Simpan Lengkuas dan Daun Saderi



Assalamualaikum..

Terima kasih kerana sudi bertandang ke blog saya yang tak berapa nak awesome ni.. 
Walaupun begitu, saya tak jemu-jemu menulis blog kerana saya menulis bukan kerna nama.
 Ececeh..macam lirik lagu pulak.
Tujuan saya menulis hari ini tak lain tak bukan untuk berkongsi tips 
yang mungkin dapat menyelesaikan tak banyak pun sikit 
masalah lengkuas yang cepat kecut dan daun saderi yang berlendir
 jika disimpan terlalu lama dalam peti sejuk.
Okey..just sit back and relax..kerana semuanya akan saya reveal kan hari ini..dimana? 
Di sinilah..



Memperkenalkan encik lengkuas atau nama saintifiknya Alpinia galangal Swartz.




Sediakan bekas kosong yang ada penutup dan 
masukkan lengkuas kedalam bekas tersebut. 
Lengkuas ini saya potong tebal-tebal sikit supaya muat dalam bekas comel saya tu.
Nak masuk seketul lengkuas tu pun boleh, tapi guna bekas besarlah jugak.




Masukkan air ke dalam bekas yang telah diisi lengkuas 
sampai semua lengkuas tadi terendam di dalam air.




Tutup rapat-rapat.
Simpan lengkuas di dalam peti ais.
Jangan lupa untuk tukarkan airnya seminggu sekali supaya tak berlendir.
Boleh tahan sampai berbulan-bulan..tak caye..cuba test try tengok..

Ada yang datang rumah saya confuse, dia ingat ni jeruk yang boleh makan tu..
Eh..ni tak boleh di makan begitu sahaja..Nanti cirit bertubi-tubi datang kang..


Kejap..ada lagi nak story mory ni..Awal entri tadi dah pesan kan..sit back and relax..
Jadi dok diam-diam kat situ sambil baca dalam hati. 
Meh sini, tengok gambar kat bawah.



Daun saderi  atau nama panjangnya Apium graveolens 
acapkali di gunakan di dalam sup atau salad.
Kalau beli daun saderi ni mesti ikatannya besar-besar kan. 
Nak simpan dalam peti sejuk dalam jangka masa yang lama
 memang tak dapek la. Kalau dalam plastik cepat berair, 
dalam suratkhabar pun akan layu juga akhirnya.
 Maafkanlah dedaunan saya di atas yang togel sedikit. 
 Dah guna selama beberapa hari, jadi ia  kelihatan agak togel di situ.




Cara saya simpan daun saderi supaya tahan lama, 
saya masukkan air kedalam bekas macam gelas ni.
 Air tu cuma masuk sampai takat akar je.
sebab kalau rendam sekali batang saderi, akan cepat berlendir.




 Saya letak di bahagian tepi dekat tempat simpan botol dalam peti ais.
Dalam 3 hari sekali saya keluarkan daun tu dan tukar air. 
Siramkan juga air dekat daun-daun tu supaya daun mendapat air secukupnya.
Saya beli daun saderi ni sejak entri saya Menyusun Atur Peti Ais tu lagi.
Masih boleh bertahan sehingga ke hari ini. 
Tapi kalau lama sangat pun daun akan bertukar jadi warna kuning, 
yang tu dah tentu lah kena buang kan. 

Okey..tu je..Kalau ada cara lain yang lebih afdhal dari saya, 
sila..sila.. jangan malu jangan segan..kita kongsi sama-sama.

Semoga bertemu di lain masa.

 Take Care!



3 comments:

  1. ooo cmni :) blh follow pas ni hehee..

    ReplyDelete
  2. perkongsian yg sgt bagus dear!! =))

    ReplyDelete
  3. akak dah cuba.. lengkuas akak dah hampir 2 minggu masih fresh terbaiklah
    nanti akak nk cuba daun saderi plk

    ReplyDelete




My Instagram