Basuh baju Baby...

Time 28 weeks baru nak basuh baju baby..ke awal sgt? rasa-rasa mcm dah lambat sebab aku pun bknnya sihat sgt..takut tak sempat kot sakit tgh2 jln nanti..sebenarnya dah lama pendam hasrat hati nak basuh tapi kerajinan tu tak muncul2..pagi tadi nak basuh baju baby ni cuaca kejap panas kejap mendung..menguji kesabaran tul..
before that, make sure dulu semua baju2 Encik Hubby dgn baju aku skali dah basuh, bila dh clear bakul baju tu baru la turn basuh baju baby pulak. Untuk membasuh baju baby ni aku gunakan Pureen Kiddi wash sebab baunya sangatla comel..bau macam bau baby lepas mandi..Ada lagi satu detergent jenama pureen gak, botol kaler hijau untuk sensitif skin, tapi baunya mcm bau clorox tak best. So aku guna yang ni dulu, in case kalau baby dah lahir, dan tak sesuai pakai yang ni aku switch la guna yang dalam botol hijau tu..tula untung gak beli 2 jenis masa sale aritu, murah dan berbaloi-baloi.

Guna detergent special untuk basuh baju baby..Pureen Kiddi wash..emm harum baunye...

Seterusnya....sumbat semua baju baby dalam washing machine..ha..akak2 kat umah tu janganla praktikkan amalan pembasuhan yang cenggini..ni hanya untuk orang yang malas tahap gaban je leh buat. Klau ikutkan rendam dulu dalam besen pastu bilas dan keringkan dlm washing machine. Mana2 booties dgn mitten/ stokin kecik2 tu msukkan dalam jaring pembasuh supaya takla terkoyak atau terpeleot masa pengeringan nanti. Baju2 dgn napkin yang kale putih tu sila asingkan siap2 ye..akak ni tak asingkan kesudahannya ada kale yang sesat kat baju putih..dah kena hangkut dan basuh balik..nasib baik boleh ilang..tapi kena wat 2 kerja lak..kan dah mkn masa..

Soak kan je..pastu pandai2la dia putar sendiri..


Mula2 tgk mcm skit je baju baby ni, sekali dah masuk dalam washing machine, penuh gak mesin..
Ni bru mesin yang sedang2 je..klu kecik lagi sure dah melimpah limpah. Ada seprauh lagi baju baby tak basuh..yang tu simpan dulu..basuh umah nenek plak..

Sumbat semua dalam ni..hehe..malas nye mama kau ni...  :P

Siap dah...proses menjemur pulak...terpaksala mencari ruang2 untuk memuatkan ampaian yang luasnya sekangkang kera tu..tupun dah beli hanger yang macam payung stil tak muat lagi..abih semua hanger kat umah kena selongkar, sebab hanger aritu beli 20 pcs je..tak cukup..



Ni nasib baik tak terover rajin nak basuh semua baju baby..kalu tak terpaksa panjat bumbung takpun pinjam space jiran bawah dengan atas..hihihi..Punyela berhempas pulas nak masukkkan baju baby dalam hanger, sebab hanger banyak besar-besar..dgn kreativiti mama yang sangat inovatif ni..ceh! dapat gak masuk dalam suar dgn baju baby yang tersangat kiut tu..
Baju lubang2 dgn rompers baby..dah siap di jemuran..harap2 jgnla ujan plak arini.
 Tunggu punye tunggu baju2 pun dah kering..alhamdulillah...tercapaila hasrat membasuh baju baby arini..

Antara kelengkapan persalinan baby ku...towel, blanket hooded mitten& booties beli kat pureen sale aritu.
Lastly proses untuk melipat pulak...Ni semua simpan dulu dalam beg..sebab storage untuk simpan baju baby tak beli lagi..cadang nak beli yang macam laci plastik bertingkat tu ataupun yang box ada roda tu..dalam RM30 kot..tgkla nanti nk g survey...

Yeayyy!! dah siap lipat!..dah bersih dan wangi..pasni simpan dah tak bleh belek2 dah..nanti jangkit bacteria  lak..





No comments:

Post a Comment




My Instagram