Let's Play Doh

Dalam entri yang lepas, saya kongsikan cara buat Homemade Playdoh.
Senang je..kalau mak ayah rasa risau takut-takut anak termakan playdoh yang ada bahan kimia tu bolehlah cuba resepi playdoh tu.
Tak kuar duit pun...cuma keluar peluh je..bahan-bahan pun kebanyakannya ada kat rumah.

Hari ni saya kongsikan moment-moment saya dan Syifa bermain sambil belajar dengan playdoh.
Suka tengok air muka Syifa yang exited bila saya membuat bermacam-macam bentuk dari playdoh tu.

Sebelum tu saya nak share dough set ni yang saya beli di Giant dengan harga RM5.
Kat dalamnya ada 8 jenis bentuk (bulat, star, empat segi, tiga segi) dan juga roller comel dan 2 biji playdoh yang kecil dalam bekas ni. Sesuai sangat digabungkan dengan homemade playdoh yang saya buat semalam.

Syifa sedang meleperkan doh.
Ini salah satu aktiviti Syifa..main masak-masak.
Set permainan masak-masak ni untuk mengasah bakat Syifa memasak nanti. InsyaAllah bakal peserta Junior Masterchef Malaysia..huhu..

Tengah potong kobis katanya..liat sungguh kobis tu ye Syifa..

Lepas potong kobis dan cili, masukkan ke dalam mangkuk kecil.

Goreng kobis tadi sehingga naik bau.

Saya pun join sekali..best jugak..rasa macam mak masuk tadika balik.
Terkenang kenangan zaman tadika...

Sambil-sambil melayan Syifa, saya berlatih melipat kulit karipap sebelum bersedia untuk membuat karipap yang sebenar.

Seronok buat aktiviti playdoh ni. Macam-macam kita boleh buat. Mengasah kreativiti anak-anak.
Anak-anak boleh berimaginasi dengan cara yang sihat dan sebagai latihan praktikal untuk Syifa di awal usia ni. 
Masa ni lah sel-sel otaknya akan berhubung..tiba-tiba terbayangkan iklan anmum..

Aktiviti ini juga dapat melatih fine motor skill dan juga hand movement anak. 
Contoh kalau main masak-masak macam ni, saya minta Syifa untuk potong doh tu guna pisau plastik, belajar cara pegang sudu, ambil doh yang di potong kecil-kecil tu daripada mangkuk dan transfer ke dalam bekas lain.
Kalau imaginasi pulak, biarkan dia sendiri yang membentuk doh tu. Contohnya, Syifa tunjuk kat saya dia buat snowman tapi  rasa tak de pun rupa snowman tu walau sebesar zarah pun.
Takpe..ni proses pembelajaran..bagi dia credit sebab berusaha bentukkan snowman, walaupun tak langsung macam snowman..
Bagus..rajin anak mama..buat snowman..

Tengah goreng mee diatas dapur comel..kalau dapur saya warna pink macam ni semangat nak masak tanpa mengira batasan waktu..eceh

Mee siap! Siap dengan telur goreng palsu, di hiasi buah-biahan plastik.

Snowman versi mama Syifa..



10 comments:

  1. wow menariknye..ni org dewasa pun rasa nk main..dulu2 xde katanya..hihi

    jalan2 cni http://ummiammararif.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dulu2 men sy play doh kt skolah tadika jek..

      Delete
  2. olololoooo.. somelnyaaa... kalu macam ni.. maknya pun nak main jugak.. hihih ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tul..maknyer terlebuh exited..tu yg smp lipat kulit karipap tu..

      Delete
  3. i add your blog in my blog list :)

    ReplyDelete
  4. Replies
    1. Alahai..tima kasih..terharu sy dpt pujian cenggitu..hikhikhik

      Delete
  5. Bdk2..camtula..awk dlu ms kecik msti comel gak kan.. :) syifa umur 2 tahun 4 bulan.

    ReplyDelete




My Instagram