Membasuh Mesin Basuh Episod Terakhir

11:30:00 am Sha Nazri 5 Comments

Dalam episod yang pertama saya telah memperkenalkan pencuci untuk membasuh mesin basuh. Kali ini episod yang terakhir. Cerita ni ada 2 episod je. Pengarah, jurugegas, penerbit dan pelakonnya ialah saya dan mesin basuh.  Ayuh kita mulakan!


Manakala heroinnya pula ialah pencuci Wash Drum Cleaner jenama Cosway,
 seperti yang telah saya ceritakan dalam entri sebelum ini.




Mula-mula saya on kan mesin basuh pada mode wash dengan air takat paling tinggi.
(lain design mesin basuh lain caranya)





Bila air dah masuk dalam mesin, masukkan sepeket pencuci Wash Drum Cleaner ni.





Biarkan air dalam mesin basuh selama sekurang-kurangnya 5 jam. 
Saya rendam 3 jam je.
Sisa-sisa dari habuk kain tu dah timbul atas permukaaan air.
Waktu ini boleh lihat daki-daki yang keluar dari keliling mesin basuh tu.





Lepas 2 jam, tukar pada mode clean tub dekat mesin basuh saya.
Boleh jugak guna soak, tapi saya tak nak sebab 
saya nak biarkan mesin basuh saya terendam lama sikit.




Selepas habis clean tub nampak tak ada kotoran yang tertinggal di permukaan mesin basuh tu?
Lap kotoran tu dengan kain lembap sementara masih basah lagi.
Kalau dah kering nanti susah nak tanggalkan kotoran tu.




Berus gigi ini (free gift masa beli beras cap rambutan) 
saya gunakan membersihkan penutup dekat bahagian filter mesin basuh.
Penuh dengan habuk-habuk. Inilah kotoran yang akan melekat pada baju bila di basuh.




Dah siap di bersihkan.





 Lalalala..seronok tengok mesin basuh bersih berkilat. Bau pun fresh je..
Amalkan mencuci mesin basuh sebulan sekali, 
tapi bagi saya  yang konon-konon busy ni 3 bulan sekali pun dah memadai.
Selamat Membasuh!

Take CAre!



You Might Also Like

5 comments:

  1. waa baru tau mesin basuh pun kena cuci.. hehehe
    btw, mesin basuh kita sama! serupa! sejibik! sejibon! hehehe

    ReplyDelete
  2. tq for sharing, pasni nak try terus :)

    ReplyDelete
  3. wah perkongsian yang menarik ni

    ReplyDelete
  4. Sukanyer tengok mesin basuh tu bersinar-sinar.... nanti nak cuba jugakla... tq for sharing... anyway, mesin basuh kita sama... tapi saya punyer 5 tahun tak pernah buat drum cleaner...kekekeke

    ReplyDelete
  5. saya pon baru tahu rupanya ada pencuci khas yer, thanks for the info..

    ReplyDelete