Tukar Paip Sinki...

7:00:00 am Sha Nazri 3 Comments

Masih rasa kebingungan? Diri rasa resah gelisah? Bibir kering dan merekah? Eeeeee...jangan risau...Hari ini saya nak berkongsi cerita saya menukar paip..Mudah-mudahan dapat menjadi penawar kepada awak yang sedang gundah gulana tu..
(ye..saya tau ayat intro di atas takde kaitan dengan paip..tapi..biaq pi la ..orang Kedah cakap..Ini saya punya cerita bukan awok punye..hehe..jangan mare..)

Ayuh kita mulakan!!

Get ready dengan barang seperti diatas...
Spana boleh laras dengan pita putih atau nama saintifiknya pita PTFE. Hapokobondo PTFE tu...tanyo Omak..kalau tak tau cubo tanyo Uwan, kot tak tau jugak ce tanyo kawan-kawan...kalau tak tau jugak Pakcik Google sedia berkhidmat.
Oh! tidak di lupakan..Pili paip sinki murahan yang terlajak larissss!!





 Sidang pembaca yang budiman..rule number 1..sila tutup meter air atau  paip punca air tersebut. Kalau tak tutup alamat banjir umah awak, Jemah..






Dah berkarat giler baru nak tukar paip...
Next step tanggalkan dulu besi yang melengkung kat kepala paip tu..(takde dalam gambar)
 Lepas tu tanggalkan kepala paip dengan spana boleh laras. Nak tanggal guna kudrat sendiri pun boleh..asalkan tak mendatangkan kemudharatan pada diri sendiri..
Berhati-hati tau! sebab kalau pusing spana kuat sangat, 50% kebarangkalian paip yang berkarat tu akan patah....nanti sisa dari batang paip tu tertinggal kat dalam sambungan batang paip yang kat luar tu. Bagi dia longgar sikit je, pastu dah boleh pusing guna tangan. 





Pili baru yang terlajak kilatzzzzz!





Lilit pita putih disekeliling alur kepala paip. 
Lilit dengan penuh kecekalan hati supaya kemas dan ketat. 
Kalau tak buat ketat nanti kena tanggal balik..lagi banyak kerja. 
Kalau rasa macam longgar je masa masukan kepala paip tu, balut lagi dengan pita putih tu. 
Tujuannya untuk elakkan air dari menitis ke luar.






Pasang kepala paip..putar..putar..putar lagi..




Pasang pulak besi dia yang melengkung ni...pusing bagi dia ketat sikit.






Okey..dah siap..boleh test..jgn lupa buka paip utama yang ditutup tadi..
Kalau takde kebocoran kat kepala paip tadi maknanya and telah berjaya! 
Tahniah di ucapkan!

You Might Also Like

3 comments:

  1. tugas hakiki suami saya... kalau kene kat diri sendiri time laki takda..nanges sorang2.. heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni tugas2 khas sy kt umah...jarang2 buat..klu ada prblem besar2 tu kn pggil en suami jgk..klu x nanges jugak...

      Delete
  2. Apa punca bila tutup pala pili ayag masih meleleh...sy rasa benda dalaman dekat pala pili yg rosak..bolih ceta sikit apa yg ada dalam pala pili tu?

    ReplyDelete