Ada Apa Dengan Mesin Jahit Brothers

5:13:00 pm Sha Nazri 4 Comments

Salam Petang Khamis..
Dah petang baru tergerak hati nak kongsi cerita.
Bukan apa dari pagi sampai tengahari bizi sikit, tak sempat nak curi masa.

So beralih kita kepada cer arini.
Ape cer?
Macam kata pepatah Apek kedai hardware, 
sudah gaharu cendana pulak, dah tau lagi mau tanyer..hihi
Baca tajuk dah tau kan.


Inilah dia mesin jahit Brothers Model GS2700.

Maka dengan ini saya mengisytiharkan 
bahawa setelah berpenat lelah membanting tulang, 
memerah keringat, akhirnya termakbul juga doa 
untuk memiliki mesin jahit cap Brothers ni.

 Alhamdulillah..berkat solat dhuha..

Kenapa nak beli mesin jahit?
Dah berumahtangga, 
dah ada anak ni kejap-kejap nanti seluar Encik Hubby rabak,
 poket koyak, zip tertanggal..
perkara-perkara lazim macamni lah 
yang menjadikan mesin jahit sangat diperlukan.

Belum lagi pikir nak buat design gempak-gempak 
cuma kalau ada rezeki bolehla buat dress yang mudah-mudah untuk Syifa.

Sebelum ini saya guna mesin jahit yang simple jer,
 sesuai untuk beginner, tapi selepas dah yakin boleh dengan ilmu jahitan
 yang seciput ni, saya mengambil langkah drastik 
membeli sebuah mesin jahit baru.

Masih banyak lagi fungsi-fungsi jahitan 
yang belum di eksplorasi  kat mesin jahit ni, 
tapi adalah sedikit sebanyak yang boleh saya kongsikan 
kepada mereka yang masih tertanya-tanya tentang mesin jahit Brothers GS2700.

              Kenapa saya pilih mesin jahit Brothers GS2700?
1)      Harga berada di dalam kemampuan saya untuk membeli.
2)      Mesin ini berharga dalam lingkungan RM700 ke bawah
3)      Ada pelbagai fungsi yang menawan hati saya.
4)      Antaranya needle threading, boleh guna double needle,
       quick set bobbin,1 step buttonhole dan macam-macam lagi.
5)      Disertakan dengan manual dalam bentuk DVD yang mudah difahami.



 Disertakan dengan aksesori tambahan.
Antaranya zig zag foot, buttonhole foot A,
 Zipper foot I, Darning plate, Button sewing foot M, 3x Bobbin,
 3 piece jarum mesin, 2 piece double needle,
 extra spool pin, blind stitch foot dan oval screwdriver.



Manual,  foot controller dan 1 tahun jaminan
Foot Controller dengan plug dia satu kabel. 
Senang jer nak simpan. Tapi kalau hilang satu tu, mesin ni tak jalan. 
Kalau takut kena curik simpan di tempat yang selamat.



 
Main part mesin jahit Brothers GS2700.



Pandangan di bahagian belakang.



Ada 27 jenis jahitan.
Selalu yang saya guna jahitan lurus dengan zig zag je.
Yang lain tu dalam proses pembelajaran.



Pilih jenis jahitan yang dikehendaki dengan pattern selection dial ni.



Tak yah  risau kalau tak sure macamana nak pasang benang.
Ikut je guide yang ada kat atas mesin jahit ni.

Stitch Width Dial dan Stitch Length Dial  fungsinya untuk 
sesuaikan lebar jahitan dan panjang jahitan, 
manakala tension dial pulak untuk laraskan ketegangan benang. 
Dengan adanya fungsi ini, ia dapat menjadikan projek jahitan menjadi lebih mudah.
 (bahasa macam dalam iklan pulak)



Mudah nak pasang benang sebab dah siap ada nombor untuk di follow.

Rasanya semua mesin jahit zaman sekarang ni user friendly. 
Takde dah sampai terbeliak biji mata baca buku manual tu.
Kalau maleh baca versi manusia macam saya ni,
 tengok je DVD yang disertakan sekali. Lagi cepat faham.
Kat youtube pun boleh tengok.



Pandangan kat belah tepi.
Button power on off dengan plug.



Ada bahagian yang boleh di tanggalkan 
untuk memudahkan para penjahit yang nak jahit kaki seluar atau lengan baju.
Bahagian ni juga boleh dijadikan ruang 
untuk simpan aksesori jahitan macam benang atau extra bobbin.



Part kat bahagian bawah pulak.
Ada LED light sebagai cahaya tambahan.
Kalau waktu malam, lampu bilik ala-ala romantika de amour..
adanya lampu LED ni membantu penglihatan untuk pencahayaan yang lebih baik.
Satu lagi..needle threader ni paling saya suka.
Tak perlu julingkan mata setiap kali nak masukkan benang dalam jarum.
Buttonhole lever belum lagi explore, jadi tak dapat nak story kat sini.



Quick-Set Bobbin ni sangat saya suka.
Kalau nak tukar bobbin dengan benang kaler lain, 
sangat mudah nak masukkan bobbin kedalam rumah bobbin tu.

Secara keseluruhannya memang saya suka dengan mesin jahit Brothers model GS2700 ni.
Satu pelaburan yang agak baik untuk permulaan.
Harga pun amat berpatutan.
Lagi kalau dapat harga diskaun. Berbaloi-baloi.































You Might Also Like

4 comments:

  1. tahniah dapat mesin jahit baru. mesin jahit saya jenis epal. beli masa zaman belum kahwin lagi. dah lebih 15 tahun berjasa dengan saya. impian nak beli mesin jahit tepi sampai sekarang belum ada rezeki lagi...

    ReplyDelete
  2. Sy pun br beli mesin brother gs2700 ni sis....ni tgh godek2 nak try guna...rasa nak nangis 1st trial nak pasang benang....huhuhuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy pun Mula2 gigil jgk nk psg benang, pas tgk video kt youtube smua jd mudah & senang..

      Delete
  3. Sis, nak tanya. Kalau kat lazada tu, dia takde tulis foot controller sekali dalam pakej so foot controller tu kena beli asing ke cane? rasa macam tak logik takde foot controller

    ReplyDelete