Tuesday, July 17, 2012

Checklist barang nak bawa ke hospital...

by , in
36 weeks!! 4 weeks to go! Now tgh packing barang2 baby nak bawak ke hospital. Separuh dah bawak g umah mak. Lagi separuh ade lagi kat umah..next week lak bawak balik umah mak. Next week dah pose..emmm..insyaallah..kalu keadaan mengizinkan maybe try dulu untuk berpuasa..

Jom tengok checklist barang2 yang nak bawa g hospital..klu nak lebih detail lg boleh tengok kat sini http://mypermatahati.com/blog


Hospital Checklist                          

                   
* Untuk Mama *
1 Kad Lawatan Hospital/Kad Merah -  
2 Kad Pengenalan -  
3 Telefon Bimbit -  
4 Baju/Blouses 5 helai -  
5 Stokin 3 pasang -  
6 Kain Batik 3 helai -  
7 Baju/Seluar Dalam 5 helai -  (nak cari disposable panties)
8 Tudung & inner tudung 1 helai -  
9 Peralatan Mandi (Pencuci
Muka, Berus Gigi, Ubat Gigi, shower foam, syampu, deodarant) -  
10 Majalah/Buku -  
11 Tuala Mandi -  
12 Maternity Pad pureen Madam 1 pek -  
13 Tuala Muka 1 -  
14 Selipar 1 -  
15 Kamera - Guna kamera phone je
16 Air/Minyak Selusuh - bwk air yasin dari rumah 
17 Minyak Angin - minyak cap kapak -  
18 Air Zam Zam - xde
19 Makanan/Minuman (Air Masak/Susu/Milo/Horlicks, Buah Kurma, Biskut, Roti) -  En Hubby belikan
20 Termos Air Panas -  
21 Bag Plastik - 3  
22 Baju Sejuk (Sweater) 1helai -  
23 Sikat 1 -  
24 Breast Pad disposable 4 -  
25 Nursing Bra 2 helai - 
26 Botol susu 2 & 5oz 1 -  
27 Breast pump -  
28 Veselin - ✔ (untuk lembapkan bibir)


Packing barang2 mama utk bawak ke hospital



Tak dilupakan breast pump & botol susu, if diperlukan nanti..
ni dah siap steril simpn dalam tupperware

Ni barang untuk baby mama pulak....

* Untuk Bayi *

1 Baby Diapers 6 keping -  
2 Baju lengan panjang + seluar panjang 3 helai -  
3 Minyak Telon -  
4 Baby Wipes/Wet Tissue 1 pack-  
5 Tuala Mandi 1 helai -  
6 Stokin/Sarung Tangan Bayi 4 pasang -  
7 Peralatan Mandi (travel pack) -  
8 Selimut/Bedung 1 helai -  
9 Barut 5 helai -  
10 Topi 1 -  
11 Napkin untuk bedung/lap baby 3 helai -  
sbelah kiri beg baby, sbelah kanan beg mama..
beg sape lagi besar??huuhu

Barang baby skit je..mama punye smpai xmuat beg.
Settle dah..pasni cuma suh En Hubby angkut masuk dalm kete..In case terbesalin awal takdela kelam kabut dibuatnya..

Ni dah packing barang2 nak anta umah mak..senag nanti keje En Hubby..xdela nak angkut 2-3 kali turun nek tangga..terkurus pulak nanti..

Barang2 yang nak di unpack..

Alatan mandian dan untuk pembersihan dh kemas dalam bakul..
Bakul ni beli kat carefour RM10 je..ada sale p'abisan stok..

Zoom cikit..nappy liner pun dah beli RM 11.90 brand OK baby..

Yang ni lak storage box RM16.90 untuk letak baju, barut and  napkin 

lega..dh kemas smua..dan paling best dua2
tpt simpan barang baby ada roda, senang nak tarik ke hulu hilir..dan beli masa harga diskaun..

saje enterframe..ni la printed napkin..RM39.90..
mahal ckt sb ada  printed bear yang comel tu

so shooomeell dan berkale2ful..

My Instagram