Homemade Coconut Shake yang fresh Kebaboom!

Salam Ramadhan
Semalam tekak teringin nak minum yang special sikit.
Tetiba Encik Hubby bagi idea buat coconut shake.
Masa Encik Hubby outstation ke Melaka hari tu, ada sebuah gerai tu,
Kat situ punyalah ramai orang beratur order coconut shake sahaja.

Maknanya, sedap sangatlah coconut shake ni kan.
kalau tak takde la ramai orang berduyung tiba kat kedai tersebut.

Petang tu saya, Encik Hubby serta Cik Syifa pergilah terjah gerai jual kelapa. 
Dapatlah kelapa yang tak muda dan tak tua sangat..
kira yang sedang-sedang je la untuk buat coconut shake.
Sebiji kelapa dah siap kopek berharga RM4.

Lepas tu pergi speed mart beli barang dapur sikit.
 Tak lupa juga aiskrim vanilla untuk letak dalam coconut shake.
On the way nak balik, tetiba teringat pula ais ketul takde kat rumah. 
Menyinggah pulak ke 7 eleven beli ais.

Lepas abis masak untuk juadah berbuka puasa, 
terus semangat berkobar-kobar nak buat coconut shake.


Mula-mula sediakan blender.
Masukkan satu gelas air kelapa kedalam blender.

Pastikan blender bersih, takde cili, atau bau lengkuas 
dan serai masih terlekat kat blender tu.
Kesimpulannya blender kena bersih suci murni.


Pastu masukkan pula isi kelapa.
Kalau boleh cari isi kelapa yang lembut  sikit,
 isi kelapa saya ni agak keras.


Next step ialah ais. 
Sukatan ais sama dengan air kelapa tadi.

Saya guna ais yang ada lubang kat tengah tu. 
Tak berani blender guna ais kiub yang 4 segi tu, takut blender retak pulak.


Masukkan 4 sudu susu pekat manis.
Ni ikut tekak sendiri, kalau suka manis letakla lebih sikit.
Tapi ingat..kurangkan gula dalam manisan..tambahkan manis dalam senyuman.


Letak 2 scoop aiskrim vanilla pulak.
Nyum..nyum..terliur tengok aiskrim.
Sabar..lagi setengah jam nak berbuka.


Pastu apalagi..blenderla sampai semuanya sebati.


Dah siap blender, tuang dalam gelas.


Taburkan dengan coklat rice sebagai penambah seri.


Ni dia coconut shake. Tengok tu..
putih, suci dan gebu..


Sejuk je tekak menikmati coconut shake ni.
Alhamdulillah..
Memang terbaikkk..suka sangat..
Rasa lemak, manis dan sangat fresh..

insyaAllah ada rezeki nak buat lagi.
Kata Cik Syifa,
Mmm dap..nak lagi..























4 comments:

  1. oh..ini my favourite... semput pun takpe, still nk minum.. hahaha..
    kalau g klebang mmg gila 2 nak air coconut shake

    ReplyDelete
  2. senangnya... rasa macam nak buat aje untuk petang ni...

    ReplyDelete
  3. sedapnyeee..tp tgah berpantang dr air kelapa huhu sobss

    ReplyDelete




My Instagram