Tips Hilangkan Kesan Pita Pelekat

8:00:00 am Sha Nazri 3 Comments

Assalammualaikum

Pernah tak rasa menyampah tengok laci atau perabot 
kat rumah ada kesan pelekat dari solitape?
Saya ada mengalami perasaan yang sebegitu.


 Setelah lama memendam rasa 
tengok kesan pelekat kat laci dressing table dan side table, 
semalam barulah terbit kerajinan nak membersihkan 
kesan pelekat seperti yang telah saya nyatakan tadi. 

Sebenarnya saya letak pelekat 
kat laci tu bukan sebab suka-suka.
 Ni semua sebab ada si kecik also known as 
Syifa the explorer kat dalam rumah…
Kisahnya saya ada kongsikan kat Safety Drawer Lock untuk Si-Kecil


Tapi sebelum itu, mari kita lihat bahan-bahan yang diperlukan.

Ada dua bahan yang saya ingin cuba gunakan
 iaitu baby oil Johnson & Johnson dan WD 40.
Gunakan sarung  tangan untuk melindungi tangan 
yang tak cantik sangat ni. Hihi.


Mula-mula saya cuba dengan baby oil.
Titiskan dalam 6-10 titisan…
kalau rajin boleh kira berapa titisan minyak tu..
kalau tak agak-agak jelah jangan sampai banjir kat atas lantai sudah.. :)

Oraittt..dah siap titis minyak meh kita tonyoh pulak
 kat tempat yang ada sisa pelekat ni.

Setelah beberapa ketika, 
sisa pelekat tadi tertanggal sedikit demi sedikit.

Ambil masa jugaklah nak hilangkan semua kesan pelekat tu.
 Lagi satu kena berusaha lebih sikit untuk tanggalkan kesan yang degil.


Sekarang kita cuba gunakan WD40 pulak. 

WD40 boleh didapati di kedai-kedai hardware 
yang berdekatan dengan tempat anda. 
Harga tak mahal, yang kecik sekali dalam RM4.
 Ni harga sebelum GST, sebab saya beli dah lama, 
sebelum GST berkuatkuasa pada 1 April yang lepas lagi. 
Harap maklum. Hehehe..


Sama seperti langkah yang awal tadi, tonyoh jugak WD40 
kat tempat yang ada sisa pelekat tu.

Hasilnya...
Wah!! sangat taksub dengan hasilnya..
macam dalam iklan pencuci pinggan mangkuk..
bersih dan mengagumkan!

Tak payah guna kuasa luar biasa, 
tonyoh sikit-sikit je dah hilang. 
Sisa pelekat yang degil tu kena usaha lebih sikit la..


Baru berkilat laci kat dressing table saya.


Baru siap satu laci. 5 lagi belum cuci..Fuh..


Selain daripada sisa pelekat kat laci, 
saya juga gunakan WD40 untuk hilangkan kesan pita pelekat pada gunting.

Selalu lepas gunting solitape, gunting  macam bergetah.. 
nak gunting kertas pun tersangkut-sangkut.


Sama je proses macam kat atas tadi,
 spraykan WD40 kat tuala dan bersihkan pada gunting.


Dah siap dibersihkan. 
Kesan-kesan marker yang lama kat gunting pun dah hilang. 


Berkilat lagi!

Kesimpulannya, WD40 lebih berkuasa 
menanggalkan kesan pita pelekat daripada baby oil.

Sekian, terima kasih.




































3 comments:




Skil Jigsaw 4395-01 Pujaan Hati Ku

9:30:00 am Sha Nazri 2 Comments

Assalammualaikum

 yang lepas, saya ada bagi mukadimah tentang Skil jigsaw.

Kali ini saya nak share lebih lagi tentang Skil jigsaw -
salah satu gadjet yang perlu ada sekiranya ingin memulakan hobi bertukang.

Saya takdelah tiap-tiap hari nak bertukang, setahun adalah dalam 2-3 kali kot…
Tapi bagi saya dengan adanya jigsaw,
kerja-kerja memotong kayu lebih mudah, kemas, cepat dan tepat.

Kalau guna gergaji, agak-agak berapa lama masa yang diambil untuk potong satu kayu…
Tu baru satu..kalau ada 2, 3, 4  maka lagi banyaklah kudrat yang digunakan.
Wanita macam saya ni tak daya la nak gergaji satu-satu..menggigil tulang siku.

Makanya, saya telah mengambil keputusan membeli jigsaw jenama Skil model 4395-01 untuk membantu saya melakukan kerja-kerja pemotongan kayu. Jigsaw ni bukan takat nak belah kayu je, boleh potong kayu, besi, aluminium, plastik dan paling best boleh potong bentuk melengkung dan juga potongan serong.


Didatangkan dengan 2 bilah wood scrolling blade,
 satu wood fast cutting blades, wrench dan manual pengguna.
Harga: RM230.00
Lepas diskaun: RM180

Jigsaw Skil ni kalau tak silap ada 3 jenis,
salah satu model yang bentuknya sama macam model ni, 
 siap ada fungsi laser. Tu kena cek sendiri. boleh tengok website Skil. 
 Model jigsaw yang saya beli ni takde laser. 

Bagi saya yang amatur ni, asal boleh potong cukupla. 
Tapi paling penting harga mesti dalam kemampuan belanjawan poket saya. 
Dan lagi satu, saya risau sikit nak beli jenama cap ayam yang murah –murah,
 sebab takut berlaku tragedi yang menyayat hati. 
Kebarangkalian untuk berlaku kemalangan adalah tinggi.


Ciri utama Skil Jigsaw.



Di belakang Jigsaw Skil ni ada bahagian 
untuk penyimpanan blade (mata jigsaw).
Blade pulak ada banyak jenis, 
dan untuk model Skil Jigsaw 4395-01 ni 
diberikan sekali dengan blade percuma iaitu 2 bilah wood scrolling blade 
dan satu wood fast cutting blades.

Ada berbagai-bagai jenis blade yang boleh ditukar mengikut 
bahan yang ingin dipotong, sama ada kayu, papan lapis, besi atau plastik.

Kedalaman pemotongan untuk kayu : 65 mm
Kedalaman pemotongan untuk aluminium : 10 mm
Kedalaman pemotongan untuk besi : 4 mm


 
Bahagian hadapan - untuk letak blade.
Cara nak pasang blade pun mudah, cuma pasangkan 
dan ketatkan skru pada blade dengan wrench yang disertakan sekali.


Variable speed - membolehkan pengguna 
menukar kelajuan bilah mengikut kesesuaian penggunaan.
Kalau nak slow speed boleh turn dial kat Min,
 kalau nak laju tukar kat Max.

Plat Foot dibawahnya pula berfungsi 
untuk jigsaw bergerak ke hadapan untuk
 kawalan yang lebih baik dan lebih stabil semasa memulakan pemotongan.

Untuk penerangan yang lebih jelas boleh tengok video ni.



 
Jigsaw boleh juga diletakkan pada posisi sandar 
kat bahagian belakang atau back foot rest 
untuk mencegah kerosakan pada mata blade dan permukaan kerja.



Mempunyai 3 posisi yang boleh dipilih: 


Boleh melakukan orbital cuts 
untuk material yang berlainan seperti kayu atau besi.


Boleh  membuat potongan bevel cuts sehingga 45 darjah.


Soft Grip-  Pemegang yang memberi keselesaan
 untuk cengkaman yang selesa semasa mengendalikan jigsaw.
  
Satu tips yang saya nak kongsi 
berdasarkan pengalaman saya yang ciput ini,
 kalau nak dapatkan potongan kayu yang lurus, 
letakkan kayu atau papan diatas kayu yang hendak dipotong 
sebagai guide atau panduan untuk memotong kayu.
 Semasa memotong kayu, biasanya saya akan guna kelajuan yang sederhana, 
sebab kalau slow speed gergaji akan ada getaran yang agak kuat. 
 Kalau guna speed yang laju, nanti potongan tak berapa cantik, 
maklumlah tak terkejar nak mengawal jigsaw ni.
Tangan gigil lagi macam kena osteoporosis.*tetiba

Nak mengawal jigsaw ni memang mencabar dan menduga kesabaran.
Hanya mereka yang berani sahaja dapat menyahut cabaran tersebut. Cewah!

Bak kata pepatah Opah saya,
bila selalu berlatih lama-lama jadi sempurnalah sesutu kerja
yang dilakukan dalam erti kata lain
practice makes perfect.


































2 comments:




Apam Pandan Yummylicious

9:00:00 am Sha Nazri 4 Comments

Resepi ini khas buat penggemar-penggemar apam tegar.

Resepi mudah dan simple..
 Google jer..berbagai-bagai jenis resepi apam yang boleh di copy dan paste.
Resepi lebih kurang sama jer..

Cuma yang bezanya kali ini dalam resepi apam, saya tambahkan
 air rebusan daun pandan untuk rasa yang berlainan.
Wangi jer bila campur dengan air daun pandan.

Nama resepi pun kena tukar la..
jadilah apam pandan yummyliciuos sesuai dengan peredaran masa.

Tak yah criter panjang lebar jom buat apam.


Bahan-bahan untuk buat apam pandan.

Mula-mula sediakan blender dan masukkan nasi serta air kedalam blender.


Kisar sampai halus. Jadilah rupa cenggini.


Masukkan gula, tepung gandum dan tepung beras
 ke dalam blender tadi dan kisar lagi sehingga adunan menjadi sebati. 

Kalau ada tepung kat sekeliling blender tu tak bercampur,
 ambil sudu dan kacaukan bagi semua sekata.


Bila semua bahan tadi dah sebati, 
masukkan dalam mangkuk yang sederhana besar.



Tunggu dalam 4- 5 jam,  adunan ni akan mengembang, 
kembang satu mangkuk.
Dah timbul buih-buih kat permukaan adunan tadi.


Lepas tu boleh tambah kaler yang disukai.

Warna ni membuatkan Syifa tak sabar-sabar nak jamah apam ni.
4-5 kali tawaf dapur comel saya tu sambil tanya
“mama..apam ader?”

Dah letakkan pewarna, bolehlah kukus apam 
lebih kurang dalam 10 minit, dah masak... sebab 
saya masuk dalam bekas yang kecil-kecil.

Jangan lupa sapu minyak sikit dalam bekas acuan
 supaya apam tak lekat bila dikeluarkan daripada bekas.


Apam dah siap..jemput makan..
Makan dengan kelapa parut yang di gaul bersama secubit garam.


Hidangkan bersama air teh di waktu petang..
memang yummylicious la,
 sambil menikmati cerita kartun upin dan ipin 






















4 comments:




Segmen Jom Tambah Follower

4:45:00 pm Sha Nazri 20 Comments




Assalammualaikum...

Nak support kawan kita ni yang buat segmen ni ...

Kalau ada yang berminat nak join, klik link kat atas.

Mari kita ramai-ramai merapatkan ukhwah sesama blogger..tak kira blogger tua ke, muda ke dah senja ke...ramai-ramai lagi meriah kan.

Ok.. tu je

Take care!

20 comments:




DIY Bantal Busuk Yang Ohsem!

9:30:00 am Sha Nazri 2 Comments

Assalammualaikum..

Hari Isnin yang lemau..
kurang sikit ceria seperti hari-hari sebelumnya..
 selsema datang balik.

Namun begitu, saya jadi gagah
 nak cerita pasal projek DIY sarung bantal
yang super simple ni. *tetiba..

Projek mudah dan murah ni sesuai saaangaat
untuk beginner yang baru nak bermesra-mesraan dengan mesin jahit.
Sayer ler teww..

Bagi mereka yang serba serbi
kekurangan alat jahitan dan aksesori menjahit tu,
bolehlah mulakan projek DIY ni. Mudah, simple, cepat dan
semestinyer takde pening kepala dengan pattern yang pelik-pelik.

Bantal corak minion memang menjadi kegilaan Syifa!
Melompat kijang dia bila bantal ni dah siap.
Lepas ni bantal busuk lama memang dia buang abisla.

Bantal ni saiznya kecil sedikit, sesuai kalau nak bawa travel, letak dalam kereta,
 bawak pergi hospital ke buat bantal peluk Syifa.
 Daripada bawak patung bear, baik bawa bantal…bantal boleh buat lapik kepala..
Mak bapaknyer pun boleh pinjam kalau takat nak lelapkan mata dalam kereta.

Bantal ni takde zip, tapi kalau nak tukar sarung,
ada bukaan dibahagian belakang supaya mudah untuk tukar sarung yang baru.

Hey..tunggu apalagi..? Meh kita mulakan buat sarung bantal!

Bahan-bahan yang diperlukan.
Bantal, pin, pensel, gunting, tape dan kain cotton corak minion.


Ukur dulu panjang dan lebar bantal.
Tambah ½ inci untuk basi jahitan.


Lepas tu ukur pada kain dan tandakan ukuran panjang dan lebar bantal tadi.



Masa untuk menggunting.


Potong 3 keping kain seperti di atas.
Dua keping kain tu untuk bahagian belakang - untuk bukaan sarung bantal.

Ukuran agak berbeza dengan bantal kusyen
yang standard 4 segi tu sebab bantal ni saya dah kecilkan sikit saiznya.

Ambil kain no 2 tu dan lipat dua disalah satu bahagian panjang tu.
 Iron untuk kemaskan tepi kain. Lepas tu jahit disepanjang lipatan yang dah iron. Buat proses yang sama dengan kain no 3.

Kalau tak nak iron pun takpe, ni cuma nak nampak lebih kemas.
 Profesional look la kunun..

Susun kain, letak kain no 1 dulu- bahagian luar kain (right side)  berada diatas,
 kemudian tindihkan dengan kain No 2 dan No 3 dengan bahagian dalam (wrong side) diatas.
Bahagian kain No 2 dan 3 yang iron tadi pastikan berada di tengah-tengah kain.


Pinkan kalau takut kedudukan kain tu senget masa menjahit nanti.


Jahit lurus disekeliling bahagian tepi kain.
Lepas tu saya jahit zig zag supaya bila basuh benang takdela berambu ramba kat basi kain tu.

Dah selesai jahit bolehla masukkan bantal
melalui belahan sarung bantal ditengah-tengahnya.

Taaadaa!! Ohsem saangaat!
Bahagian depan.



Bahagain belakang.
Nak buat lagi 2 sarung bantal busuk yang ohsem ni!






























2 comments:




Daun- Daun Rempah Frozen

3:18:00 pm Sha Nazri 0 Comments


Awas: Entry kali ni mengandungi 
perkataan DAUN -DAUN
di setiap perenggan.

Balik kampung memang best. 
Bukan saya je yang exited, 
Syifa pun turut merasakan keseronokan nak jumpa sepupu-sepupunya.
Selain jumpa saudara mara, 
banyaklah juga hasil-hasil kampung 
menjadi buah tangan untuk saya bawa balik ke KL.
Antara yang ada dalam list buah tangan tu 
termasuklah daun-daunan yang menjadi rencah dalam masakan.

Masa kat kampung tu, saya ade la
petik daun kari, daun pandan, daun limau purut 
dan lain-lain daun yang begitu panjang kalau nak disenaraikan.

Rembat semua dekat kebun Mak Ngah. 

Bila dah lama kat KL, balik kampung
 tengok daun-daun yang segar depan mata, jadi jakun.
Kalau di kampung takde masalah nak dapat daun-daun ni semua.
 Tanam belakang rumah je.
Tapi beza kan kalau kat bandar.
Sebab tu saya sangat menghargai 
daun pandan, daun kari, daun limau purut yang saya ambil ni.

Tapi kalau dah ambil dalam kuantiti yang banyak ni,
 macamana nak simpan supaya tahan lama?
Kalau masak pun cuma guna dua tiga helai je kan.

Meh sini saya nak kongsi cara saya simpan daun-daun ni semua.

Daun limau purut ni saya saya lalukan air diatasnya.
Bagi daun ni segar sikit setelah terperap selama beberapa jam didalam plastik.


Lepas tu simpan dalam plastik zip lock.


Simpan dalam peti ais kat tempat sejuk beku.

Bila nak guna dalam masakan, keluarkan dan rendam sekejap dalam air paip.
Takdelah daun-daun ni keras melengkung dalam gulai.


Ini selepas 3 bulan saya simpan di dalam freezer.
Kandungan daun dalam plastik pun dah agak berkurangan 
setelah digunakan di dalam pelbagai jenis masakan.


Masih hijau dan nampak fresh kan daun pandan dan daun limau purut tu.
Daun pandan tu saya terpaksa potong ikut saiz plastik zip lock.

Daun kari nampak agak berubah warna.
Tapi baunya masih ada dan sikit pun tak hapak.
Dalam masakan paling penting bau daun kari tu kan, 
bukan rupa parasnya yang menjadi ukuran.

Selain daripada tu, daun kunyit, lengkuas, daun kesum
 dan limau nipis pun saya pernah frozen kan.
Dalam 3-4 bulan insyaAllah dapat bertahan. 
Kalau letak dalam peti ais yang tak beku tu, dah tentu layu dan kering.

Tapi daun ketumbar dan daun saderi
 saya tak rekemen untuk di sejuk beku kan, 
sebab bila keluarkan dari freezer, daunnya akan hancur dan batangnya pulak berair.

Sebelum saya terlupa kalau nak simpan cili kering kisar 
dan lengkuas boleh baca disini:



Semoga bermanafaat.
Take Care!






0 comments: