Friday, June 15, 2012

Batuk..selsema..sakit tekak...

by , in
Dah dekat seminggu batuk...selsema dengan sakit tekak..tiga sekawan ni memangla wat aku tak selesa sepanjang minggu ni. Balik dr Rawang aritu, terus kena mlm tu..maybe sebab cuaca panas sgt kot kat Rawang..Siang malam xlena tido, berpeluh2 dibuatnya..Balik Ukay ni pun tak sihat2 lagi. Selalu pas 2-3 ari dah ok dah..ni dh makn ubat pun masih tak sihat2 lagi. Mlm2 tak lena tido sebab batuk berdekah2 kuatnya sampai 2-3 blok boleh dengar. Agaknya baby dalam perut pun terkejut dengar mama batuk ye..Klau mkn ubat batuk tu okla..tp jap je..sb ubat tu mmg bawak kita tertido.. mengantuk..jadi takdela asyik terjaga dari tido je. Pagi2 dengan batuk berkahak..mata berair, idung pun sama berair..adoi..dugaan masa pregnent..sabarje la...mudah-mudahan cepat sihat...Harap2 baby pun sihat ye..tak batuk macam mama ni..huuu
Friday, June 15, 2012

Jom kira berapa kali baby gerak

by , in
25/5/12 bermula rutin harian kira pergerakan baby..kadang2 tu termiss jugak..tapi alhamdulillah..baby mama ni sgt2la aktif..lagi2 time Euro 2012 ni, makin kuat dia menendang macam main bola kat dalam tu.
ok..sape2 yang ada buku merah dgn KK tu mesti nurse dah ajar macamana nak kira pergerakan baby kan..
saje je nak ulang kat sini pada sesapa yang tertanya-tanya tu. Caranya, dr 9am sampai 9pm kira gerak/ tendangan baby sampai 10 kali. Pastu tick kat dalam chart dalam buku merah tu tiap kali baby gerak. Dah 10 kali, catat pukul berapa baby gerak bila smpai 10 kali. Klu kul 5pm masih tak sampai 10 kali tendang/gerak, rehat dulu dan fokus gerakan smpai kul 7pm. Kalau kul 8 pm tak rasa gerak jugak, kena g hospital dengan SEGERA. Takut2 ada masalah kat baby cth terbelit tali pusat...ish..Ya Allah..jauhkan semua tu..Semoga baby dalam perut mama ni selamat, sihat walafiat sampai masa melahirkan nanti...Amin..

Apelagi...tick la hari2 sampai due date nanti ye..
Friday, June 15, 2012

Medical Check up 30 weeks

by , in
Klau tak salah perkiraan aku dah 31 weeks tapi nurse yang cek 6/6/12 ckp 30 weeks. Apepun aku dapat rasa banyak perubahan nak masuk 31 weeks ni..Bila dah masuk trimester ke-3 ni kena wat check up dekat klinik 2 minggu sekali. Minggu ni macam biasa kena cek tekanan darah, air kencing.. Last week masa wat check up 28 weeks, dah ambik darah, arini nurse nak bagi review pulak pasal kesihatan aku.

ni kira resume tahap kesihatan aku dlm 2 bulan 2 minggu...
Kat atas tu yang merah2 tu maknanya result tak bagus..Berat sepatutnya kena tambah 2 kg 1 bulan, aku cuma tambah 1 kg je dalam sebulan tu. Maknanya seminggu kena  capai 0.5 kg. Aku 2 minggu bru 0.5 kg. 
Kena mkn dgn kerap, tak banyak takpe cume kena isi perut tu selalu. Aku ni kadang selera tu ada kadang langsung takde selera. HB lak refer pada kurangnye darah..HB aku makin lama makin turun..tula sebab aku rasa cepat penat, semput dan pucat. Ikutkan doktor cakap aku kena tambah lagi makanan yang tinggi zat besi  dan vitamin C untuk penyerapan zat besi. Minuman mcm teh, kopi, produk tenusu tu kena kurangkan. Tapi susu tetap kena minum 2-3 gelas sehari untuk kalsium. Klau tak aku akan rasa sakit belakang macam aritu bila aku 3-4 ari tak minum susu. Macam aku ni anemia sederhana, kalu turun tahap 8.0 dah kira serius tu kena refer hospital. 

Anemia ni bahaya pada kandungan, antaranya :
-Keguguran
-Bersalin awal (tak cukup bulan)
-Kematian janin dalam kandungan
-Tumpah darah selepas bersalin

Fuh..banyak risiko tu..pasni aku kena meningkatkan tahap HB untuk sesi check up yang akan datang. Of course aku nak baby aku lahir sihat walafiat takde sebarang komplikasi. Risau dh aku ni...
Minum air 8 gelas sehari, lebihkan makan sayur dengan buah2an. Balik ni dh plan nak beli sayur kangkung, bayam, buah betik, oren, jambu batu dengan mangga..Semangat betul nak pulihkan HB dlm darah..

Sebelum balik doktor bagi ubat ni..Iron tablets untuk tambah darah...Bau ubat ni ala2 mcm hapak sikit..klu nak telan minum dgn jus ke atau mkn something after telan. Klau tak nanti terrr uwekkk lak. 

