidak sempurna.Ini menyebabkan kembung dengan angin perut yang berlebihan.
Sendawa dengan betul selepas bayi
menyusu badan atau bayi menyusu
botol Terdedah kepada asap rokok. Ibu yang merokok sewaktu mengandung atau di dalam pantang akan menyebabkan bayi berisiko tinggi untuk kembung perut.
Ibu bapa yang tertekan mempengaruhi kaedah penyusuan dan penjagaan bayi.0Ketidakmatangan urat saraf bayi menyebabkan ia lebih sensitif kepada faktor persekitaran.
3. Cara Mengatasi dan Merawat Perut Kembung Bayi
Pada kebiasaannya masalah kembung perut bayi akan pulih beransur-ansur apabila bayi mencapai umur 3 bulan ke atas. Rawatan khusus untuk perut
kembung tidak khusus.
Untuk mengeluarkan angin, kemungkinan doktor anda mungkin akan memberi ubat dimethicone mengurangkan simptom kembung.
Langkah-langkah mengatasi simptom kembung perut bayi di rumah. Usap bahagian belakang bayi anda. Selimutkan dan dodoikan bayi anda dengan lemah lembut . Kurangkan bunyi bising
Bawa bayi anda bersiar-siar di luar rumah. Elakkan terlalu kerap mengangkat bayi ketika ia merengek. Dapatkan bantuan untuk menjaga bayi anda,jika anda rasa tertekan atau penat dan cuba sedaya upaya untuk elakan masalah kembung perut bayi


Petua 1
Petuanya mudah sahaja, ambil 3 helai daun sirih atau daun kunyit, layur di atas lilin, apabila suam, terapkan pada perut bayi. ulang hingga ketiga2 daun layu. InsyaAllah akan pulih.

Petua 2
Senang je sebenarnya, caranya URUT SAHAJA DI KEDUA-DUA LABU BETIS baby or kanak-kanak tu. Terpulang pada korang nak guna minyak urut ataupun tidak. Kalau nak lebih selesa, gunalah minyak urut macam minyak Yuyi, minyak telon, minyak kayu putih dan sbgnya..Senang je kann!!



Petua 3

Ibu-ibu dan bapa-bapa sekalian tentu pernah melalui hari-hari yang tak-tertanggung-stresnya dek tangisan bayi bernada tinggi tanpa henti. Kadang tu rasa nak menjerit pun ada. Check punya check, oh baby kembung perut rupanya. Aha macam mana cara check tu? Senang je. Tepuk-tepuk perut baby, kalau tegang semacam siap ada bunyi hollow macam tong dram, kembung perut la tu namanya.

Selagi kita tak setel masalah ni, selagi tulah baby tak berhenti menangis. Ibu-ibu bapa-bapa pun jangan harap la dapat tidur. So tak dapat tidak, issue ni perlu diberi perhatian total.

OK macam mana nak pastikan baby tak kembung perut?

1. Mandi air suam. Lagipun, baby memang tak suka air sejuk.
2. Lepas dah selesa dan wangi, masa untuk berurut dengan minyak bayi. Nak lagi syok, guna minyak spesel untuk tidur yang selesa. Johnson ada jual produk ni OK? Yang penting, urut tapak kaki dan perut. Usap saja dengan lembut. Bukan urut ala-ala kaki terseliuh :-p
3. Pakai stokin sepanjang masa. Paling tidak, malam wajibul pakai stokin. Kalau ikut kitab penjagaan baby ku yg dah nak berkecai, kena pakai complete set tangan dan kaki gitu. Omputih panggil boots and mitten.
4. Kalau menyusu badan, maknya kena la jaga makan. Jangan la mengada nak minum ais memanjang. Lepas tu, kalau ikut mak ai, makanan semalam langsung takleh sentuh.

OK kak, baby ai dah kembung perut ni, macam mana nak buat?

1. Guna la minyak telon atau minyak yuyi untuk mengusap perut baby dengan lembut dari bahagian kanan ke kiri. Nak lagi best, usap ala-ala huruf S seperti aliran usus kita.
2. Sendawakan baby. Ada bermacam cara, tapi secara personal, cara yang paling efektif adalah dengan meletakkan perut baby di tulang bahu kita, dan tepuk-tepuk bahagian dada belakang baby.

