Saturday, November 28, 2015

Rainbow By Cik Syifa

by , in

Assalammualaikum

Hujung minggu dah kan..
Mesti ada banyak program yang di atur time cuti sekolah ni.
Tapi kalau takde aktiviti kat luar rumah, pun takpe.
Kalau bosan tahap kronik tu boleh lah cuba aktiviti kat bawah ni.

Saya pasti mak mak bapak mesti mengimbas kembali kenangan 
masa kat sekolah rendah kan bila buat aktiviti ni.


Apa yang diperlukan hanyalah water colour, kertas lukisan dan plastik zip lock.
Plastik tu kalau tak nak kotorkan perabut jati kat rumah. Kih kih kih..


Perkenalkan Cik Syifa yang sedang menggaul water colour 
dengan sedikit air sehingga sebati.


Letakkan warna-warna diatas kertas.
Hari ni kita belajar warna-warna pelangi.
Sambil tu boleh nyanyi sekali lagu 
rainbow rainbow in the sky..
red, orange, yellow, green, blue, indigo and violet to...lalala..
Bagi lebih semangat nak buat aktiviti hari ni.


Ni lah tujuannye kita sediakan plastik zip lock kat awal tadi.
Nak elak daripada tangan jadi warna warni,
 kita masukkan kertas yang ada warna ni ke dalam plastik.


Lepas tu biarkan tangan kecik tu berkreativiti dan berinovasi dengan bebasnya.


Inilah dia hasil daripada kreativiti Cik Syifa.
Yang ni kita guna kaedah lipatan kertas.
Warna tu letak kat tengah-tengah kertas
 pastu kertas lipat dua dan ratakan supaya warna tu 
dapat membentuk corak seperti diatas.


Warna yang berlebihan boleh buat teknik mengecop
 dengan menggunakan tuala lama.


Ni lah hasilnya.

Take Care!



Wednesday, November 25, 2015

Simple Tips untuk Kemas Barang Jahitan

by , in
Assalammualaikum semua.

Hari ni nak kongsi tips yang simple
untuk mereka yang nak organize barang jahitan.


Saya ni taklah banyak sangat barang jahitan..adalah sikit. 
Tapi kena jugak susun dan kemas supaya senang nak cari.

Senang je tips kali ni.
Semua guna barang-barang yang dah ada kat rumah.



Bahan-bahan yang diperlukan ialah pita ukur dan paper klip.

Kalau nak menjahit, benda yang
paling basic mesti ada ialah pita ukur.


Pita ukur ni walaupun dah gulung
mesti bahagian hujungnya terbuka.


Jadi, saya ambil paper clip dan klipkan je kat hujung pita ukur
 supaya ia akan tetap kat situ.


Selain daripada pita ukur,
elastic dengan bias tape pun saya klip kan.

Seterusnya kita beralih pulak kat satu lagi barang jahitan
yang agak penting dalam bidang jahitan :)
Bobbin atau bahasa melayunya sekoci. 


Sebelum ni saya campur semua
dalam bekas coklat chip yang dah kosong.
Tapi masalah saya, bila dah campur dalam tu,
benang pun bergumpal, lagi bila Cik Syifa buat main..abis…


Penyelesaiannya saya letak dalam bekas kristal ni.

Panggg!! Tampo kang...
 berangan je ada bekas kristal..


Sebenarnya ni bekas untuk simpan pil.


Kebetulan bekas ni memang muat-muat je
untuk saya letak bobbin kat dalamnya.
Cukuplah untuk saya simpan bobbin saya yang ciput ni.
Setiap satu bobbin dah ada rumah masing-masing.
Masalah benang kusut?? Kini tidak lagi... hihi..

Okey tu je.

TakE CaRe!




























Tuesday, November 24, 2015

Tips Kemas Wayar

by , in
Assalammualaikum

Ini dia rupa wayar charger saya sekarang.


Keadaan wayar charger saya dua tiga hari yang lepas.


Hari ni saya nak share cara saya kemas wayar
yang berjuntaian macam kat dalam gambar kat atas.

Sebelum ini saya pernah Mengemas Wayar Komputer 
dengan menggunakan kotak kasut.
Kali ni menggunakan method yang sama, 
tapi pendekatan yang sedikit berbeza. Hiks..
Tu dia..ayat dokumentari dah masuk.

Saya nak buat pengikat untuk wayar ni. 
Kalau yang lepas-lepas saya cuma gunakan getah, tali 
dan jugak dawai pengikat wayar tu. Tapi tu semua tak berapa nak tahan.
 Getah lama-lama akan putus, tali leceh nak ikat, 
dawai pengikat wayar tu pulak selalu hilang. 
Haiihh..banyak tul alasan kan.

Okey..tak nak banyak alasan lagi, 
jom kita mulakan projek mengikat wayar.

Bahan-bahan yang di perlukan. 
3 je..tak banyak manapun.


Mula-mula kita potong velcro pengikat wayar 
kepada bahagian yang lebih kecil.

Hari tu kat Mr DIY saya ada jumpa velcro pengikat wayar macam ni. 
Harga rasanyer dalam 2-3 ringgit. Dalam tu ada 4 keping kalau tak salah.

Velcro untuk ikat wayar ni ada dua bahagian,
 bahagian yang kasar dipanggil hook 
manakala bahagian yang lebih lembut tu dipanggil loop.
Pelajaran baru hari ni. Saya pun baru tau dari Cik Google.



Dah siap potong saiznye agak-agak jela, 
jangan kecik sangat. 
Nak jimat pun takdelah sampai potong saiz lidi penyapu kan..
Nanti tak boleh nak lekat pulak.


Ambil charger handphone ke, atau kat atas ni 
charger untuk cordless screwdriver.
Velcro yang dah dipotong tadi letakkan di bahagian hujung wayar.


Sekarang ni kita nak gamkan pulak hujung velcro dengan hot glue.
Tujuan saya gam velcro kat wayar ni supaya
dia tetap je duduk kat situ, dah tak berjalan dah lepas ni.


Lepas tu lekatkan hujung velcro tu. 
Jangan balut velcro dengan wayar tu terlalu ketat. 
Biar dia longgar sikit, supaya senang nak adjust kedudukan velcro ni.


Sekarang kita gulungkan wayar ni, macam bentuk angka 8 kan.


Velcro yang dah digam tadi bolehlah kita ikatkan pada wayar,
 supaya wayar tak berjuntaian lagi selepas ni.


Macam ni rupanye selepas di kemaskan.

Dah buat satu kenalah buat lagi dan lagi dan lagi.
Jangan susah hati..step dia nampak macam bnyak kan, 
sebab saya tunjuk sebijik-sebijik.
Tapi bila dah buat satu laju je nak buat lagi satu.

Nampak lebih kemas bila simpan dalam drawer

TaKe CaRe!








































Monday, November 23, 2015

DIY Drawer Divider Yang Zero Kos

by , in
Jom DIY drawer divider. 
Bukan je boleh custom made, tapi paling penting kemas.
Drawer divider ni takde GST, sebab buat sendiri 
dan bahan-bahan yang saya gunakan pulak semuanya ada kat rumah. Hihi..


Drawer kat meja SOHO dah sendat. 
Stationary semua dah bercampur dengan barang jahitan.
Semak mata memandangnya.
 Bukan takat tu je, nak cari barang pun susah. 
Bila tak jumpa barang mula la tuduh Cik Syifa.

Syifa, Syifa ada ambik pen mama tak?
Ha..pen?? mana? takdepun…

Tu jela jawapan yang boleh memuaskan hati Mamanya. 
Saje je tanye..nak sedapkan hati..

Tau Syifa tak ambil, sebab biasanya saya kunci drawer,
 risau sebab ada gunting, pisau dengan jarum.
Bahaya untuk kanak-kanak yang sedang membesar dengan sihat dan kuat.


First thing yang saya buat ialah keluarkan semua drawer 
dan asingkan barang-barang mengikut kategori masing-masing.


Lepas tu saya sediakan bahan-bahan untuk buat drawer divider.


Kemudian ukur bahagian , lebar dan kedalaman drawer.


Ambil kertas kadbod keras atau 
kat sini saya guna kotak TV tandakan ukuran drawer pada kotak.


Potong mengikut saiz yang kita ukur tadi.


Saya lapikkan drawer ni tapi sebelum tu
tape kan sikit kata belakangnya supaya tak herot berot drawer mate ni. :)


Nampak kemas sikit..
sebab drawer saya ni dibahagian bawahnya kurang cantik.


Sekarang ni letak gam kat kadbod/ kotak 
yang telah saya potong tadi sebab lepas ni saya nak balutkan dengan scrap paper.
 Scrap paper ni dari pembalut yang saya gunakan untuk Balut Fail Lama.


Potong kadbod separuh supaya senang kita nak cantumkan 
dengan kadbod yang lain kat dalam drawer.
Pastikan kadbod tadi muat-muat je dalam drawer ni.
Kalau terpanjang boleh potong sikit, tapi kalau terpendek, 
kena potong kadbod lain pulak.
Kalau macam tak stabil je divider tu, 
boleh la hot glue kan kat bahagian bawah kadbod.


Dah siap!

Nanti saya share susunan dalam drawer pulak.

Take Care!








































Wednesday, November 11, 2015

Bercanda Di Bagan Lalang

by , in
Assalammualaikum
Seminggu tak buka blog..Rindu u olls!

Hari Sabtu yang lepas Encik Hubby ajak pergi Bagan Lalang.
Tekak rasa nak jamah seafood.
Saya kurang gemar makan seafood,  
tapi kalau dah ajak keluar sekali sekala tu melompat kijang la saya dan Syifa.

Syifa of course la saaangat exited bila bapak ajak jalan.
Mama: Syifa nak pergi mana ni?
Syifa: Nak jalanraya
Mama: Yela..pergi mana?
Syifa: Nak tengok lauk
Fyi, lauk tu maksudnya laut.

Ini first time Syifa tengok laut secara live.
 Tak sabar rasanya nak tunjuk laut kat Syifa.
Perjalanan dari Ampang ke Bagan Lalang ambil masa 2 jam setengah.

Cuaca hari tu sekejap panas, sekejap redup. 
Bertolak dari rumah pukul 2 petang, sampai Bagan Lalang 4.30 petang. 
Rehat jap dan solat kat tempat yang disediakan.


Encik Hubby pilih restoran ni…
Mengikut kata kawan Encik Hubby, ikan bakar kat sini sedap.


Masa ni nampak sunyi sepi je restoran ni sebab baru pukul 5 petang.
 Belum ada pengunjung. Encik Hubby order makanan dulu,
 sebab biasala kalau dah ramai nanti mesti makanan lambat sampai.


Deretan gerai yang menjual  kerepek, makanan laut, toys dan banyak lagi
 kat sepanjang jalan menuju ke pantai. 
Gambar macam sayup-sayup je kan..
menguji bijik mata betul gambar ni..haha..

Sementara Encik Hubby sibuk memilih menu nak makan, 
saya dengan Syifa menuju ke pantai.

Wah…seronoknya ditiup angin pantai. 
Sejuk je..Petang-petang macam ni ala-ala romantika d amour gitu.


Makcik-makcik tengah tanam kaki dalam pasir sambil bergosip ditepi pantai.
Masa ni ombak agak mengganas sikit. 
Tapi ada juga masyarakat yang mandi manda kat tepi pantai.


Nun jauh di sana kelihatan deretan bot-bot nelayan sedang berlabuh.


Syifa teruja tengok tumbuhan yang menjalar kat pasir pantai.


Mama mama..tengok ni..tepung…
Bukanlah..ni namanya pasir. Kih kih kih..gelakkan anak sendiri.


10 minit lepas tu Encik Hubby pun join kitaorang dua beranak 
sambil membawa payung saktinya. 
Bak kata pepatah, sediakan payung sebelum hujan.


Perkenalkan..inilah Encik Hubby saya. Simple and adorable..hiks!
Tak perasan baju terkepit kat tali pinggang.. takpe..hippers style.
Disebabkan tak nak glamour, Encik Hubby berpura-pura pandang
 kat pasir masa gambar ni diambil.


Mula-mula malu-malu kucing nak cecah kaki kat air laut.




Syifa first time tengok laut.


Hai semua!


Teruja Syifa tengok ombak yang menghempas pantai…-pinjam ayat novel.


Susah jugak nak kawal Syifa ni, 
bila dah seronok sangat, takut dia jalan ke tengah laut.


Syifa..tengok ni kulit siput.


Sempat kutip 4-5 keping kulit siput..
Encik Hubby cakap..ala..beli je..baru berapa hengget..
Taknak! kulit siput ni ada sentimental value. 
Ada jugak kenangan nak tunjuk kat Syifa bila dia dah besar nanti.


Masa bermain untuk Syifa!

Cadangnya nak buat sand castle..




Syifa cakap dia nak buat crab kek untuk Mama. Bolehlah..


Perut pun dah nyanyi lagu Taylor Swift.. masa untuk makan!

Antara menu yang di order, sotong goreng tepung,
 prawn butter, ikan bakar dengan ketam bercili.
Tak ketinggalan nasi 2 pinggan dengan fresh orange.

Semuanya sedap-sedap belaka, tapi paling best ialah ikan bakar.

Syifa makan ikan je, seafood lain semua dia tak layan. 

 Kenyang sangat..tak abis pun..lebihnya tapau bawa balik, sambung makan kat rumah pulak.


Dalam perjalanan balik…matahari mula terbenam.


Kereta tengah bergerak, sempat lagi snap gambar ni.

Hujan dah mula turun laju. Berdesup Encik Hubby bawa kereta.

Seronoknyer Syifa, dalam kereta tanya lagi,

Bapak, nanti tengok lauk lagi ye..

Bukan lauk..laut la..

Oooo laut ker..esok ye pegi laut.

InsyaAllah..bukan esok la..esok bapak kena work..
nanti kita pegi lagi ye…

Okey..

Tamat








































































My Instagram