Baby girl ke boy?..

12:21:00 am Sha Nazri 0 Comments

Emm...baby boy ke girl ke tak kisah la...syukur dengan pemberian yang Allah dah kurniakan ni. Walaupun masa 1st mth dulu rasa macam tak confident dan xready lg nak jd mommy..tapi skrg ni jd excited pulak. Tak sabar2 menunggu hari baby ni kuar. Insyaallah kalu takde apa2 aral melintang mybe dalam bulan 8 2nd week due date. Masa tu klu tak silap bulan pose, emmm..akan cuba sedaya upaya berpuasa, mana yang mampu..sekarang ni pun tengah menghabiskan utang2 puasa tahun lepas. Tahun lepas 2011 operation masa bulan puasa, tinggal pose 3 minggu termasuk ari cuti wajib. Tahun 2010 pun operation appendiks bulan pose gak, tinggal 2 minggu..kena cepat2 abiskan takut tak sempat bulan 7 2nd week dah puasa. Kejap je masa berlalu. Arini gagah jugakla pose sampai buka td..ikutkan mcm rasa nk pitam, tp tahan jugak sb dh petang pun, lg beberapa jam je nak buka. Pas masak juadah buka untuk En Hubby sekali yng sama2 pose..terus lekat kat atas katil. Lesu sgt bkn ape, tak cukup air. En Hubby balik keje brula perasan nk dekat maghrib. Klau ada assisstant tolong ok gak kan..takla penat sgt.

Baby boy atau girl..klu ikut En Hubby nak boy, sb dia ckp senang nak jaga. Tapi kalu girl pulak boleh la tolong2 wat keje umah, masak, basuh, sapu sampah..nak ajar anak masak, manala tau boleh menag Junior Masterchef. Yang penting plan aku iala nak ajar my baby ni berdikari dr kecik pastu klu boleh pandai mengaji dan ajar sembahyang seawal umur 4 tahun lagi. Mudah2an jadi anak yang soleh/solehah..

Klau ikutkan scan kat Klinik Izham dgn KK Au2, dua2 doktor cakap jantina baby ni girl. Tapi tak boleh confident sgt sb masa scan tu baru je 21 weeks..kadang2 dah 30 weeks pun tak dapat nak kesan sb baby malu nak tunjuk kot..huhu..lagipun banyak cerita yang kita dengar bila scan jantina lain, kuar je lain plak jantinanye tak sama mcm ape yan doktor ckp masa scan tu..walau apapun..tak menjadi hal la boy ke girl, yang penting selamat dan lancar kelahiran baby mama ni..Baby mama ni sgt2 aktif especially waktu malam. Kejap2 gerak, menendang, mcm main bola lak dia kat dalam tu..xpe,,mama lg suka klu dpt rasa baby gerak, at least mama tau baby aktif lagi..

Satu perkara yang agak merunsingkan tapi tak la runsing tahap gaban tu...Masa sale Pureen dah borong byk baju2 baby girl..sb ms tu shopping tak ingat dunia, nampak je terus grab. yang byknya baju girl kaler pink. klu sandainya boy yg kuar simpanjela utk 2nd baby pulak. Takpun bagi kt kwn2 yang tgh buyut nanti.

Dah ngantuk..nak tido esok hari baru, pg2 kena bgn nak g klinik untuk check perut dgn amik suntikan kancing gigi kali kedua. Esok nak mengadu kat doktor yang pingggang smp ke punggung ni sakit sgt nak duduk, berdiri, bergerak semua nya rasa sakit. Naknye doktor tu dapat bg tips untuk kurangkan sakit belakang aku ni, risau gak sb tahun lepas aku wat operation prolapse disc.
Harap2 segala urusan berjalan lancar. Amin...


0 comments:




Emm..nak bagi nama baby..

10:45:00 pm Sha Nazri 0 Comments

Kalau perempuan :
Safia Dania
Syifa Hana Nasuha
Aisha Nur Safia

Kalau lelaki:
 Muhammad Harraz Ishraq
Muhammad Adam Mikhail
Muhammad Muiz Muazzim



0 comments:




Shopping lagi..kat Fabulous Mom..

