Memasang Wayar Plug 3 Pin

5:08:00 pm Sha Nazri 0 Comments

Assalamualaikum...
Teringat waktu zaman tadika dulu..ada permainan kanak-kanak ribena...kum ape..kombat, bat ape ..batmen, men ape..mentol..tol ape..tolak..lak ape..laksa..sa ape..sagu..gu ape..gule..le ape..lempang..pang ape..ape-ape jela...haha..dah bosan..
So..jadi.. so dah ada letak jadi lagi..bukankah sama maksudnya itu?? Apekah? Tak faham? takpe..Saya faham..
Apa ceritaku hari ini? Hari ini saya akan menyampaikan sebuah cerita yang bertajuk..
Mari Memasang wayar untuk plug 3 pin..

Pada zaman sekarang, ada seorang Housewife of Ampang ingin memasang plug 3 pin. Tanpa membuang masa, dia pun bergegas menyediakan peralatan yang terbabit dalam proses pemasangan itu. 


Gambar menunjukkan pemotong kabel (berada di sebelah kanan sekali) bersama rakan-rakan sekelasnya iaitu screw driver philips dan screw driver flat.
Jangan lupa kabel dan plug 3 pin (rujuk gambar di bawah) untuk dikerjakan sekejap lagi.



Pada mulanya saya yang memegang watak Housewife of Ampang itu telah membuka skru plug 3 pin dengan penuh kesopanan dan kesusilaan, sambil duduk bersila diatas kerusi.



Kemudian ambil wayar kabel tadi dan potong hujungnya lebih kurang 0.5 cm atau ikut kesesuaian kat plug. Awas jangan potong semua!!..sebab hujung dawai tu nak masuk dalam lubang kat plug 3 pin. Potong ala-ala manja je..



Selepas berhempas pulas potong wayar tu, bolehlah masukkan wayar kabel tadi ke rumah masing-masing.
Jangan salah masuk ye..Amaran keras ni..Dah kondifen dengan kedudukan wayar tu, boleh ketatkan skru..Jangan pulas sampai pengsan dah la..bawak-bawak bertenang..




Tak ingat warna wayar nak masuk mana? Lain kali kalau beli seterika baru ke periuk nasi baru ke..wayar label macam ini simpan satu..boleh buat rujukan di hari muka. Nasihat ini untuk diri sendiri jugak..
Wayar warna Hijau untuk terminal bumi atau Earth
Wayar warna Coklat untuk terminal Hidup atau Life
Wayar warna Biru untuk terminal Neutral
Wayar lama : Wayar Merah untuk Life Hitam untuk Neutral dan Hijau Jalur Kuning untuk Earth




Tutup balik plug tu dengan tudung kepunyaannya.
Jangann gunakan tudung saji atau tudung Farida..Jangan buat naya bai..
silap haribulan terbako rumahku syurgaku..
Lepas itu letak penutup tu ,bolehlah diketatkan skru pada pada plug itu... 




Test dulu...


Yehaaa!! berjaya..Syukur..


Disclaimer
 Segala paparan hari ini adalah untuk panduan sahaja. Pengarang tidak akan bertanggungjawab ke atas kerosakkan atau kemalangan yang di hadapi daripada percubaan membaiki sendiri plug 3 pin ini. Sebarang pengubahsuaian yang melibatkan barangan elektrik adalah membahayakan diri sendiri dan orang lain. Jika terdapat sebarang kemusykilan, seharusnya anda pergi mendapatkan khidmat profesional untuk menjalankan kerja-kerja pendawaian eletrik. Pastikan anda betul-betul tahu dan yakin sebelum mencuba apa-apa teknik di atas tadi.
Artikel ini hanya untuk perkongsian di alam maya sahaja. Artikel ini tidak boleh digunakan di mahkamah syariah atau juvana mahupun Mahkamah Persekutuan untuk dijadikan bahan bukti. 

Sekian, terima kasih.

Take Care..




You Might Also Like

0 comments: