Cara Jimat Ruang Penyimpanan

12:23:00 pm Sha Nazri 5 Comments

Program membungkus baju bajan Cik Syifa masa baby 
telah bermula pada hari ini bermula jam 11 pagi tadi.
Senang je saya tak payah lipat beria-ria sangat 
sebab semua saya masuk dalam bag vacuum.
Jangan risau kepada yang belum lagi mempunyai vacuum di rumah,
 kerana beg ini tidak memerlukan vacuum pun. 
Cuma guna tenaga dalaman je untuk mengempiskannya.


Nama: Bag Vacuum
Asal: Mr DIY
Harga : RM 3.50


Satu pekat ada 2 helai plastik yang bersaiz 38 x 54cm. 


Lipat baju yang nak di simpan mengikut ukuran saiz  bag vacuum. 
Tinggalkan sedikit ruang lebih kurang 5cm daripada
 zip lock untuk memudahkan bag vacuum ni ditutup nanti.


Ini baju yang akan saya simpan dalam bag vacuum.
 Susun yang besar kat bawah, yang paling kecik kat atas.
Kalau baju ada zip atau pin yang agak tajam tu, 
letak di bahagian bawah. 
Tindihkan dengan  baju lain yang takde zip
 supaya beg tak terkoyak masa kita seal beg ni.


Masukkan baju ke dalam bag vacuum.
Sebelum tutup beg ni, saya gulung beg ni
 untuk buang dulu udara yang ada dalam beg ni.


Tarik zip clip untuk tutup bag vacuum ini.


Sekarang boleh gulung beg vakum ni bermula 
daripada zip lock hingga ke hujung plastik.
Udara yang terperangkap di dalam bag vacuum ini 
akan keluar melalui lubang kecil di hujung beg.


Baju yang telah dimampatkan.


Simpan dalam drawer baju Syifa.
Sebelah bag vacuum tu baju yang saya lipat,
 belum di masukkan ke dalam bag vacuum. 
.
Dengan bag vacuum ni saya dapat menjimatkan ruang.
Baju pun tak berkulat, lebih tahan lama dan selamat daripada serangga perosak.




















You Might Also Like

5 comments:

  1. nice tips..haa..bole saye buat rujukan..memang sesuai utk fulltime work at home mom mcm saye..hihi..

    done terjah blog u

    jemput ke blog saye..thanks!!

    www.naturalhealthyandbeauty.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. tgh pack2 barang baby my lil' Aisyah.. baca post ni, baru teringat nak beli vacuum bag ni la! tq!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama2..syvdh pack dmua bju lm si kecik..mmg sgt jimat ruang..

      Delete