5:00:00 pm Sha Nazri 0 Comments

Yeayy..!!dh sampai pun arini 3 barang yang di order from Fabulous Mom..

Jeng..jeng...tak sabar2 nak buka ni..

Unpack barang-barang dr Fabulous Mom, antaranya ialah bottle rack-untuk pengeringan botol2 susu dgn aksesorinya sekali, cooler bag Jingle Jungle dgn ice pack. Ni untuk storange botol kot la kalau nak jalan jauh nanti, paling jauh balik Pahang, pastu balik Rawang. Saje la standby, lagipun aku memang nak breastfeed my baby...beli skit2 dulu sementara tgh diskaun kan..

Yeayyyy!! tq so much Fabulous Mom..


Ni la dia ice pack tu..Bawah ni ciri2nya..harga murah je RM10.12, nijela pilihan yang murah sikit..

 Ice pack ThermaFreezeÂ

ThermaFreeze® is used as a modern-day solution in temperature control for the transporting of fresh, perishable and heat sensitive products, for example: vegetables, seafood, medicine, cosmetic serums, flowers, etc... and of course our very precious expressed breastmilk. 

Features: 

* Unlike messy, meltable ice, ThermaFreeze® absolutely does not leak fluid when fully saturated

* Because of its cellular construction, ThermaFreeze® is inherently flexible, even when fully hydrated and frozen. It can be cut, folded or bent along the divisions between the sachet cells to adjust to the shape of the items being packed. 

* In its unhydrated state, ThermaFreeze® is lightweight and compact for easy handling and operation efficiency. Measurement: 40cm x 28.5cm

How to use: 

1) Immerse in water for 15 minutes, once it is hydrated, wipe it dry and then place in the freezer for a minimum of 8 hours, and it's ready to work. Note: we only need to immerse in water once. 

2) Once hydrated, please store it in the freezer when not in use, so that it will be ready for future usage as and when needed.

3) 1 piece of Thermafreeze can keep breastmilk chilled for about 6 to 8 hours OR remain frozen for around 4 hours, when it's used with a cooler bag which can hold a maximum of 6 bottles. 

4) It's reusable for many times and only need to dispose it when it's punctured (happened when it hits on any sharp object).



ni je colour yang ada, lain dh takde stock

Jingle Jungle - Smart Casual Exec Cooler BagRM18.90RM15.12

Jingle Jungle brings you an extensive range of stylish and yet affordable cooler bags to enhance your lifestyle as a nursing mom. 

• It is very affordable that you can now own more than one cooler bag

• It is very stylish that you don't have to compromise on your style

• It comes in wide array of designs to suit the needs of different occasions or outing trips - formal or casua

Presenting our Smart Casual Exec Cooler Bag:

Test letak botol jingle jungle kat dalam, ada space lagi kat atas tu bleh muat breast pump Avent. Ice pack letak kat tepi..cun la tu!
• It fits 6 bottles and a manual breastpump nicely
• Can be hand or arm carry and shoulder sling too (shoulder sling ni xde sangatla, sb talinye pendek, takat bahu aku memang xlepas.. ;P
• Size: 33(top L)x20(bottom L)x15x20cm
• Available in blue bag w lime straps and khaki bag w grey straps 
Size: 14W x 21L x 20H (5" x 7.75" x 7.5")

Ni la dia bottle rack tu..Mula2 nak ambik yang ni RM41.31 after less...tapi...nampak lagi satu..lebih kurang mcm ni harge murah sikit..
Munchkin - Deluxe Drying Rack
 Ternampak ada lagi satu brand yang  hampir sama ciri2nya  dan murah lak tu..so xjd ambik..ambik yg kat bawah ni..

Dan...memperkenalkan.. sangat cute dan comey...botol rack...

Treenie - Classic Drying Rack   RM29.90

Klau xnak guna boleh lipat cenggini dan simpan..sgt convenient kan..
Treenie Classic Drying Rack, a must have for all mothers. It allows baby feeding accessories to be drip or air-dry in an upright, organized way. It has 16 flexible pegs that is ideal for drying baby bottles, bottle sealing disc, bottle caps, teats, teething toys, trainer cups and even breastpump parts. No assembly is required for Treenie Drying Rack and it is ready for use out of the box. Easily foldable to save storage space and convenient to carry around. For nursing mothers, get one for home and one for work place.


