DIY: Simpan Plastik Sampah

Plastik dekat rumah aku ni memang satu perkara yang memeningkan. Sangatlah bertimbun. Sampaikan aku terpaksa buang separuh daripada plastik kat rumah. Kalau dulu pantang ada plastik mesti nak simpan. Simpan sikit-sikit, lama-lama jadi bukit. Minggu lepas penuh plastik isi dalam kotak bekas vacum tu sedekah kat cleaner kat sini. Suka sangat dia. Boleh dia jual. Katanya  lepasla duit dia beli air. Alahai..kesian pulak aku mendengarnya. 
Okey rentetan daripada peristiwa itu, aku berazam nak kumpul barang-barang yang boleh di recycle semula kat umah aku ni. Kalau aku tak guna, aku boleh bagi akak cleaner tu, tak pun buat sesuatu yang boleh digunakan seperti projek aku kat bawah ni. Kali ini aku nak guna kotak kasut dan buat bekas untuk plastik sampah. Takdela bersepah-sepah. Projek kemas plastik sampah ni  pun berjangkit dari entri yang aku baca dari  Fizah dan Suesukasusun



DIY bekas plastik sampah
Okey ready dengan bahan-bahan yang nak dikerjakan.
Kertas pembalut tu aku gunakan lebihan kertas wallpaper dari projek DIY cover rak aritu. Kertas hitam tu ialah sugar paper, tak guna pun. Kot kalau tak cukup je baru guna. Wrapping paper yang corak-corak takde kat rumah, jadi aku gunaje mana yang ada.
Bahan-bahan yang lain ialah gunting, pisau, pensel untuk menanda dan gam. Aku gunakan wallpaper yang memang dah ada sticker kat belakang kertas tu, so gam tu hanya sekadar hiasan. Motifnya-sebab penutup gam kale pink. I like! 


Kotak kasut, DIY bekas plastik sampah
Masih lagi dalam tajuk bahan-bahannya. Ni la karakter yang paling penting dalam projek DIY aku kali ini. Kotak kasut yang aku dah siap lubangkan kat tengah-tengah. Jangan ko zoom kat rege kasut yang tak semenggah kasut Bonia ke Christian Louboutin ke. Kasut murah hokey..Ni ala-ala kasut nak pergi menoreh. Tapi sangat selesa.



potong kotak,DIY bekas plastik sampah
Macam inila kalau nak buat lubang kat tengah-tengah kotak kasut tu. Kenapa kena lubang kat tengah? Sebab senang nak tarik plastik sampah melalui lubang tu. Kalau korang nak buat kat tepi ke bawah ke suka-suka hati. Kalau ada kotak tisu terus balut je. Tak payah susah-susah nak wat lubang macamni. Sebab aku takde kotak tisu, jadi pasrahlah... buat je macam ni.



Gunting wallpaper, DIY, cara
 Dah tu letakkan kotak kasut tadi atas wrapping paper/ wallpaper. Tandakan keluasannya. 



Dah tandakan, sekarang moh kita gunting pulak. Nampak garis tu..senang jer nak gunting.
Gerenti tak herot-herot.



DIY bekas plastik sampah, wallpaper digunting
Dah siap potong. Ada lima keping untuk aku tampal kat atas, kiri, kanan, depan dan belakang kotak. Bawah tak payah tampal, sebab terlindung. Kat dalam pun aku tak balut, sebab aku rasa agak mustahil orang datang rumah aku semata-mata nak cek rupa kat dalam kotak plastik sampah aku ni.




DIY bekas plastik sampah, tampal wallpaper
Adjust dulu position paper ni.  Kang ada bahagian yang singkat dah tak boleh nak cover, sebab kertas aku ni limited edition. Ceh..-xcukup paper la katakan. Ada lebih sikit tu aku simpan untuk next projek.



tampal wallpapaer
 Pastu boleh tampal kertas tu kat kotak kasut ni. Kertas ini ada sticker jadi boleh terus tampal. Kalau guna wrapping paper biasa kenala letak gam dulu. .Alahai ko ni sha..Common sense pun nak bagitau ke.



lipat plastik sampah
 Dah siap pun. 


 Susun plastik sampah. Aku  lipat ala kadar je


kotak plastik sampah
 Masukkan plastik sampah ke dalam kotak.



bekas simpan plastik sampah

Yeayy!! dah siap. Plastik rasa sangat gumbira kerana mendapat rumah baru.
Bekas plastik sampah ni aku letak kat rak bawah sinki, dekat dengan tong sampah. Senang nak ambik. Aku gunakan kertas wallpaper ni sebab ianya agak glossy dan tak mudah serap air.  In case kalau air sinki terpercik ke bawah tu, masih boleh bertahan lagi. Ia akan melambatkan proses osteoporosis kotak ni. Takdela cepat reput. Hehe..kotak pun osteo..Renung-renungkan.

Jom kita Reduce, Reuse dan Recycle!


Dah lama tak dengar kempen ni.....


7 comments:

  1. Salam kenal...
    Good job sis!!!

    insyimanhafiz.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. Wahhh...rajin, kemas dan terbaik.

    Salam kenal ;)
    www.myfara.blogspot.com

    ReplyDelete
  3. Wahh..idea yg menarik...lbh mudah guna kertas stiker cmni..takya susah2 gam...hehe terbaiiiikkkkkk....

    ReplyDelete
  4. nice job. sy mak ada bg bekas letak plastik sampah cosway ke ape tah..

    ReplyDelete
  5. TING!! TENKIU SHARE PASAL BALUT DENGAN STIKER TU LAGI MUDAH KAN...

    ReplyDelete




My Instagram