Kalau semua cara di atas tidak relevan dan bayi masih menangis dengan hebat, cuba ini:
Dengan menggunakan ibu jari anda, tekan ibu jari kakinya dengan kuat. Cuba kedua-dua belah.

Jika bayi berubah menjadi tenang ketika anda melakukan perkara di atas dan sambung nangis selepas anda melepaskan ibu jari kakinya, nampaknya ada "elemen luar" yang telah menyebabkan bayi anda kembung perut. Insya Allah mudah saja cara nak menyelesaikannya. Keywordnya, yakin.

Dukung bayi anda dan bacakanlah ayat kursi kepadanya. Setelah habis bacaan kursi, hembus ubun-ubunnya.

Insya Allah bayi anda akan kembali tenang dan akan tidur selepas itu. Tak hapal ayat kursi la kak... Itu tak dapek la ahkak nak menolong OK? Pandai-pandai sendiri la dah jadi mak bapa orang ni.

Jika anda mendapati anak anda sentiasa tidak selesa dan kembung perut, ada kemungkinan "elemen luar" tersebut masih wujud dan bersembunyi di dalam urat ketika anda membacakan ayat kursi kepada bayi anda. Seeloknya berjumpalah dengan pakar untuk membuang "elemen luar" tersebut secara permanent. Atau, rajin-rajinlah beramal kat dalam rumah tu.

Petua 4

Untuk memastikan sama ada bayi mengalami sakit perut akibat angin atau kembung, ibu bapa perlu memeriksa sama ada perut bayi lebih keras atau lebih tegang daripada biasa, kelihatan menggelembung atau mengeluarkan bunyi lompong apabila diketuk dengan jari. Bagaimana cara untuk menenangkan bayi yang mengalami sakit perut akibat angin atau kembung dan menghentikan tangisannya? Anda boleh mencuba beberapa cara yang dipercayai oleh ibu dan sudah terbukti dapat meredakan kesakitan dan tangisan bayi.

Sendawakan bayi secara lebih kerap. Bayi menelan angin apabila menghisap susu menyebabkan angin berkumpul dalam perut dan menimbulkan kerengsaan. Cuba sendawakan bayi setiap kali anda menukar puting jika anda menetekkan bayi atau selepas bayi menghisap dua hingga tiga auns susu formula bagi bayi yang menyusu botol. Ibu bapa berlatih menggunakan kaedah-kaedah berikut untuk mensendawakan bayi :


1.Tiarapkan bayi dengan meletakkan perutnya di atas lutut anda dan gosok belakangnya dengan lembut sambil menghayun atau mengenjut lutut anda perlahan-lahan.

2.Dakap bayi menggunakan sebelah tangan dengan meletakkan kepalanya ke bahu anda dan tepuk belakangnya perlahan-lahan dengan sebelah tangan lagi.

3.Telentangkan bayi, angkat kakinya dan kayuhkan ke depan dan ke belakang seperti mengayuh basikal hingga lututnya rapat ke perut.

4.Dudukkan bayi di atas pangkuan. Angkat kepala bayi dan tepuk belakangnya.

5.Pegang bayi dalam keadaan tertiarap di bawah lengan dengan kepalanya di atas tapak tangan anda.


7.Bawa bayi anda bersiar-siar di taman

8.Tukar pemakanannya. Cuba kurangkan makanan yang boleh menyebabkan angin atau mengembungkan perut bayi.

9.Mainkan muzik perlahan, kurangkan cahaya lampu dan bunyi televisyen

10.Biarkan bayi mendengar bunyi yang berulang seperti bunyi pembersih vakum atau mesin basuh

11.Tuam atau tekap perut bayi dengan kain hangat atau botol air hangat

12.Dukung bayi sambil mendodoi atau menyanyi perlahan


Petua 5
ni nak try ni...tq pd blogger ni..xigt sape..

 sila sapu minyak pada perut, paha, betis dan tapak kaki bayi anda.
*ops.. seksi pulak cik model..sbb tu pandang sebelah sana.. segannn u... see aina dan mok skit kan.. berat dah naik skit..

2. Urut bahagian perut baby anda.. bentuk love... dan L terbalik.. (alaa cam urutan baby johnson)




3. Jangan lupa urut jari dan tapak kaki yang comel itu.

4. sila urut belakang paha bayi anda.. gunakan ibu jari untuk mengurut bahagian belakang paha..(perhatikan..ibu jari yana pada beakang paha aina).. bahagian depan tu cam biasa lah pakai jari2 yang lain..hehe

5. Ulang langkah yang sama pada betis bayi.

6. Setelah selesai sesi urutan tu sume.. ni lah pasrt yang paling penting dalam kaedah ni. senang jek.. rapatkan LUTUT bayi ke perutnya. (kat bahagian bawah perut k).. nanti baby anda anda tott..tot... (membuang angin..hhehhe).. bestt wooo. rasa cam syiok je dengan baby kentut.. cam berjaya mengeluarkan sume angin2 tu..hahaha



ok sila amalkan urutan ibu setiap kali selapas mandi.. atau semasa bayi meragam atau masuk angin k :) insyallah bayi anda akan lebih lega selepas itu.. dan tidur dengan lena. (oh lupa nak habaq,. pakai lah minyak apa2 je.. dlm gambar di atas yana pakai minyak bayini mestika)



Tuesday, August 14, 2012

boleh makan dgn tak boleh masa pantang

by , in


Ini info hasil google aku..silala baca utk ibu2 yg berpantang including aku sekali..sgt2 bermanafaat..


Pengenalan


Pemakanan ialah aspek yang amat penting dalam rawatan pantang bersalin. Ini kerana proses kehamilan telah mengganggu keseimbangan hormon ibu. Mereka mengalami pelbagai bentuk tekanan dan gangguan emosi akibat perubahan fizikal. Apalagi semasa melahirkan anak, tenaga dikerah dengan hebat, urat saraf banyak yang cedera dan terjadi luka di bahagian tertentu.

Mengikut sesetengah petua Melayu, ibu-ibu dalam pantang disyorkan makan nasi berlaukkan ikan masin atau ikan panggang berkunyit dan meminum air mengikut sukatan jari (dua ruas jari untuk sekali minum). Akibat diet cara ini (kurang berzat dan kurang air) ibu-ibu terdedah kepada risiko penyakit buah pinggang dan tekanan darah rendah.

Oleh sebab itulah makan perubatan moden menentang amalan berpantang cara Melayu. Ingin diingatkan, cara pemakanan tersebut bukanlah cara Melayu tradisional yang sejati tetapi merupakan sebahagian cara hidup mereka yang kurang berkemampuan.


Jadual Makanan Yang Boleh Dimakan dan Tidak Boleh Dimakan Semasa Pantang

BOLEH
TIDAK BOLEH

AYAM & DAGING


·                     Burung puyuh
·                     Burung merpati
·                     ayam hitam
·                     ayam didik
·                     ayam selasih
·                     ayam kampung
·                     daging batang pinang
·                     Ayam biasa (takut gatal)

IKAN

Penting:
Ikan berbisa jika dimakan oleh ibu-ibu dalam pantang boleh menyebabkan turun darah dan bentan

Ikan haruan menyembuhkan luka.
Ikan yu membanyakkan susu ibu
·                     Ikan haruan
·                     Ikan yu
·                     Ikan selar
·                     Ikan gelama
·                     Ikan jenahak
·                     Ikan merah
·                     Ikan tenggiri
·                     Ikan kurau
·                     Ikan bawal putih
·                     Ikan senangin
·                     Ikan bilis
·                     Ikan kering
·                     Ikan masin
·                     Ikan keli
·                     Ikan bawal hitam
·                     Ikan terubuk
·                     Ikan duri
·                     Ikan pari
·                     Ikan sembilang
·                     Ikan parang
·                     ikan kembung
·                     Ikan tamban
·                     Ikan cencaru
·                     Ikan tongkol
·                     makanan laut
o                  udang
o                  sotong
o                  kerang

ULAM ULAMAN

Ulam-ulaman ini mengandungi fiber, zat galian (mineral) dan pelbagai vitamin, termasuklah A, C dan E, bersifat anti oksidan.

