Tepung Pelita Key El la sangat!

Saya suka saaaangggaat dengan manisan ni..
Kalau pergi bazar Ramadhan saya akan cari tepung pelita ni dulu.
Rasa lemak santan dan manis gula campur lagi dengan aroma daun pandan.fuhhh..heaven nyerr…
makan pulak time cuaca panas..rasa sejuk je tekak bila menelan tepung pelita ni.


Sebab saya suka sangat tepung pelita, 
saya pun cuba resepi yang telah saya simpan sejak 3 tahun lepas. 
Minta maaf sebab saya tak dapat nak sertakan link resepi kat sini, 
sebab tak ingat kat mana saya cilok resepi ni. 
Tapi kalau google pasti jumpa berpuluh-puluh resepi 
yang hampir sama cara dan prosedur pembuatannya :)

Takde stok daun pisang kat rumah?
Jangan resah gelisah..saya pun takde daun pisang untuk lapik kuih tepung pelita ini..yelah..
susah gak kan nak cari daun pisang tengah hutan batu ni..
Jadi penyelesaiannya ialah …


Inilah dia tepung pelita Key El la sangat!..
Masuk adunan tepung pelita tadi di dalam cawan ataupun mangkuk kaca 
ala-ala tomey macam kat atas tu.



Tak cukup mangkuk tu…saya masukkan pula dalam gelas.



Tepung pelita yang di sejukkan dalam esbok. 
Makan sejuk-sejuk barulah best.






1 comment:

  1. perggghh..terbaik tepung pelita..
    Cantek terhias dalam cup macam modern gitu..

    Sejuk-sejuk memang sedap makan

    ReplyDelete




My Instagram