Aktiviti Anak: Cara Buat Senaman Regangan dan Shoot the Ball

Hai kawan-kawan..
Jom kita main basketball pulak nak tak?
Jom sama-sama dengan Syifa dalam permainan Shoot the Ball.

Tetapi, sebelum melakukan apa-apa jenis aktiviti sukan, 
kita perlu membuat  senaman regangan.
Ia bertujuan untuk meningkatkan fleksibiliti sendi 
dan juga mengelakkan daripada berlakunya kecederaan otot.
Meh ikut sama-sama.


1)Mulakan dengan bahagian kepala.
Pusing kepala ke sebelah kanan seberapa daya yang awak ada,
lepas tu pusing sebelah kiri dan relaks jap.
Kemudian last sekali bahagian depan.
Kira lapan hingga ke 10 kali.

2) Senaman seterusnya ialah senaman regangan
 pada bahagian bahu dan tangan.
Untuk senaman ini, kita tolak tangan 
ke belakang sejauh mungkin dan tahan sehingga 10 saat.

3)Senaman membengkokkan badan ke sisi.
Pastikan masa berdiri tu lutut dibengkokkan sedikit.
Tangan kiri juga dibengkokkan ke sisi.
Kira lapan lagi..dan relaks kan diri.

4) Senaman regangan pangkal paha.
Untuk senaman ini, kita akan duduk.
Rapatkan kaki dengan tapak kaki.
Siku di letakkan pada pangkal paha dan 
perlahan-lahan tolak pangkal paha  ke bawah.
Tahan selama 8 saat lagi



Senaman seterusnya ialah senaman regangan betis.
Senaman ini perlu dilakukan dengan sokongan.
Sokongan dari ahli keluarga dan paling mustahak ialah tiang  sokongan.
Mula-mula kena cari dinding dan sokong diri anda pada dinding tersebut.
Langkah kaki kiri ke depan dan kaki kanan ke belakang rapat pada permukaan lantai.
Perlahan-lahan bengkokkan lutut ke depan dan pastikan tapak kaki anda rapat dan tidak bergerak.
Tahan hingga 10 saat

Okey..dah selesai sesi regangan badan.
Sekarang kita mulakan permainan basket ball bersama Syifa.


Sediakan 2 biji bola yang disukai.


Sebelum nak shoot ball, kita kena berdiri tegak. 
Kaki dibukakan sedikit selebar bahu.
Lutut di bengkokkan sedikit.
Ini bertujuan untuk membantu keseimbangan badan sewaktu 
nak membaling bola ke dalam jaring tu nanti.
Paling penting..relakskan diri dan senyum..


;p;
Setelah kita belajar cara berdiri. kita kena tahu cara memegang bola pulak.
Gunakan kedua-dua belah tangan untuk memegang bola.
Siku dibengkokkan ke 90 darjah.
Gunakan hujung jari dan bukannya tapak tangan 
untuk memegang dan melepaskan bola.
Posisi bola yang terbaik adalah setinggi dahi atau di atasnya.
Tentukan arah titik atau point dekat jaring.
Fokus dan concentrate...


Lepaskan bola dengan lengan di julurkan ke atas kepala.
 Arahkan bola ke titik point yang anda bayangkan tadi.
Dan bola meluncur ke dalam jaring dengan jayanya..

Senang je kan..
Syifa yang 2 tahun pun boleh melakukannya..
Anda juga pasti boleh..
Aktiviti yang seronok di lakukan bersama-sama keluarga.



Sumber:








2 comments:

  1. wahh aktiviti menarik utk anak ni..
    btw, tag here : http://cahayaalammaya.blogspot.com/2014/10/1st-giveaway-by-cik-puan-jelita.html

    ReplyDelete




My Instagram