Hehe..tgk tu siap try lagi dgn storage botol sendiri..botol tak  dapat sekali tau, sendirian berhad..
Testing..testing 1,2,3..tak sabar2 nak merasmikan..Tgk tu boleh letak botol, sealing disc, penutup dia dgn berus botol dan lain2 lagi, so takde la sepah2 senang utk keringkan barang yang kecik2
Features:

• Holds up to 8 baby bottles and/or cups on its 8 long pegs.
• Holds small baby bottles, teats, screw rings, teat covers, teething toys, etc on its 8 short pegs.
• Unique front shelf can hold accessories like breastpump parts, sealing disc and many other small items.
• Anti-slip tips on each standing pegs helps to prevent scratching and stabilize bottles/cups while drying.
• Special slanted design enables excess water to drain towards the front collection reservoir.
• Foldable pegs allow easy storage, easy to carry around and save space.
• Use straight out of the box, no assembly is required.

Ni kalau baby dah besar boleh wat tempat untuk letak cawan atau barang2 yang kecik2 tu..takdela membazir..
Dah janji dgn En Hubby ni last shopping..hehehe..berape kali last la..susah tul nak ilangkan tabiat ni skrg, ialah benda order je pastu dapat, yang penting ongkosnya...ok..dah siap semua barang untuk baby..turm En Hubby plak lepas ni cukupkan barang2 yang kurang tu..dah tak byk dah..skrg tggu baby je..

0 comments:




Yeayyy!! order item frm Fabulous Mom dh sampai!

5:30:00 pm Sha Nazri 0 Comments

Tghari tadi dah dapat bengkung and ptg td last item yang aku order online kat Fabulous Mom akhirnya sampai jugak..Seronoknye!! dah janji dgn En Hubby ni last shopping barg baby, lepas ni turn En Hubby lak bli tilam, thermos utk air panas dgn lampin dan brg2 tambahan yang dirasakan perlu contohnye herba masa pas bersalin tu..dh tak byk dh checklist yang belum beli, mostly 90% dah siap.

E-boutique for expecting and nursing mothers
       
                                                        http://www.fabulousmom.com

Bungkusan daripada Fabulous mom

Tak sabar nak tgk isi dalm...jap ye..

Ni la dia..mosquito net, baby bath towel dgn  bath tub  brand baby love

Towel pink colour lagi..sgt lembut towel ni

Ni sib bek colour biru je yg ada, pink dah abis..biru pun ok..fav colour En Hubby..
Sekarang Fabulous mom wat promosi sempena Mothers day sampai 31 May 2012..

0 comments:




Time untuk wat Checklist Barang Baby

5:16:00 pm Sha Nazri 0 Comments


Dah 7 bulan kan...emm..rasa-rasenya nak complte dah barg baby ni..cuma ada lg yang belum bli tu bia bapak aka En Hubby yang settlekan nanti..Bawah Ni ada Newborn Checklist..
Mana2 yang tak brape perlu tu bli lepas bersalin & bila baby dah 3-4 bulan.







0 comments:




Yeayy!! dah sampai pun bengkung idaman hati ku..

2:11:00 pm Sha Nazri 0 Comments

Ari Rabu order ari Jumaat dah smpai..


Yang ni size M untuk 28"-32" ikut ukuran pinggang. Tapi sekrg pinggang tak la seslim size tu, so tak bleh nak tryla..tggu pas deliver baby nanti..Material dia lembut pastu senang nak pakai sb tak payah ikat2 mcm bengkung tradisional, guna cangkuk je.


