Al kisah bersalin kat Hospital Ampang

3:22:00 pm Sha Nazri 0 Comments

Baru ni la dapat cerita pengalaman bersalin..shh..baby Syifa tgh tdo..klu tak, xdapek den nk mengupdate kt cni..Baby Syifa xblh tuggu bab nenen2..huahua..meraung2..lapar..kesian anak mama..
 okla..ni cerita ms saat2 bersalin aritu..bwh ni ialah kronologi (ceh! guna bombastik words lak..) peristiwa tersebut..

Selasa 24/7/12 : pas buka (wlaupun xpose, msih gagah berbuka dgn hubby yg pose huhu)..mlm tu rase sakit berdenyut2 kat perut..dh pk2 ni ke false contraction..atau sakit contraction nk berak kot..haha..mne satu yg betul ni..sb due date 10/8..takkan awal sgt nk beranak ni..rase tak sedap ati..tp xnk pk yg bkn2..bek tido dulu..kul 3am, terjaga..hadoi puyut sakit lg..tp xrase sakit sgt..mcm main acah2 je..terus msk nasi dgn bilis goreng, panaskan lauk utk En. Hubby & ank dara bujang dia sahur nanti..kul 5am, kejutkan En Hubby..sakit td dh kurg..solat subuh dulu pastu mcm biasa tdo balik..haha..xbaik tu..patutla rezeki susah nk masuk..

Rabu 25/7/12 : Cakap dgn Encik Hubby..perut sakit tp xtaula sakit nk berak atau nk besalin..En Hubby masuk keje lambat skt..sb takut2 terbersalin pagi2 ni..dlm kul 9 am g toilet sb rase nk buang air besar..mmg sah buang segala jenis hasil tangkapan kat bazar Ramadhan semalam..cakap dgn En. Hubby..dah xsakit perut lg..td tu cuma sakit perut sb mkn byk semalam kot..kul 10am En. Hubby g koje..sb aku pun rase mcm dh ok skt..semangat nk kemas brg2 baby yg nk bw g hospital...pastu basuh baju, iron baju En Hubby, jemur baju, basuh pinggan..siap! letih lak..relax dulu..tp tetiba sakit perut lik..adoi..start kul 3 pm sakitnye datg 5 minit sekali..apakah ini contraction betul2 sepertimana yg aku baca kt blog2 sebelum ni?..cepat2 google..tanda2 bersalin : 1) kua lendir dgn darah --lum lg  2) pecah air ketuban -- pun takde kua air pape pun  3) sakit perut yg berterusan--xdela berterusan..selang 5 minit sekali..emm..
kul 4pm..nk siap2 msk nasi dgn lauk utk buka nt..tp adoi..sakitnye perut makin menyucuk2..sampai jln pun dh terbongkok2..g toilet check jap..takde pape kua pun..memg takboleh tahan dh ni..cal En HUbby suh lik cepat..perut makin sakit..kul 5pm En Hubby balik..bwk bekalan utk buka sekali..aku sempat gak menjamah nasi lemak ayam dgn air tebu..pastu g solat asar..mandi manda dulu, pastu En Hubby ajak g hospital..sakit makin terase lebih kuat dr td..selang 5minit..adoi..dgn jalan jem..sb org balik keje berpusu2 kejar waktu untuk berbuka..

6.30 pm sampai Hospital Ampang..tggu En Hubby cari parking,,ms En Hubby tanye mana nk daftar bersalin kecemasan, aku dh takblh berdiri dh..sakit sgt smpai mencangkung kt luar tu, Mak guard dtg krusi roda..msuk wad menunggu..En Hubb kat luar..register nama aku..mula2 datang nurse tanye aku ade minum air selusuh ke, aku ckp aku minum air tebu adela td..pastu die suh aku tanggal baju semua pki baju hospital yg besar mcm guni beras tu,,sib bek kale pink..my favourate colour..Dtg 2 org doktor cina lelaki dgn pompuan..mula2 doktor lelaki tu dtg seluk, hadoi..sakit..pastu doktor cina pompuan tu pulak seluk..sakit jgn cakapla..doktor pompuan ni lg selamba dia tonyoh kiri kanan kt dlm tu..lg ganas dr doktor lelaki tu ..doktor lelaki tu bgtau baru bukak 1cm..so sb ni anak pertama memng sangat lambat bukaan tu, ada org sampai 1 weeks bru bukak 10 cm.. dia tak boleh tahan kt wad sb bukaan ni tak tau bila nk sampai 10cm..dia suh aku balik dulu..okla..akupun xnk dok sini lama2..bia sakit kt umh boleh tgk tv sambil tu mkn2, lg best..b4 balik tu doktor pompuan melayu lak catatkan aku punye details dlm sistem, tanyela aku punye history penyakit..uur, alamat..mcm2la..pastu doktor India pompuan lak datang..dia nk wat scan perut dulu b4 aku balik..tgk tu berganti2 doktor,..semua bangsa ade..memang 1 Malaysia la..

kul 730 sampi umah..kesian En Hubby..berbuka goreng cempedak dlm kete dgn air kosong..dek kerana lapar..habis cempedak goreng RM 4..tp sib bekla waktu berbuka tu dh hampir2 smpai kt umh..sampai umh aku trus baring kt katil, sakit tadi dh kurg skt..9am..sakit tu dtg balik..kali ni 3 minit sekali..aku cuba tahan jugak..baring kekiri..kekanan,,bagnun, membongkok, mencangkung..mcm2 posisi dah..sakitnya..sakitnya..En Hubby tanye nk g hospital tak? aku ckp tunggu dulu sb aku xnak nti doktor suh balik lg...9.30 aku memng tak boleh tahan..sakitnya..2-3 minit dia dtg..aku minta En Hubby anta g hospital..turn tangga umah 5 tingkat tu aku rase mcm turun tangga KLCC..lambatnye nk abis tangga2 tu untuk sampai ke bawah..En Hubby g amik kete,sb parking jauh..dlm kete aku nabgis..sakit..sakit..En Hubby kesian dgr..terus pecut..smpi kene hon dgn kete lain..dlm masa yg sama aku takut gak..kot xsmpi hospital kang..ckp dgn En Hubby..jgn bwk laju2..aku blh tahan lg..lg laju En Hubby bwk..finaly sampi Hospital Ampang, doktor melayu petang td nampak muka aku, eh! terkejut dia aku dtg balik, aku dh tak tahan..so aku dtg la balik..doktor India td dtg seluk..dia ckap bru bukak 2 cm..kene tunggu..lum boleh msuk labor room lg..Ya Allah..sakitnya..aku rase nk lepaskan semua, nk jerit je..tp aku tahan je..jerit dlm ati..
kul 10.30 doktor dtg cek..dh bukak 4cm..patut aku nampak ade lendir dgn darah kua..bru aku blh masuk labor room..

kt labor room tak blh kencing, doktor kuakan air kencing,,pastu msuk kan drip supaya xdehidrate nt sb xblh makan dgn minum..aku dh sakit sgt..contraction makin kerap...msa tu aku dh memg sakit giler..gas utk tahan sakit tu aku sedut tak berkesan langsung..mase tu bru bukak 5 cm..doktor dh pecahkan air ketuban..terasa baby garak2 ms air ketuban tu kua..En Hubby dtg tgk aku jap..ms tu aku nangis2..minta ampun dgn En Hubby..halakan makan minum aku..En Hubby cakap dia dh ampunkan dose aku lama dh..aku nk ckp dgn mak aku nak minta maaf, tp hp xde kt aku..aku cuma berdoa kat Allah..tolonglah percepatkan kelahiran baby aku ni..

Doktor dtg cek lg..msih lg 5 cm..doktor cakap ni lambat lg..jangkaan dia dlm kul 4 pg bru baby kua..ha..? 4 pg? ni bru kul 11mlm..Ya Allah..tolongla hambamu ini..sejam pastu nrse dtg tgk..stil 5 cm lg..aku dh tak bleh tahan, kua semua raungan..nurse tu suh aku sabar..bersalin mmg sakit, dia suh aku baca doa Nabi Yunus..kat wall depan kati aku tu pun dh tampal tp aku sgt sakit smpi terlupa smua tu..
لَا إِلَٰهَ إِلَّا أَنْتَ سُبْحَانَكَ إِنِّي كُنْتُ مِنَ الظَّالِمِينَ {87

(La ilaha illa anta. Subhanaka inni kuntu minaz zolimin) 
Ertinya :"Tidak ada Tuhan yang sebenarnya disembah melainkan engkau, ya Allah. 
Maha Suci engkau, sesungguhnya aku adalah dari orang yang membuat zalim." 
SURAH AL-ANBIYAK(21):87 