Jantung pisang membanyakkan susu ibu

Ulam kunyit mengembalikan kecergasan badan dan
menyembuhkan luka dalaman
·                     halia
·                     Serai
·                     Lengkuas
·                     pucuk pegaga
·                     pucuk mengkudu
·                     pucuk ulam raja
·                     lempuyang
·                     jantung pisang rebus
·                     daun atau ubi cekur
·                     bunga kantan
·                     kunyit hidup
·                     daun lemuni hitam
·                     daun kaduk
·                     daun sekentut
·                     daun kesum
·                     daun cemumar
·                     daun pudina
·                     daun kari
·                     daun bebuas
·                     daun ruku


SAYUR-SAYURAN /

Penting:
Mengambil sayur-sayuran menjalar, sejuk serta berangin boleh menyebabkan ibu-ibu kembung dan sakit-sakit badan.

Lobak putih dan peria membanyakkan susu ibu

Peria memudahkan buang air besar, membantu membersih dan melancarkan peredaran
darah dalam tubuh.
·                     Ubi kentang
·                     Peria
·                     Sawi
·                     Lobak merah
·                     Lobak putih

·                     Ubi kayu
·                     Kangkung
·                     Petola
·                     Terung
·                     Cili
·                     Timun
·                     Tomato
·                     Brokoli
·                     Kubis
·                     Seledri
·                     Terung
·                     Timun
·                     sayur keladi
·                     pucuk ubi
·                     pucuk paku
·                     bayam
·                     sayur atau daun keti (bunga putih)
·                     kacang panjang
·                     kacang botol
·                     labu
·                     rebung
·                     jeruk maman
·                     petai
·                     jering

BUAH-BUAHAN

Penting:
Makanan tersebut dilarang kerana dapat mengakibatkan sakit tulang dan sejuk otot serta lemah sendi. Penyakit-penyakit tersebut diketahui telah banyak berleluasa di barat dan dikenali sebagai artritis dan rheumatisme.
·                     Buah anggur
·                     Kurma
·                     Oren
·                     Epal merah
·                     Strawberi
·                     Peach
·                     Prune
·                     Kismis
·                     Longan cina
·                     Nenas
·                     Limau
·                     buah lai
·                     tembikai susu
·                     tembikai merah
·                     tembikai cina
·                     epal hijau
·                     kiwi
·                     buah pear
·                     pisang
·                     jambu
·                     belimbing
·                     durian belanda
·                     mangga
·                     betik
·                     ciku
·                     langsat
·                     nangka
·                     cempedak
·                     pisang masak hijau
·                     pisang nangka
·                     pisang embun
·                     pisang udang
·                     ubi kayu
·                     ubi keladi
·                     sengkuang
·                     manggis
·                     macang
·                     kuinin
·                     binjai


LAIN-LAIN MAKANAN

Asam jawa membantu membuang air besar selain dari
menyegarkan tubuh badan 
·                     Biskut
·                     Roti
·                     Nestum
·                     Quaker Oat
·                     Cornflakes
·                     Masakan panggang
·                     Masakan rebus
·                     Masakan kukus
·                     Masakan bakar
·                     Masakan salai
·                     Asam jawa
·                     Asam keping
·                     Tempe
·                     Burger
·                     Nugget
·                     Sosej
·                     Bihun
·                     Mee
·                     Kuey teow
·                     Laksa
·                     Telur
·                     Semua jenis ubi
·                     Semua jenis makanan laut
·                     Masakan berminyak boleh tetapi sedikit/jarang-jarang

AIR

Penting:
Ibu-ibu tidak boleh minum minuman sejuk, tajam dan jus daripada buah-buahan yang dilarang

Air kunyit mengecutkan rahim dan mencuci darah.

Air rebusan pegaga ini membersihkan darah dalam tubuh ibu yang baru
melahirkan anak.
Manjakani berfungsi untuk mengering dan mengetatkan pangkal rahim.

Air jus halia kurma boleh membuang angin dalam badan dan menambah tenaga.

Air madu memanaskan badan.
·                     air suam
·                     air pati kunyit
·                     jus pegaga
·                     air halia
·                     air kopi
·                     air manjakani 
·                     jus halia kurma
·                     air madu
·                     air ais
·                     air sejuk
·                     air bergas
·                     air tebu
·                     air cincau
·                     air kelapa muda
·                     air jus buah-buahan yang dilarang

My Instagram