Jom kira berapa kali baby gerak

25/5/12 bermula rutin harian kira pergerakan baby..kadang2 tu termiss jugak..tapi alhamdulillah..baby mama ni sgt2la aktif..lagi2 time Euro 2012 ni, makin kuat dia menendang macam main bola kat dalam tu.
ok..sape2 yang ada buku merah dgn KK tu mesti nurse dah ajar macamana nak kira pergerakan baby kan..
saje je nak ulang kat sini pada sesapa yang tertanya-tanya tu. Caranya, dr 9am sampai 9pm kira gerak/ tendangan baby sampai 10 kali. Pastu tick kat dalam chart dalam buku merah tu tiap kali baby gerak. Dah 10 kali, catat pukul berapa baby gerak bila smpai 10 kali. Klu kul 5pm masih tak sampai 10 kali tendang/gerak, rehat dulu dan fokus gerakan smpai kul 7pm. Kalau kul 8 pm tak rasa gerak jugak, kena g hospital dengan SEGERA. Takut2 ada masalah kat baby cth terbelit tali pusat...ish..Ya Allah..jauhkan semua tu..Semoga baby dalam perut mama ni selamat, sihat walafiat sampai masa melahirkan nanti...Amin..

Apelagi...tick la hari2 sampai due date nanti ye..

No comments:

Post a Comment




My Instagram