Aktiviti Bersama Anak yang Mudah, Murah dan Menjimatkan.

3:05:00 pm Sha Nazri 4 Comments


Saya masih mengunyah muruku sempena dengan Depavalli semalam..
Dan sambil krup krap krup krap kunyah muruku,
 saya nak share aktiviti untuk anak
yang boleh dilakukan bersama-sama ibu dan ayah
 di rumah tanpa barang-barang atau toys yang mahal-mahal.


Pinggan plastik, sudu, garfu dan pisau plastik Ikea.
Nak jugak tu mention Ikea. Huhu 
Benda berwarna-warni ni 
memang menarik perhatian anak kecil macam Syifa.
Budak-budak kan suka colourful macam ni.
 Bukan kata budak, mak budak pun suka.



Syifa sedang mengasingkan sudu, garfu dan pisau plastik 
ke dalam pinggan yang mempunyai warna yang sama.
Kalau takde pinggan dan sudu yang warna-warni, 
boleh juga gunakan kertas yang berwarna, 
ataupun apa-apa sahaja macam blocks yang berwarna-warni ke..
Aktiviti ni boleh melatih Syifa kenal warna. 
Warna biru, hijau, pink, purple, kuning dan lain-lain lagi.



 
Selain daripada tu, cawan plastik pun boleh di jadikan barang untuk aktiviti si kecil.
Ni pun cawan warna-warni dari Ikea. Ikea lagi…?
Boleh susun macam ni...
Saya minta Syifa susunkan cawan ini mengikut warna yang saya sebutkan.
Contohnya: Syifa tolong ambilkan mama colour orange, susun kat sini.
Aktiviti yang dapat melatih anak mengenal warna, 
menyusun barang dan mengikut arahan yang di berikan.



Cawan ni jugak boleh buat tower macam ni. 
Suruh Syifa susun yang paling banyak kat bawah dan paling sikit kat atas.
Sengih sampai telinga sebab berjaya menghasilkan tower nya sendiri.


Lagi satu aktiviti yang konsepnya sama macam cawan tadi iaitu ring tower.
Ring tower ni Syifa dah praktis sejak umur 9 bulan lagi.
Ring tower ni pun satu permainan yang perlu ada untuk anak-anak.
Ring tu ada pelbagai saiz dan warna. 
Susun ikut saiz daripada yang besar dan atas sekali saiz yang paling kecil.


Yeayy!! Berjaya!!



Syifa sedang menyusun pin bowling.
Sambil dia susun tu, boleh juga suruh dia kira berapa pin bowling
 yang berwarna hijau, warna biru ada berapa, 
warna merah ada berapa..susun ikut warna ke..macam-macam boleh buat..

Permainan bowling pun salah satu aktiviti yang mencabar minda anak-anak.
Yelah nak bawak si kecik ni pergi main bowling  ..dia belum bersedia lagi.
Patah riuk nak angkat bola..berat seh..
Jadi cukuplah dengan bowling plastik ni.
Saya beli di Giant dengan harga RM5 kalau tak silap.


Cubaan pertama kurang berjaya..You can do it girl..Kemon.. kemon..


Masih tidak berputus asa..
Syifa mencuba sekali lagi dengan penuh semangat kesukanan.



Yeayy!..Berjaya ke sasaran.
Permainan bowling ini jugak dapat latih dia fokus dengan sesuatu, 
ketepatan dalam membaling bola dan merangsang motor skill dia.
 Macam dalam iklan Anmum..Sel-sel otak sedang berhubung..

Kenapa bola tu jatuh?
Graviti Mama…


Ok..Syifa dah terrer dah..jom susun lagi sekali, mama nak main pulak.. J

Mungkin ada orang yang beranggapan aktiviti macam ni 
nampak agak remeh dan tak cool, takde brand. 
Tapi bagi saya, tak perlu mainan yang mahal pun untuk 
buat anak-anak bermain dan belajar benda baru. 
Paling penting ialah masa yang kita luangkan bersama anak-anak 
dan kreativiti daripada bahan-bahan yang ada di sekitar rumah 
untuk dijadikan permainan interaktif yang dapat menarik minta anak-anak 
untuk belajar dan explore perkara baru..

Tapi kalau mampu beli yang mahal, silakan..pilihan terletak ditangan sendiri.

Salam ukhwah dari saya..



















You Might Also Like

4 comments:

  1. haha...sy mmg x penah beli barang mahal utk ajar anak2...bio dier org pikir sendiri mainan sediri..di samping memupuk sikap berdikari boleh mengasah dier org menjadi kreatif..

    ReplyDelete
  2. pandainya dia. rajin ye awak.

    ReplyDelete
  3. Bgs sha beli yg murah2 jerk...zaman anak2 Kak meija kecik tu banyak toys yg tak pakai beli ada brand
    Buang mcm tu aja bila mrk dah besar...

    ReplyDelete