Aktiviti Hari Ini Mari Menyapu Lantai

5:37:00 pm Sha Nazri 1 Comments

Hai kawan-kawan....Apa khabar hari ini? Dah makan? Kalau dah Alhamdulillah..
Hari ini Syifa bangun awal. Syifa nak tolong mama menyapu. Kesian mama menyapu sorang-sorang. Bersempena dengan GA UMIE SUE 1st Give Away,  Syifa nak tunjukkan cara-cara menyapu sampah secara efisyen. Tanpa membuang masa, jom kita mulakan.




Apa yang anda perlukan? Bahan-bahannya ialah:
     1) Sebatang penyapu
     2) Penyodok atau dustpan bahasa omputihnya.
     3) Topi -untuk melindungi kepala dari debu-debu kota yang berterbangan.


                                                      
Langkah pertama:
Keluarkan apa-apa objek pelik daripada  kawasan yang hendak dibersihkan. Simpan toys, vacum dan kapet di tempat yang selamat untuk mengelakkan kemalangan yang mungkin akan mencederakan ahli keluarga yang lain. Jangan lupa tutup kipas agar kawan-kawan tidak membazir tenaga mengejar sampah yang diterbangkan angin nanti.



                                           
Langkah Kedua:
Genggam penyapu dengan kedua-dua belah tangan untuk mendapatkan kuasa penyapuan yang lebih power. Letakkan satu tangan 12 inci di bahagian atas penyapu dan enam inci di bawah tangan yang pertama. Laraskan kedua-dua belah tangan sampai penyapu rasa selesa untuk di pegang.

 


                          
Langkah Ketiga:
Pegang penyapu tegak dengan hujungnya lebih kurang condong 45 darjah untuk sapuan yang rata dan licin. Mulakan menyapu dari sudut supaya debu tidak berkeliaran ke sana kemari menari-nari sesuka hati. Pastikan kawan-kawan menyapu dari sudut kerana di situlah biasanya debu-debu suka menyorok. 

                                            
Langkah Keempat:
Dari sudut tadi, tarik penyapu di sepanjang lantai. Tekan penyapu sedikit untuk mengumpul zarah-zarah debu tadi. Pastikan kawan-kawan bergerak ke hadapan dan jangan sesekali berundur. Dilarang sama sekali memijak tempat yang belum di sapu. 
Sambil-sambil menyapu lantai tu elok juga kita basahkan bibir dengan berzikir.




                                         
Langkah Kelima:
Ulangi proses yang sama sehingga kawan-kawan telah menyapu keseluruhan lantai. Sapu tiga kali kalau ada masa lapang. Kalau tak cukup masa sekali pun dah cukup bagus.




                                      
Langkah Keenam:
Sapu timbunan zarah-zarah debu tadi ke dalam penyodok seperti diatas. Penyodok anda tidak semestinya berwarna kuning. Boleh jadi warna merah, biru, pink atau purple.Warna mengikut citarasa masing masing ye..



                                       
Dah bersih dah...Sekarang mintak tolong mama untuk simpankan penyapu di tempat yang sepatutnya.



Okey..itu sahaja tutorial step by step how to sapu sampah. Senang je kan.. Kawan-kawan yang lain mesti lagi teror menyapu dari saya kan. Setakat ini sahaja perkongsian saya untuk kali ini.
Akhir kata dari saya, jangan lupa untuk sapu sampah di rumah. Aktiviti ini bukan sahaja dapat mengaktifkan sel-sel otak yang sedang berkembang, tetapi baik juga untuk kesihatan. Senaman yang murah tanpa berbelanja lebih di gimnasium. Selamat mengemas! Good Luck!










You Might Also Like

1 comment:

  1. alooloooo.serius comelllll...lepas tu pakai baju warna pinkkk...lagi la anty geram tauuu..
    tenkiu sbb sudi joinnn...

    ReplyDelete