Bubur Kacang Hijau Berkeju

9:30:00 am Sha Nazri 1 Comments

Salam hujung minggu. 
Hari Ahad mesti ramai yang ada plan nak pergi bersuka ria kan..
Saya tak..Duduk kat rumah sambil membuat eksperimen. ha..ha..

Ini dia eksperimen resepi terbaru saya. 
Bubur kacang dengan keju.
Kepada yang boring makan bubur kacang "konvensional" tu kan 
boleh lah cuba pulak letak keju dalam bubur. Ala-ala asian fusion gitu..



Membuatnya pun sangat mudah sekali. 
Masak jer bubur kacang macam biasa.


Warna putih dalam bubur ni sebenarnya santan pekat. 
Kunun-kunun nak buat hiasan..
Nak buat macam bentuk bintang..
yang jadi bentuk matahari tak jadi..ekekek..
Nyesal pulak letak kat situ..
Tulah orang tua-tua cakap.. nyosal kemudian tak berguno. 
Padan muko den..!

Dah siap bubur kacang panas-panas, 
ambik sekeping keju dan masukkan dalam bubur kacang.
Pastu boleh lah di makan begitu sahaja 
atau cicah dengan biskut cracker cap Ping Pong.

Pendapat Masterchef:
Bubur ni terasa lemak berkrim..
Ada rasa masin sikit, rasa masam dari keju sikit.
Okeyla..not bad..resepi baru bubur kacang berkeju ni 
boleh di terima oleh tekak saya. he..he..

Mungkin lagi sedap kalau letak whipping cream atau aiskrim vanila ke..
Ada yang berani cuba?
Sahutlah cabaran bubur kacang berkeju hari ini juga! he..he..



You Might Also Like

1 comment: