Install TP Link Wireless Adapter

8:30:00 am Sha Nazri 1 Comments

Susah hati sebab tak boleh guna wifi kat desktop saya ni.
Desktop pc saya ni takde built in wifi, 
kalau nak guna internet kena connect guna kabel.
Nasib baik ada penyelesaian terhadap permasalahan di atas.
 Hi..hi..ayat skema memanjang.

Saya beli Wireless Adapter. Beli online.. senang..ku tunggu mu di depan pintu rumahku..
tak payah menjelajah ke Low Yat. 
Kang plan nak beli wireless adapter je, tapi balik bawa kasut baru pulak sebagai selingan.


Ini dia Wireless adapter TP Link. Harga tak sampai RM20.



Comel je... Saiz dan bentuk sebijik macam pen drive. 
Warna putih..saya suka..suci murni gitu.
Kat dalam kotak ada installation cd, USB kabel dan manual.



Mula-mula sambungkan Wireless adapter ni kat USB port PC.


Tunggu sampai ada cahaya warna hijau tu muncul.



Masukkan  installation cd dalam CD drive.



Pastu akan keluar box macam ni kat PC.
Cari model yang sama wireless adapter dan pilih Install Driver & Utility.



Bila InstallShield Wizard window ni keluar, klik Next untuk teruskan installation ni.



Pilih Install TP-Link Wireless Configuration Utility and Driver dan klik Next.



Klik Next lagi.


Klik Install.


Tunggu dia install dalam 1- 2 minit camtu.
Pastu klik Finish.

Dah install dalam PC. 
Senang je kan.

Kemudian Double klik icon TP-Link Wireless Configuration Utility.

Klik pada network dan pilih network mana yang nak di sambungkan.
Kemudian klik connect.

Kalau ada password macam biasa masukkan password dalam kotak security key.
Kalau dah keluar box connected to………
(nama network) maknanya dah berjaya connect kat internet.









































You Might Also Like

1 comment:

  1. ooo mcm brokben jgk la ye.. cumanya yg ni utk wifi..
    hehe

    ReplyDelete