Iron tablets kena mkn 2 biji 1 kali sehari lepas mkn..

Obimin ni pulak untuk ape ye..kalu tak silap tambah zat besi..tapi ni pun tak cukup kena mkn jugak makanan yang tinggi kandungan zat besi tu..satu lagi supplement untuk tambah zat besi - ibarat folic..yang ni doktor suh cari kat farmasi sbb KK tak bekalkan supplement tu.

Ni la obimin. Mkn 1 biji 1 hari 1/2 hour b4 meal
Obimin ni kena jauhkan daripada cahaya dan kepanansan supaya tak cepat rosak. Sebab tu dia bungkus dalam plastik itam cenggitu..Gitula penerangan nurse yang jawab soklan aku..penat nurse tu jawab soklan aku, kenapa ada plastik itam lak..ubat lain takde pun..hehhe..

Balik umah kul 1.30 pm...laaaappaaarr..menunggu Encik Hubby yang tak kunjung tiba..penat arini tak masak, terus mkn kat cengkih. Pagi tadi pun tak mkn ape2 tak sempat..lapar tahap gaban ni..licin satu pinggan..




Friday, June 15, 2012

Basuh baju Baby...

by , in
Time 28 weeks baru nak basuh baju baby..ke awal sgt? rasa-rasa mcm dah lambat sebab aku pun bknnya sihat sgt..takut tak sempat kot sakit tgh2 jln nanti..sebenarnya dah lama pendam hasrat hati nak basuh tapi kerajinan tu tak muncul2..pagi tadi nak basuh baju baby ni cuaca kejap panas kejap mendung..menguji kesabaran tul..
before that, make sure dulu semua baju2 Encik Hubby dgn baju aku skali dah basuh, bila dh clear bakul baju tu baru la turn basuh baju baby pulak. Untuk membasuh baju baby ni aku gunakan Pureen Kiddi wash sebab baunya sangatla comel..bau macam bau baby lepas mandi..Ada lagi satu detergent jenama pureen gak, botol kaler hijau untuk sensitif skin, tapi baunya mcm bau clorox tak best. So aku guna yang ni dulu, in case kalau baby dah lahir, dan tak sesuai pakai yang ni aku switch la guna yang dalam botol hijau tu..tula untung gak beli 2 jenis masa sale aritu, murah dan berbaloi-baloi.

Guna detergent special untuk basuh baju baby..Pureen Kiddi wash..emm harum baunye...

Seterusnya....sumbat semua baju baby dalam washing machine..ha..akak2 kat umah tu janganla praktikkan amalan pembasuhan yang cenggini..ni hanya untuk orang yang malas tahap gaban je leh buat. Klau ikutkan rendam dulu dalam besen pastu bilas dan keringkan dlm washing machine. Mana2 booties dgn mitten/ stokin kecik2 tu msukkan dalam jaring pembasuh supaya takla terkoyak atau terpeleot masa pengeringan nanti. Baju2 dgn napkin yang kale putih tu sila asingkan siap2 ye..akak ni tak asingkan kesudahannya ada kale yang sesat kat baju putih..dah kena hangkut dan basuh balik..nasib baik boleh ilang..tapi kena wat 2 kerja lak..kan dah mkn masa..

Soak kan je..pastu pandai2la dia putar sendiri..


Mula2 tgk mcm skit je baju baby ni, sekali dah masuk dalam washing machine, penuh gak mesin..
Ni bru mesin yang sedang2 je..klu kecik lagi sure dah melimpah limpah. Ada seprauh lagi baju baby tak basuh..yang tu simpan dulu..basuh umah nenek plak..

Sumbat semua dalam ni..hehe..malas nye mama kau ni...  :P

Siap dah...proses menjemur pulak...terpaksala mencari ruang2 untuk memuatkan ampaian yang luasnya sekangkang kera tu..tupun dah beli hanger yang macam payung stil tak muat lagi..abih semua hanger kat umah kena selongkar, sebab hanger aritu beli 20 pcs je..tak cukup..



Ni nasib baik tak terover rajin nak basuh semua baju baby..kalu tak terpaksa panjat bumbung takpun pinjam space jiran bawah dengan atas..hihihi..Punyela berhempas pulas nak masukkkan baju baby dalam hanger, sebab hanger banyak besar-besar..dgn kreativiti mama yang sangat inovatif ni..ceh! dapat gak masuk dalam suar dgn baju baby yang tersangat kiut tu..
Baju lubang2 dgn rompers baby..dah siap di jemuran..harap2 jgnla ujan plak arini.
 Tunggu punye tunggu baju2 pun dah kering..alhamdulillah...tercapaila hasrat membasuh baju baby arini..

Antara kelengkapan persalinan baby ku...towel, blanket hooded mitten& booties beli kat pureen sale aritu.
Lastly proses untuk melipat pulak...Ni semua simpan dulu dalam beg..sebab storage untuk simpan baju baby tak beli lagi..cadang nak beli yang macam laci plastik bertingkat tu ataupun yang box ada roda tu..dalam RM30 kot..tgkla nanti nk g survey...

Yeayyy!! dah siap lipat!..dah bersih dan wangi..pasni simpan dah tak bleh belek2 dah..nanti jangkit bacteria  lak..





My Instagram