Susun Make up Dalam Beg

12:02:00 am Sha Nazri 1 Comments

Ish..saya taklah rajin sangat nak ber DIY ni..Susun-susun dan DIY ni saya buat bulan lepas. Masa tengah free tu saya snap la gambar-gambar. Save dalam komputer. Pastu bila ada kelapangan macam sekarang ni barula saya post kat blog sekaligus. Bukan hari-hari saya ber DIY..bila ada kelapangan je..


Topik hari ini ialah beg make up. 
Beg make up ni saya dapat masa redeem point member card kat Sogo.
Beg ni saya isi barang make up yang ala kadar tu. Tak banyak pun..sebab saya tak reti make up dan jarang bermake up. Masa kerja dulu adalah, setakat pakai foundation, compact dengan lipstik. Tupun sebab nak menutup wajah yang agak pucat. Kalau tak calit bedak sikit kang orang ingat saya baru bangun tido lak..hehe
Walaupun barang makeup tak banyak tapi berterabur jugakla kalau humban semua dalam beg tu. Alangkah bagusnya kalau beg make up saya ini sentiasa kemas dan teratur. Bila dalam keadaan emergency nak cepat terus boleh ambil, tak payah terkocoh-kocoh mencari.


Jadi saya ambik kertas keras daripada kotak.
 Saya balut dengan kertas pembalut hadiah.



Kertas yang saya balut tadi, saya gam di tepi dan tapak beg dengan glue gun untuk bagi beg tadi lebih teguh, utuh dan kukuh. Macamni beg tadi takdela terkemek dan nampak lebih kemas.



Saya potong kertas daripada kad ucapan Selamat Hari Raya untuk membahagikan setiap ruang. 
Ala-ala macam rumah untuk setiap barang make up saya nanti.


Dah siap saya masukkan barang make up saya..kan dah cakap..sikit jer..
Ini ruang bahagian atas yang siap di bahagi-bahagikan.
Dibahagian tepi beg make up tu saya letakkan brush dan eyeliner.



Ini bahagian bawah. 
Bahagian bawah ni ruangnya agak luas sikit. Jadi barang-barang make up yang agak berat dan besar sikit saya masukkan di sini.


Simpan dalam drawer dresser.  Kalau goncang pun isi make up dalam tu tak berterabur dah..
Tak caya cuba try test tengok..

Sekian.
Take care!

You Might Also Like

1 comment: