baby Syifa kat NICU Ampang Hospital

Sedihnya..kesian sgt tgk baby Syifa kat Hospital. Begini ceritanya...

Jumaat petang 17/8/12 aku dgn En Hubby g Klinik AU2, anta Syifa ke klinik sb kami risau Syifa munta makin byk, menyembur kluar. Perut Syifa makin mengeras..Sampai KK AU2, trus jumpa doktor Gauri..aku dh biasa dgn doktor Gauri ni, sb biasanya aku mmg check up dgn dia ms pregnant dulu. Arini klinik sunyi sepi sebab esk lusa maybe raya..dh ramai yg blik kg kot..
Doktor Gauri check Syifa..amik berat, cek perut dgn pernafasan dia..Syifa nampak aktif mcm xde papa yg berlaku..tp 5 minit pas tu Syifa muntah..terpancut kuar..doktor terus tulis reference letter ke Hospital Ampang..ptg tu jugak aku dgn En Hubby g Hospital..dgn jalan jem ramai yg nak balik kg cuti raye..kitaorg terpaksa redah je..sib baikla umah dekat..Kat spital pun tak ramai orang..Mula-mula g klinik pakar..tp rupa2nya kene trus g kecemasan..klinik pakar untuk yg ada appointment shj..sampai je kene pegi kaunter saringan kat depan kecemasan tu, pas bg surat reference dr doktor tu, staff situ cek ala kadar, trus g kaunter 8 wat pendaftaran. tunggu no giliran..masa ni Syifa relax lg..tdo jap celik jap..dalam 15 minit,no dipanggil, g bilik rawatan, jumpa doktor India pompuan..cakap mcm tegas skt..aku pun nek takut..tp dia ni bagus..pas cek, dia trus call sorang lg doktor yg incharge then Syifa trus masuk wad..Ada sorang lagi Indon anak dia kene masuk wad jugak..kuning kot..alkisah masa menunggu nak masuk wad ni pun satu hal..ni tak ramai orang amik masa setenagh jam gak..tunggu punya tunggu, akhirnya sampaila nurse bwk wheelchair..senag aku dukung Syifa, nurse tolak je..xdela penat aku nk bejalan sambil gendong Syifa ni..xla jauh mana..tp lenguh gak..sib baik ada wheelchair..Syifa kene masuk NICU (Neonates Intensive Care Unit) kira ICu utk baby..Syifa kene tahan kat Intensif room tu msuk drip..sedih aku bila doktor cakap Syifa kene puasa..dgn wayar dalm mulut dia..aduhai Syifa sayang..sabar ye nak..paling aku tak tahan dengar tangisan dia yg sayup2 tu..aku dapat bilik ujung ada pantri skali..tapi dr bilik ujung tu aku boleh cam suara Syifa menangis seakan menjerit panggil mama..memang aku tak tido lena..bukan disebabkan tangisan baby yg satu bilik dgn aku, tp sb teringatkan Syifa..kul 2pg jenguk Syifa..kul 3 pegi lagi..kul 4pg pun aku tgk lg..Syifa masih menangis..las kul 5 pg nurse suh aku g brehat..lagipun aku tak boleh nak susukan Syifa sampai doktor bgtau..aku balik bilik..myb sb penat sgt akhirnya aku tertido..aku terjga kul 8 pg..pas breakfast, g tgk Syifa..Syifa dh tido..mungkin penat sgt dia menangis sepanjang malam..kalu aku jd Syifa pun tentu aku takut dok situ dikelilingi org yang aku xkenal..sebelah menyebelah Syifa pun ada baby lain..yg sama2 menangis..pendek kata meriah dgn tangisanla kat situ..dalam aku sedih2 tu..ada lagi yg sedih..tgk baby yg lahir premature..ada yang saiz besar tapak tgn..Ya Allah..betapa besarnya kuasamu..betullah..jika tuhan mekehendaki sesuatu..semuanya akan berlaku dgn kehendakNya..aku bersyukur..sb Syifa lahir sempurna..Alhamdulillah..Allah makbulkan doa aku..dalam aku termnung dok tgk Syifa..nurse dtg kat aku..cakap dgn aku dah boleh suskan Syifa..aku punyala lega..alhamdullillah..aku kejutkan Syifa..Syifa bangun sayang..mama sini..meh kita nenen..kesiannya anak mama..bibir kering sangat..mula2 Syifa taknak menyusu..merajuk..dia tutup mulutnya rapat2..lapas 10 minit pujuk2..baru dia bukak mulut menyusu..lepas 3 hari ulang alik susukan Syifa kat Intensive 1 tu..hari ke 4 Syifa dah boleh masuk bilik dok sebelah katil aku..Syifa dlm cot tu..barula rasa happy..
Alkisahnya 19/9/2012 hari raya Aidilfitri...aku dgn Syifa sambut kat NICU dgn bay yg lain..kakak Indon -Kak Juhana sebelah katil aku tu, pg2 lg husband dia bawak rendang ayam dgn pulut..aku dh lupa nama makanan tu..ala2 lemang tp bungkus dlm daun klapa..kitaorg mkn sama2..Raya kat NICU tak macam raya pun..smua org dgn hal masing2..tghari En Hubby bawakan nasi impit..selera betul aku makan..yela kt hospital manala sedap..ade je yg xkene mknan hospital ni..hari berganti hari..kawan2 yg mesra dgn aku kat hospital ni antaranya Kak Juhana(transfer ke wad 4A-nun kat luar dkt dgn lif),aisha-dh balik, Omi pun dh blh kua hari keempat aku kat sipital, dak indon yg msuk sama dgn aku pun dh kua hari ke 3,last..tggalla aku..dtg org baru plak masuk wad..tp x geng la..mostly baby yg masuk NICU ni kene kuning..yg tinggi2..ade sampai 3-4 ratus bacaannya..kakak yg lg sorg sebelah kanan katil aku tu anak angkat dia..masuk sni kuning 400++..nama anak angkat dia Raudah Nur Ramadhan..sedap kan..tp best lagi nama Nur Syifa Hana..baby mama..hehehe..Hari kelima aku transfer ke Wad 4A..ni berita yg menggembirakan..Pas seminggu barula aku kua..hari jumaat gak kua..Alhamdulillah..sebelum balik kene daftar dlm buku register Hospital yang beasr gedabak tu..appointment Syifa ujung bulan ni..amik darah dgn jumpa doktor pakar..
Hari Pertama kat kecemasan Hospital Ampang..on d way nak masuk wad

Syifa day 2. kat NICU.kesian baby mama kena puasa..
masa ni Syifa kene amik antibiotik..


Pamandangan kat depan..menuju ke wad 4A

Syifa tgh tido..tgk tgn tu..kena balut..
sb 2 x drip kt tgn tu tertanggal..Syifa ni aktif sgt..

Selesa kan..wad 4A..lebh luas dr bilik kt NICU..
wad 4A ada 4 katil..ruangnye lebih selesa..bilik air pun best..


Syifa bru pas menyusu..tunggu Bapak..harini dh boleh balik!!yeeaa!!


shhhh..lena diulit intan..

dh jaga baby Syifa..tgh tuggu bil..lambatnye nak siap..

2 comments:

  1. Salam. Wad 4A adalah wad yg saya duduk lepas baby saya keluar dari NICU, beberapa minggu sebelum awak masuk. Tu katil yang saya duduk sebelah toilet tu. Teringat pengalaman duduk situ buat saya sedih, dengan keadaan selepas Ceaser & hanya suami saja yang boleh melawat (waktu terhad). Sikap segelintir nurse kat situ gak buat saya terkilan. Mujur ada nurse yg memahami. Bagi saya, pengalaman sebelum dan semasa bersalin di Hospital Ampang takda masalah, cuma selepas melahirkan dan kena tahan di wad untuk beberapa hari, memang pengalaman yang memeritkan.

    ReplyDelete
  2. Salam..maaf lmbt reply..x sgkakan berjumpa di alam maya..waktu sy kt Wad tu pun byk pengalaman sedih..beraya kt dalam hospital..ke hulu hilir mencari nurse..kena marah dgn nurse pun ada..sedihnya hanya Allah saja yang tahu. Bersabar jela..byk beza servis antara hospital gov dan swasta. Tapi masa tu takde pilihan lain. Yang penting tu semua jadi pengalaman untuk kita kan..

    ReplyDelete




My Instagram