Doa ni sgt baik diamalkan untuk dipermudahkan bersalin...alhamdulillah..lepas sejam nurse dtg balik dah buka 7cm..
Kul 1am contraction makin kuat, berpeluh2 aku menahan kesakitan..masa tu ape yang aku baca kat blog2 petua2 sebelum ni smua dh hilang..aku try gak main psikologi..fikir tak sakit..tak sakit..tp sakit jugak..time ni psiko mmg xblh pakai lg..tetiba aku rasa sgt2 sakit mcm nak berak sembelit tu..tp lg sakit..aku anggil nurse 2-3 kali..tp suara mcm tak keluar, smpaila satu tahap..aku jerit sekuat hati..nurrrsseeee!! kelam kabut nurse dgn bidan tu dtg, tgk memg kepala baby dh nampak..so apelagi..proses meneran dgn sepenuh jiwa raga..tips untuk meneran..
1) Jgn kuarkan suara masa teran, nanti tenaga dibazirkan sbb bila kita jerit, kita byk gunakan tenaga untuk jerit.
2) jgn angkat punggung..nanti terkoyak..(bab ni aku dh remind kan diri sendiri, tp aku wat gak sb tak sedar masa tu..dh sakit sgt.
3) baca selawat byk2..igt tuhan..

Nurse yang sambut baby tu siap suh aku mengucap lg b4 nak teran tu..sangat baik dan bertimbang rasa..
Finally..baby Syifa lahir ke dunia pukul 1.50 am, khamis, 26/7/12 bersamaan 6 Ramadhan 1433 hijrah..Lahir dalam bulan Ramadhan yang penuh dengan keberkatan..Alhamdulillah..Allah makbulkan doaku..permudahkan segala urusanku..Baby Syifa lahir dengan cukup sempurna..1st dengar baby Syifa menangis, rasa syukur dan sangat terharu dgn anugerah dari Allah ni..

Nur Syifa Hana Ishak..Semoga jadi anak yang baik, bijak, rajin belajar, tak tinggal solat dan pandai baca Al-Quran ye sayang..
Lepas bersalin baru En Hubby tgk aku kat wad..wad ade 4 katil,. 3 org mommy melayu sorang lagi cina..wad ni sangat selesa..rasa2 lebih kurang wad kat Hospital tawakal yg ade 4 katil..tp xdela tv bagai..toilet ade 2..xla berebut2 kan..suh En Hubby blikan roti, sb aku tersangat lapar masa tu..pas anta roti En Hubby balik..kesian En Hubby..penat temankan aku..dhla bulan pose ni...biarla dia balik rehat..
Pagi2 doktor datang cek baby..aku dh susukan baby tp masih tak cukup lagi..kesian Syifa kena cucuk..sbb nk cek paras gula dlm darah..sebabnya aku ni kan ade kencing manis masa prenant..jd baby setiap 3 jam sekali kena cek paras gula..Kene breastfeeding baby sejam sekali..kalu baby tido pun kene kejutkan dia..aku dahla tak pandai nk susukan baby..kesian baby tercari2 susu...sib bek ada nurse tlg ajarkan mcmana nak susukan dgn cara yang betul. Masa kat klinik ada tunjuk tp ms tu cuma tgk je nurse kat KK Au2 wat demo..bila wat sendiri dh terkial2..
Baby Syifa boleh balik klu dia dh kencing dan berak..adoii..baby cepatla membuang tu..mama nak balik arini gak...Nasib baik petang tu baby dah membuang..tunjuk kat nurse bukti2 sahih yg baby dh buang..bru boleh buang pampers tu dlm tong sampah..klu tak nurse bising..takde bukti kukuh..


Akhirnya kul 7.30 pm aku dah boleh kua hospital..yeayyy!!
Baby Syifa kul 3:50 am..kecik je..2.46 kg..tak kua t nangis..baik je Syifa ni..

Last skali pendapat aku tentang Hospital Ampang..dr 10 rate aku boleh bagi 7 la..aku puas ati dgn service nya..dibandingkan dgn cerita kawan aku yang bersalin kat Hospital Kelang tu..Hospital Ampang takla teruk sangat..Bayarannya pun cuma RM26 je daripada kos sebenar RM1080.00..yang lebih tu subsidi kerajaan..sgt2 jimat dan berbaloi baloi baloi..bersalin normal, bygkan klu pegi private..hmmm..abis kene korek tabung ayam En Hubby..Nurse dgn doktor pun ok..Doktor pelatih memang biasa la kan kt gomen hospital, tp diaorg pun boleh pakai la..
So..pasni aku syorkan kengkawan yang nk bersalin tu , g la Hospital Ampng, facilities pun ok..tp klu nk yg 1st kelas tu, g la private sape2 yg terlebih duit tu..takde masalah..







You Might Also Like

0 comments: