Cara Mudah Simpan Bekas Tipuware

10:28:00 am Sha Nazri 5 Comments


Pening kepala bila fikir mana nak letak bekas tipuware yang berduyun-duyun ni. Ada yang letak atas peti ais, ada yang dekat dalam kabinet. Tapi macamna kalau rumah yang takde  kitchen cabinet? Contohnya macam
rumah saya ni.


Mari kita kumpul semua bekas tipuware itu.

Dah tu mana nak letak semua ini? 
Ini dia penyelesaian saya....

>
>
>
>
>
>
>
>
>




Storage box cap Giant. Beli dah lama, sampai berhabuk dah.. 
Daripada terbiar sepi, lebih baik saya gunakannya tanpa was-was.




Bekas tipuware saya susun bersebelahan dengan penutupnya. 




Dah siap susun. Ada ruang lagi. Pasni boleh tambah koleksi tipuware.
 Orang sibuk cari tupperware, saya dengan tipuware. 




Dah habis susun. Boleh tutup.
Saya buat label sementara dengan kertas sugar paper hitam. 
Tulis dengan crayon warna putih.
 Pinjam Cik Syifa kecik tu punya.

Tu je. Dah siap susun..tenang sikit mata.

Eh..cop.. cop..cop..nak pegi mana tu.....Nanti dulu..ada lagi nak share ni...




Selain daripada tipuware, barang-barang yang saya jarang
 guna pun saya masuk dalam storage box.
Antaranya, balang-balang plastik, balang kuih raya, pengisar jus buah,
 periuk belanga, kuali  kecil, botol-botol susu syifa, dan lain-lain yang dirasakan perlu..
Macam dalam gambar kat atas tu.




Susun semua bertingkek-tingkek. 
Saya susun kat dapur, kat bawah counter table yang budget separuh siap. 
Ala-ala counter table la sebab tuan empunya rumah ini
 buat dia memanjang sampai ke sinki, tapi takde kabinet. 



Okey..dah habis..Tu je. Tata..titi..tutu..

Take Care!

You Might Also Like

5 comments:

  1. Good idea! Saya pun ada berlambak bekas makanan macam ni... Simpan dalam kontainer macam ni lebih kemas....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Trima ksih..tak larat nk tgk bekas yg bspah sn sini..tu yg timbul idea ni..

      Delete
  2. I like that new term...tipuware...
    salam kenal...mumme follo...

    ReplyDelete