Ni la antara ciri2 Autumnz Moden Bengkung ni..Harga promotion RM62.90 bleh click kat sini http://www.littlewhiz.com



Autumnz: Post Partum Abdominal Binder-Modern Bengkung (Extra Long)


Autumnz: Post Partum Abdominal Binder - Modern Bengkung ( Extra Long )

click to see larger image

Name:Autumnz: Post Partum Abdominal Binder - Modern Bengkung ( Extra Long )
Normal Price:
MYR69.90
Sale Price:
MYR62.90 
SAVE MYR7.00

Only for the next 13 days
Points Earned:63
Points For Redemption:2800
Stock Status:In Stock

0 comments:




BSP wat check sendri

5:30:00 pm Sha Nazri 0 Comments

Ni la result BSP semalam..tak pegi wat kat KK AU2 sebab nak sangat pegi interview kat MQA. Pagi2 bgn semangat nak g intiviu, tp bila dah sampai sana, ramainya calon2 yang datang. Petang pun ada lagi satu sesi..Klu ada rezeki tu adala..akupun xberharap sangat sebab katanya result interviu bulan 7, mase tu aku mybe tgh push kat dalam labour room kot, tgh pantang lagi..camno nak kojo..


0 comments:




Shopping online...

5:22:00 pm Sha Nazri 0 Comments

Emmm...minggu lepas mshopping, minggu ni lak tgh tunggu barang2 yang dibeli online. Haritu bli cloth diapers. Bli 2 je CD sbb nak try dulu termasuk 1 insert RM5 1 pcs. Masa ni blog tu tgh wat promotion utk new arrival CD brand Weegro. Biasanya dlm 20hb dia ada wat promo utk CD lelong, RM17 1 keping. Kira murah la drpd harga pasaran mybe dlm RM30 keatas. Just click kt sini more info.
                                                               http://www.syokbeli.com/


Kale pink yg menjadi fav..tak sah gak klu xde kale purple..Dlm  dah ade insert . Klu heavy sgt blh letak 2 insert kt dlm CD
Semalam dah dapat 2 barang yang di borong melalui 2 kedai online..Pos laju sampai dalm 4 ari jugakla after order, transfer pyment dgn shipped.



Ni la barang2 yang di borong hari tu..Breast pump, wash cloth dgn milk storage bottle.



Milk storage bottle ni brand Jingle Jumble RM 24.90. Tapi ms aku belek2 harge rupenya kat Fabulous mom lagi murah. 6 botol macam ni dalm RM21++ je. Ade lagi pek yang 3 botol RM10.90. Yang ni dgn wash cloth RM 10 aku beli kat sini..klu atas RM200 free postage. kt area KL & Sel postage dlm biasa RM7 atau ikut berat brg tu.

http://www.littlewhiz.com/contact_us.cfm


Ha..ni paling best..setelah survey berhari2 lamanya, finally dpt gak harga murah. BP Avent ni kat Sogo RM259, kt kedai online ni aku dapat harga murah + free postage. RM160 je. Mostly online shop lain pun jual paling murah RM162 tapi kena bayar postage. Update smpi arini drpd 70 stock last week, arini tggal 50 stock je kt kedai tu. so grab la sementara stok masih ada.

Philips AVENT Manual Breast Pump
View Full-Size Image

 Meh la shopping kat sini    :
Philips AVENT Manual Breast Pump
Item: LKFEPA0019
RM200.00
RM160.00
You Save: 20.00%
     http://www.littlekids.com.my

 Box Contains


  • Philips AVENT Manual Breast Pump
  • Philips AVENT Feeding Bottle (125ml)
  • Bottle stand/funnel cover
  • Sealing disc for milk storage

  • Tgh menunggu 2 lagi order dlm process nak deliver..mayb ari Isnin ni kot baru sampai..Tunggu...

    0 comments:




    Shopping barang baby lagi at Sogo Sale!!

    1:47:00 pm Sha Nazri 0 Comments

    Aritu masa sale kat Sogo sempatla usha2 barang baby. Time ni clearance sale, so klu ada member card dpt lagi 2x-10x point S-card. Best tu..lagipun Sogo ni klu wat sale murah ckt la..time ni nk cari pampers untuk new born, sb ms Pureen Sale aritu tak sempat nak cekau, dh tak larat sgt nk berimpit2.
    Niat di hati nak pegi Sogo je, tp kaki ni terlangkah pulak ke Reject Shop. Saje je nk tgk brg. Lama gak tak jejak kt Reject Shop ni, dulu ms zaman baju ketat2 tu rajin gak shopping kt sini..dekat 4 taun kot lalu saje kt depan Reject Shop ni. Emm..ada sale Hari Ibu kat situ, sampai 20hb ni, wah..baju baby kt sini murah jugak. Bestnye tgk baju baby..tu yang tak tahan tu..comey sgt2..amikla satu..dua jela..tapi yang ni murah gak..amikla 3..ish..cantikla yang kale purple ni..amik gakla..kale biru ni nmpk cam stylo la..ayooo..last2..ni la yang hasilnya..mula nak bli satu je..tapi dh terrrrbeli..pastu cashier siap promote member card reject shop, xde point tapi setiap member card dapat 10%-20% diskaun. Kalau ari biasa pun dapat gak, mase b'day kita dapat special rate lagi..okla..RM10 1 tahun..bolehla tu..

    Atas baju beli kat Reject Shop. Baju lubang2 tu beli kat Sogo..RM8.50 bju,Suar pun harga sama gak 

    Suka sangat bju yang kale biru & purple tu

    wokey..pastu gi Sogo lak..punyala ramai manusia kat foyer bawah dgn 1st level, mcm semut kerumun gula. Aku trus gi barang baby,xnk singgah dah level bwh, nti tergoda dgn bisikan shopping. Aku nak cari breast pump kat Sogo, jenama Avent paling di rekemenkan oleh jurujual tu. Memang aku ada baca review pasal brand ni, kawan aku pun cakap pengalaman dia guna Avent ni bagus, tak cepat rosak and daya penyedutannya pun agak berkesanla dibandingkan dgn product2 lain. Tapi harganya agak mahal la bagi aku yang tak koje ni. Manual Breast pump dia RM259.00 takde diskaun. emm..tgh2 pikir2 nk bli ke tak..tp aku rasa bek survey lagi..nnti nyosal tak sudah, bukan singgit dua..byk tu nk invest..
    Malas nak lama2 kat Sogo, kaki pun dh cramp ni, shopping sorg2 nek LRT klu ada En. Hubby tu blhla tlg angkut barang, ni sorang2 kene berpada2, byk sgt nnti tak larat nak bwk nek LRT lak tu.
    Sempat gak sambar 2 helai nursing bra untuk persediaan menyusu kat spital nanti. RM30-RM40..dapat 5x point S-card.
    Antara barang baby yang di borong kat Sogo-pampers new born, diapers pants, nasal aspirator, nursing pad, pureen babybath, barut,drapolin,topi,napkin,cotton bud etc..
    Sebelum balik, singgah Vinci jap, beli sandle. Murah je RM23.00. Sebab utama beli ni kakiku dah sakit pakai kasut tutup. So selesaaa pas pakai sandle ni, takpayah kotak2 trus pakai je kat situ. Balik umah nek teksi..dah tak larat nk tunggu bas ke rumah.



    0 comments:




    Minggu ke 28...

    1:20:00 pm Sha Nazri 0 Comments

    Rasanya cepat je masa berlalu..dah masuk 28weeks..dekat 7 bulan dah baby mama ni..makin kuat menendangnya..belakang dah mula rasa sakit, kaki pun pagi2 dah cramp..malam2 takleh tido lena..panas..dan mengulang ke bilik air..pastu dada rasa macam ditekan, pas mkn mesti terasa makanan naik ke atas..tula antara yang aku dapat share kan minggu ke 28 ni..perut nampak makin membesar, harap2 baby mama sihat dan aktif kat dalam tu ye..
    Tengok puyut ku..makin boyot kan..hehe..klu iklan untuk  jus mate5 ..tak lepas ni..huhu.


    Makin tembam...



    0 comments:




    Shopping Barang Baby!!

    1:05:00 pm Sha Nazri 0 Comments

    Sape yang tak suka shopping angkat tgn..klu xsuka shopping leh agkat kaki..hehhe..kalau dah nama pompuan shopping tu salah satu daripada sukan wajib, lelaki pun tak kurg gak hebatnye..bulan may ni ade bayak sale yang mematahkan semangat nk saving..kuatkan semangat! jgn membazir..tu amalan syaitan tu..tak bek..jom tgk  sale ape yang dah lepas dan akan datang nanti..semuanya menarik yang penting ongkosnya ya ibuk2..

    ni sempat lagi kalau nak gi..tunggu gaji..




    Sogo card member price memang berbaloi2 pegi collect smp  5x bonus S-card

    Dah lepas..tapi nanti mesti ada lagi expo camni kat Midvalley




    0 comments:




    Blood Sugar Profile lak..

    12:54:00 pm Sha Nazri 0 Comments

    Ritu dah lepas minum air gula..kali ni kena wat BSP pulak -Blood Sugar Profile..Ni gara2 sebab ada history diabetes dlm family, so kena la wat BSP. BSP ni kena pose dr kul 10pm pastu pg2 dtg klinik kul 8am amik darah. Darah akan diambil 4 kali hari yang sama. Pas tu baru la boleh mamam..tak seksa sgt macam wat MGTT dulu..Amik darah kul 8am, 10am, 2pm & 8pm..

    Ni la resultnya..alhamdulillah..semuanya normal..
    Hari ni aku wat pakej sekali dgn BSP, cek perut, suntikan kancing gigi dengan HIV test..senang kan..takyah datang byk kali..Suntikan kancing gigi/tetanus tu utk elak baby kena sakt kancing gigi..cuma wat 2 kali je, sebulan lepas tu kena wat lagi..masa nurse tu cucuk tak sakit, aku siap baca carta organisasi yang tampal kat dinding tu tuk taknak rasa sakit sangat..tapi bila dah cucuk, tangan rasa kejang sket..masa ni dok sorang2 layan mp3, En Hubby keje, jadi agak boring sket.







     Kul 12pm En Hubby amik kat klinik g makan kat kedai AU2 tu..best jugak..lauk pauk sedap2, aku amik ikan bakar dengan ula-ulaman..nak jaga paras gula..kul 2pm kena cek darah lagi..last kul 8pm..demi baby mama wat ape saje..asalkan baby sihat...

    0 comments:




    Cerita kat Pureen Sale!!

    12:20:00 pm Sha Nazri 0 Comments

    Lama tak story mori kat sini..dah agak2 berhabuk blog ni ha..uhuk2..batuk sb abuk..ni nak cerita sikit pasal pureen sale 21/4 ritu..B4 tis just dengar/ bace je pengalaman blogger2 yg penah pegi sana..aritu aku pegi la dgn En. Hubby nak merasa betul ke murah gila2 barang kat situ..Belum sampai lagi jalan dah jem ya amat..masa tu baru kul 10am, tapi jem nye mengalahkan perhimpunan UMNO.
    Jem..dekat 30 minit dalam kete..
      Tu belum sampai lagi..dah sampai depan pagar kena berasak2 nak masuk kat dalam..punyala ramai orang, terpaksa berebut2 especially baju yang harge 5 ke bawah, baru je letak dah licin..macam jerung lapar..tak sempat aku nak sambar..En Hubby pun turut serta dalam acara merebut ni..hihi..klaka jugak tengok aksi2 mak2 dgn bapak budakni..dah macam budak2 lak..Dalam pilih2 tu ada gak hasil tangkapan kitaorang..terbang gakla dalam RM500..sib dah prepared awal2. Cadangnye nak beli sikit je, balik tgk 2 plastik bawak balik, parkinglak kena menapak kat luar nun..penat..Tapi memang murah dan berbaloi2..Nasihat aku kat korang yang nak g lepas ni, datang awal, klu boleh kul 8 dah gerak dah, pastu amik item yang bawah RM5 esp baju2 baby yang kiut2 sb kat luar tak dapat rege camni..Aku main sambar je, last2 tgk baju ada lak yang saiz besar, saiz new born sikit je..Takpela..baby boleh pakai nanti bila dah besar kan..bukan lama pun nak tunggu setahun tu..
    Beratur nak bayar..punyala pjg barisnya..
    Antara barang baby yang di kaut..rege dalam RM2-RM15

    Ni untuk baby towel, blanket, wipe tisu, and mama punya madame tu..satu je mama punye lain semua utk baby...

    Baju baby..semua harge RM2-RM10..comey kan..

    Pink kaler la paling byk dah tu je yg ade..cekau jela..

    Lagi bju baby..dengan booties and mitten..kiutt sangat..

    0 comments: