Kisah Mengemas Dressing Table Lagi

12:41:00 pm Sha Nazri 4 Comments

Sambungan mengemas dressing table dari entri yang lepas.
Satu dressing table ni amik masa 2 hari nak kemas..
Betul-betul busy women lah.. :P
Bahagian laci saya dah cerita hari tu.
Ni nak kemas bahagian atas dressing table pulak.


Atas sekali ialah barang penjagaan diri untuk saya.
Ini hanya untuk produk yang jarang saya guna, 
 seminggu 2 atau 3 kali je pakai.
 Contohnya macam losyen, krim malam dan  krim siang. 
Tengok kerajinan saya nak pakai ke tak.
Cekak rambut dengan getah rambut saya sangkut
 dekat hook yang saya tampalkan kat situ.
Benda ni bila nak pakai, selalu tak jumpa, 
terutama sekali getah rambut.
Kat tepi yang dalam bekas biru tu Encik Hubby punya 
barang untuk penggunaan yang kerap.
Kalau letak kat rak belah dalam, Encik Hubby cakap lambat nak tarik sliding cermin tu..
 so saya layan kan je la.
 Letak kat tepi tu bahagian atas sekali, ikut pilihan Encik Hubby.


Barang Encik Hubby susun kat para nombor 2.


Kat tepi dalam bekas biru tu baranng saya, antaranya 
sikat, losyen dan krim. Ni untuk penggunaan hari-hari. 


Last sekali ialah Cik Syifa punya bedak, losyen, baby oil dan krim ruam.



Kat luar dressing table ni memang saya tak letak apa-apa barang sebab 
Cik Syifa pulak buat projek nanti.
Pernah sekali saya terlupa simpan losyen, 
abis losyen 1 botol di sapunya dekat teddy bear.
Nanges .!
Sebab tu semua barang saya simpan di tempat yang selamat.

Dah siap kemas..pasni kemas peti ais pulak kalau rajin..hihihi.. 

4 comments:




Hari Mengemas Dressing Table

9:30:00 am Sha Nazri 4 Comments

Dah lama habuk-habuk bermaharaja lawak di atas dressing table saya.
Hari berganti hari saya cuba memotivasikan diri ini 
untuk segera menyucikan dressing table itu dari debu-debu kotaraya.

Tiba-tiba saya teringat kawan-kawan kita yang terlibat dalam bencana banjir.
Walaupun mereka bukanlah di antara kawan-kawan 
atau kenalan yang saya kenal, 
tapi sebagai seorang manusia pasti anda dan saya terasa sayu 
melihat mereka yang sedang dilanda dugaan banjir ini.

Saya tidak mampu pergi ke sana menghulurkan bantuan,
 tetapi saya percaya doa kita semua supaya mereka selamat..
mudah-mudahan mereka tabah menghadapi dugaan ini.

Berbalik kepada mengemas dressing table.

Dressing table saya ni ada bahagian rak dan laci. 
Saya mulakan dengan menyusun atur bahagian laci.

Mula-mula sekali kena keluarkan
 semua barang-barang purba yang di sumbat dalam laci tu.
 Ambil mana yang perlu dan penting sahaja.
Saya tak nak tunjuk gambar masa laci bersepah 
sebab saya seorang yang pemalu. 
Malu nak tunjuk dengan masyarakat di sekeliling saya.


Rule number one, kena bersihkan dulu dressing table ni.
Lap habuk-habuk yang melekat kat sekitarnya. 
Banyaknye habuk ni..tah datang dari mana..
Ni baru sebulan tak bersihkan. 
baru sebulan? Terkurang rajin..camnilah kejadiannya. hihi..


Ini antara bekas yang saya akan gunakan untuk 
menyusun atur barang di dalam laci dressing table.
Barang yang tak digunakan di rumah, saya guna semula. 
Antaranya ialah yang warna putih tu bekas untuk ice cube,
  kotak jam tangan dan bekas untuk bussines card
 Encik Hubby yang dah berzaman tak di sentuh.  


Saya lapikkan laci dengan alas yang saya beli di Mr DIY. 
Saya guna lapik corak polkadot sama seperti dalam
 almari dapur yang saya pernah cerita DI SINI.
Bekas tadi semua saya susun dalam laci yang pertama ni.


Bekas ais ni saya letak barang-barang 
make up yang tak seberapa tu. Sikit je sebab saya jarang make up.
Natural beautylah sangat..hihi.. :P


Bekas kotak jam pula saya letakkan aksesori seperti gelang dan rantai.


Brooch dan pin tudung saya masuk semua kat dalam tempat ice cube ni.


Susunan dalam laci yang pertama.


Kotak ni saya potong dan balut untuk susun barang dalam laci.
 Laci kat SOHO saya pun saya buat macam ni. Saya pernah share kat SINI.

Laci nombor dua: Antara barang Encik Hubby yang sangat sikit kuantitinya.
Mana yang tak perlu letak kat dalam laci, saya dah bungkus untuk simpan kat tempat lain.

Jom tengok apa yang ada kat laci nombor 3.

.
Saya susun shawl dan inner kat dalam bekas tipuware. 
Muat-muat je kat dalam laci tu.
Kat sudut tu saya letakkan ubat serai wangi 
yang dah diproses dalam bentuk kiub tu
untuk menghindari daripada lipas berumahtangga kat situ.


Laci yang last sekali saya susun stok bulanan untuk kaum hawa.
 Kalau dalam plastik nampak agak bersepah.  
 Bila susun macam ni dah tau tinggal berapa keping, senang nak topup.

Iye..free tak payah bayar.


Kesimpulannya laci untuk simpan barang-barang saya ada 3
 dan untuk Encik Hubby hanya ada satu sahaja.
 Nampak tak ketidakadilannya di situ.

Sekian dulu sesi mengemas laci untuk kali ini.
Cik Syifa dah mula merengek..
Nanti saya sambung balik cerita ni.























4 comments:




DIY Paper Bag

1:18:00 pm Sha Nazri 6 Comments


Terlupa nak beli paper bag di saat-saat kecemasan...
Encik Hubby saya ni kalau nak pergi satu tempat tu kena terus pergi, 
 tak suka nak menyinggah kat mana-mana.
Nak cepat..takut lambat sampai ke destinasi, katanya..

Okey..takpe jom kita buat sendiri paper bag yang special ni 
sebab hasil dari air tangan kita sendiri kan..ececeh..


Bahan-bahannya:
Gunting
Wrapping  paper
Double solitape (takde dalam gambar)
Solitape
Ribbon
Puncher

Mula-mula lipat wrapping paper kepada dua bahagian, 
satu untuk bahagian depan dan satu lagi untuk bahagian belakang.

1) Gunting wrapping paper yang telah di lipat tadi 
mengikut ukuran yang di kehendaki.
Saya ikut lebih kurang saiz separuh daripada kertas A4.

2) Buka lipatan kertas tadi dan lipat sebelah kertas 
mengikut garisan lipatan di tengah-tengah.

3) Lipat kertas yang di sebelah lagi sampai kedua-dua belah kertas itu 
bertemu di bahagian tengah.

4) Ambil solitape dan lekatkan supaya wrapping paper itu bercantum.



Sekarang kita lipat pula bahagian sisinya.
Dah nampak sikit bentuk paper bag ni..


1) Lipat bahagian bawah kertas.

2) Sekarang kita buka semula lipatan tadi dan 
lipat kertas ke bahagian dalam paper bag.
Buat yang sama di kedua-dua belahnya.

3) Letak double solitape dibahagian tepinya.

4) Lekatkan bahagian bawah paper bag ini dengan double solitape.


Lipat ke dalam bahagian atas paper bag ini untuk nampak lebih kemas.


Buat lubang di bahagian atasnya dengan menggunakan puncher.


Masukkan ribbon ke dalam paper bag yang telah di tebuk tadi.
 dan ikatkan mengikut kreativiti.
.

Dah siap..Paper bag buatan sendiri.


Boleh letak hadiah untuk di berikan kepada sahabat handai mahupun jiran tetangga.

Baca lagi :






















6 comments:




DIY: Balut Buku Dengan Fabrik

11:46:00 am Sha Nazri 7 Comments

Projek semalam..
Sempat saya ber DIY semasa Syifa sedang lena di buai mimpi.
Dulu masa sekolah tak pernah balut buku dengan kain, sebab masa tu belum ada pinterest. Hihi..
Sekarang dah maju ke hadapan, kita boleh menjadi kreatif dengan idea-idea yang superb kat pinterest.
Salah satu daripadanya ialah membalut buku menggunakan fabrik.
Kalau ada lebihan fabrik kat rumah tu, apa mak-mak cakap..kain perca ye..
jangan di buang,  simpan..boleh balut buku.


 
Sediakan gunting, gam, pen untuk menanda, buku yang nak di balut
 dan paling penting ialah kain.


Disebabkan notebook saya ni jenis spiral binding,
 jadi saya tanggalkan cover depan dan belakang.
Kalau buku yang takde binding kat tepi tu boleh terus balut.
 Lagi senang.
Saya saje nak buat yang susah..Mencabar diri sendiri la konon.. :P



Lepas dah tanda kat kain ukuran buku tu, guntingkan kain tersebut.
Saya menggunakan kain bercorak garisan ni, 
senang, terus gunting ikut corak garisan pada kain tu.



Seterusnya sapu rata gam pada kain.  
Saya guna white glue, memang sesuai untuk buat kraft macam ni
 Agak kuat berbanding gam cair yang transparent tu. 
White glue saya beli di kedai Mr DIY.



 
Kemudian balutkan kain tadi pada kulit depan dan belakang notebook.
Masa nak balut ni kena betul-betul ratakan kain
 dan kalau kain jenis stretchable tu 
perlu tegangkan supaya tak berkedut-kedut.



Kat depan dah cover, 
kat bahagian dalam notebook 
mesti nak nampak kemas jugak kan.
Jadi, saya ambil lebihan kertas daripada projek DIY yang lepas
 dan tampalkan kat bahagian dalam notebook.



 
Ini proses menebuk lubang pada bahagian tepi notebook saya, 
supaya saya boleh masukkan cover notebook ni dalam spiral binding.
Kena buat dengan berhati-hati supaya tak terrr rabak notebook saya.



 
Kemudian masukkan semula notebook yang berwajah baru itu
 ke dalam spiral binding.



Tarraaa!!..dah siap..tapi 
nampak macam biasa je kan..Takde penyeri di situ..
 Kena tambah sentuhan kreatif lagi ni..ececeh..



 
 Final product.
Ambil ribbon dan tampalkan di bahagian tengah notebook.
A B C dan bentuk burung tu ada ekstra masa deco-deco bilik Syifa hari tu.
Belasah je la..letak kat situ.



Ni ada beberapa lagi buku yang telah saya balutkan menggunakan lebihan fabrik.

Aktiviti yang seronok di lakukan bersama dengan anak-anak di rumah.
Mak-mak boleh tolong anak buat scrap book lepas ni.
 Ikut kreativiti masing-masing.

 Jom tengok ni:
































7 comments:




Tutorial Melipat Stokin

12:17:00 pm Sha Nazri 11 Comments

Nak lipat stokin pun ada tutorial?..Mestilah..
Pada yang dah tahu tu, dok diam-diam..Tengok gambar stokin je la..

Dulu saya tak lipat stokin, tapi saya gulung je. Malas...
Tapi bila gulung stokin kedalam stokin lagi sebelah tu, getahnya akan cepat kembang.
Bila pakai stokin kembang kan tak best, baru jalan 5-6 langkah stokin dah terlucut.
Stokin ni kebanyakannya di miliki oleh Encik Hubby.
 Saya pun pinjam stokin Encik Hubby. Tupun pakai masa dalam pantang.

Teringat zaman sekolah dulu, stokin yang kembang tu saya ikat dengan getah.
Bila balik sekolah, buka stokin, kaki berbirat, kesan dari ikatan getah. Kesian..

Tuan-tuan dan puan-puan,
hari ni saya sangat rajin sebab nak share cara melipat stokin dengan penuh kasih sayang.
Cara ini berkesan hampir 90% dapat sedikit sebanyak membantu melambatkan proses pengembangan getah stoking. 
Acaner? Ready nak lipat stokin? Jom sertai saya sekarang juga! 


Mula-mula sekali kena sediakan sepasang stokin dengan
berbekalkan semangat Malaysia Boleh.
Maklumlah..tengah demam bola,
 nak tengok Malaysia menang lawan Vietnam kan..


Ratakan stokin seperti dalam gambar tu  
dengan bahagian pada tumit stokin tu lipatkan ke dalam.


Dan jadilah ia macam ni.


1)      Letakkan sebelah stokin di atas pasangannya (macam bentuk T).
2)      Ambil bahagian sebelah kanan dan lipatkan.
3)       Bahagian yang terlebih tu selitkan kedalam.
4)      Ambil bahagian satu lagi dan lipatkan lagi.


1)      Sekarang stokin dalam keadaan lurus. Lipat stokin sekali lagi.
2)      Lipat lagi sekali. Kita main lipat-lipat je. Hehe..
3)      Bila dah hampir ke hujung tu, ada sedikit ruang kat stokin tu. Buka ruang tersebut.
4)      Selitkan stokin di bawah ruang itu..


Dah siap lipat.
Mana satu lebih kemas?

Mesti ada yang malas nak lipat macam ni kan..Nampak macam rumit je.
Tak la..mula-mula memanglah rasa macam susah, sama macam saya dulu.
Tapi bila dah biasa lipat macam ni, laju je. Tak susah pun, malah lebih seronok sebab stokin nampak lebih kemas dan teratur bila di susun dalam almari.


Susun dan simpan kat laci dalam almari.

Sepanjang saya lipat stokin cara ini, kes kehilangan stokin di rumah telah menurun sebanyak 100%. Tidakkah itu satu pencapaian yang membanggakan untuk diri sendiri, apatah lagi saat di puji oleh Encik Hubby..”ha..macam ni lah baru kemas , teratur dan sistematik”.

Jom tengok:
Ketahui Tempat Di Malaysia yang Menarik Dikunjungi



11 comments:




Gelagat Cik Syifa

10:00:00 am Sha Nazri 1 Comments

Syifa..Syifa..
Dialah penyeri kat rumah ni..Sentiasa ceria, aktif dan penghibur saya di kala duka.
Syifa jarang pakai baju ala-ala princess tu..Walaupun saya suka tengok dia pakai macamtu, tapi memang payah jugakla nak memujuk dia pakai dress yang kembang-kembang tu.
Satu hari selepas tengok penyanyi cilik Cleopatra kat Youtube, tetiba dia minta saya pakaikan baju kembang-kembang tu. Haii...kuatnye pengaruh Youtube..
Sebagai emak yang turut memahami naluri si kecik, saya layankan jela..
Dapat gak snap gambar buat kenangan..hihi..
Jangan marah ar..tepek gambar Syifa kat sini..
Uit..sapa nak marah..ni kan blog saya..hehe..

Fefeeling Princess..


Hai awak..awak nak pergi mana tu..


Opocot! Terkejuit den!


Hello...



Ni masa saya dan Syifa berlakon jadi pesakit dan doktor. 
Konon-kononya saya jadi pesakit kepada Doktor Syifa.

"Mama tunggu jap.
Doktor Syifa nak sign autograph dulu."



A doctor in da house..


Pakai spec kuning untuk lengkapkan gaya seorang doktor.
Hihi..


Masa saya ke toilet sekejap,
Syifa ambik kesempatan mengambil alih SOHO saya.
Siap pakai headphone saya lagi tu.

Betullah budak-budak zaman sekarang ni..
Cepat belajar..Apa yang orang dewasa buat, cepat je di copy and paste..
Kalau benda baik takpe..kalau benda jahat kan naya..



Ya Allah..jadikan Syifa dan anak-anak yang lain manusia yang sebaik-baik umat mu.
Jadikan Syifa dan anak-anak bangsaku orang yang berjuang ke jalan mu, mencontohi akhlak Rasullullah, dan lindungilah mereka dari perkara-perkara buruk.
Amin...





1 comments: