Updated: DIY Cara Keluarkan Sisa PVC yang Patah Dalam Batang Paip

4:00:00 am Sha Nazri 2 Comments

Entri ni dah lama saya publish (April 2013),
 tapi sebab penerangan tak lengkap dan ayat yang tunggang langgang,
 saya buat penambahbaikan.
 Maklumlah masa tu masih hijau lagi dalam dunia blogging.

Bak kata anak saya Syifa,

"udak kecik mana tau pape kan.."

Fuh punyala panjang tajuk kali ni.
inila hasilnya setelah 2 jam dalam bilik air 
mengeluarkan paip PVC yang patah kat dalam batang paip tu.
Sampai dah give up nak DIY.
kunun-kununnya nak tunjuk dengan En.Hubby saya pun teror la repair merepair ni.

Tangan dah merah-merah..terus cancel nak buat..
plan nak panggil plumber je datang repair.

Selang beberapa minggu kemudian gigih meng Google..

Terjumpala satu ruangan - Forum Bukit Rahman Putra.
kat forum ni saya baca tips yang diberikan oleh seorang pakcik ni.
Saya kongsikan di sini buat mereka yang dahagakan ilmu
 untuk mengeluarkan sisa PVC yang patah dalam batang paip.

Mula-mula sediakan peralatannya dulu.


Ringkas je.
Cuma perlukan tukul besi dengan skru driver.


Skru driver cari yang jenis flat.
Kalau boleh jenis nipis kat bahagian hujung skru driver tu.


Ini keadaan sisa PVC yang patah yang tertinggal dalam batang paip tu.

Mula-mula cari ruang yang terbuka sikit diantara sisa PVC dan batang paip.
Selitkan/ masukkan skru driver dekat ruang tersebut.


Ketuk sedikit demi sedikit, sampai terasa skru driver 
tu macam bergerak ke dalam batang paip tu.
Berhati-hati..jangan sampai batang paip tu patah pulak.
Ketuk di sekeliling bahagian sisa PVC yang patah tu sampai 
PVC yang patah tu rasa macam dah longgar sikit.

P/s : ketuk bukan sebarang ketuk... kang tak pasal-pasal habis roboh semua.
Sila ketuk dengan penuh kasih sayang.

Cuba gerakkan sisa PVC
 tu ke kiri dan ke kanan untuk melonggarkannya.
Kalau sisa PVC tu terlalu ke dalam, ambil playar yang hujungnya bentuk tirus. 
 Gunakan playar untuk gerakkan atau pusingkan
arah lawan jam untuk longgarkan sisa PVC tu.


Bila sisa PVC ni dah keluar separuh macam ni, boleh gunakan tangan.
Pusingkan untuk menanggalkan sisa PVC ni.
Pusing je macam kita buka penutup botol.


Dah pun tertanggal.

Maaf sebab gambar kurang jelas.
Gambar diambil dengan kamera handphone je.

TAke CAre!












You Might Also Like

2 comments:

  1. Syabas! Anda boleh! Sesiapa pun boleh!

    ReplyDelete
  2. kalau pili besi patah sama seperti kes PVC, nak buat macam mana?.TQ

    ReplyDelete