Sunday, December 13, 2015

DIY Bekas Simpan USB

by , in
Assalammualaikum
Hai semua..Sihat ke u olls?
Pagi Ahad yang mendung, sejuk je mata memandang.
Quick diy untuk hari ni.

Ha..ape nak buat dengan barang-barang kat atas tu..

Merujuk kepada tajuk di atas, 
saya nak buat rumah baru untuk USB yang saiz kecil-kecil.
USB yang kecik macam ni kalau susun dalam drawer pun
 tenggelam kat dasar drawer tu sebab terlindung dengan barang yang lain.

Last week Cik Syifa Main Bubble kat KLCC kan..
Tetiba jer citer KLCC dengan bubble ni..
Macam takde kaitan je kan dengan topic kat atas.

Nampak tak botol colour hijau tu?
Tu la bekas bubble yang dah kosong.

Jom kita guna balik bekas ni.

Sempena hari Ahad ni, meh kita buat diy yang paling mudah di galaksi ini.


USB yang comel-comel tadi masukkan je kat dalam botol bubble.


Saya guna konsep minimalis kat sini.
Lekat je dengan washi tape,  reben ke atau solitape yang bercorak kartun ni.


Kemudian labelkan. 


Simpan di tempat yang sejuk dan kering.hehe..
ditempat yang sesuai la..
Macam saya, simpan kat dalam Drawer Yang Ada Divider buatan sendiri ni.

Kan..simple je..senang diy arini. 
Recycle barang yang dah tak digunakan.

Take Care!






Friday, December 11, 2015

Ke KLCC Ke Kita

by , in
KLCC favourate spot anak beranak.
Kalau nak turun 1/2 kilo berat badan tu boleh datang tawaf taman KLCC.


Saya suka datang sini sebab dekat dengan rumah, 
nek LRT tak perlu nak hadap jam.


Mommy kat luar sana, kalau tak pegi kenduri kahwin esok lusa,
 bolehlah bawak anak-anak pergi KLCC.

Kat sini macam-macam aktiviti boleh dilakukan bersama.
Selain menyoping, makan KFC dengan tengok gelagat orang, Syifa boleh berlumba lari jugak dengan Mama dia.
 At least hilanglah sikit lenguh-lenguh badan duduk kat rumah tu kan..

Jom tengok apa yang ada kat KLCC.


Bulan Disember kan..banyaklah deko untuk Christmas nanti.


Mula-mula jumpa pokok Christmas dengan perhiasan 
yang berwarna warni betul-betul depan pintu keluar ke Taman KLCC ni.


Terujalah Syifa nengok pokok besar tak pernah lihat..pokok yang besar.


Mama..Mama..tengok tu ada ball kaler-kaler kan..


Mama..tengok ni..ada Syifa kat dalam ball..hik..hik..
Masa ni nak balik dah..baju dah tukar lepas swimming.


Ni gambar lama, rasanyer ambik masa bulan 6 aritu


Menikmati tempias air..hihihi


Syifa berangan jadi F1 driver wanita pertama Malaysia.


Sebelum buat ape-ape, kita selfie dulu.


Aktiviti yang paling Syifa suke, main bubble.
Seronok tengok bubble berterbangan di tiup angin.
Maknyer pun join sekali.


Main buaian pun best gak. 
Kalau teringin nak jadi budak-budak balik, 
mak mak pun boleh join, tapi make sure Mak guard belum buat operasi, 
kalau tak kena sound.
Hihi..appara..buaian budak-budak pun..orang tua silakan tengok je..
Terlebih berat..Kang putus rantai besi tu..


Main kuda-kuda diatas turtle. Pelik tapi benar..


Wheeee..main gelongsor pulak.


Jom main bola pulak.
Satu, dua, tiga..sepak bola!


Rehat kejap sambil baca buku cerita bersama bear bear purple nyer.


Masa untuk swimming!
Inilah acara yang paling di tunggu-tunggu oleh Syifa.


Nampak kolam macam ni mesti nak berenang. 
Disebabkan Syifa ni obsess sangat nak berenang, 
gigihlah bapaknyer membelikan swimming suit cap Snow White.

 Anaknye pesan belikan baju cap Anna Frozen, 
tapi apaknyer tak boleh bezakan antara Snow White dengan Frozen. 
Manalah apaknyer nak tau..baru anak ajak nak tengok Frozen..mata dah kuyu.kih..kih..


Bola ni bawa dari rumah, tu sebab beg Mama jadi bulat.
Main bola dalam air..boleh kuatkan otot kaki dan lengan..haha..


Sebelum balik, singgah lagi sekali kat play ground.
Syifa dan play ground ni..tak sanggup berpisah..
Baju pun dah tukar lepas swimming.


 The wheel on the bus goes round and round…
Seronok la Syifa dapat kawan baru.

Tu la antara aktiviti Syifa kat KLCC.
 Mama tukang jadi bodyguard jer..
Yang seronoknyer Syifa.
Paling penting kalau datang sini kena bawak air 
dan kudap-kudapan macam keropok ke. 
Seronok je tengok Mat Saleh datang dengan family and freinds
 siap bawak bekal dari rumah makan kat sini.

Yang kurang best sebab permainan kat sini ni ada yang dah tertanggal cat, 
kat belah hujung tu ada area yang berlecak, tak berapa dikemaskinikan.

Kesimpulannya, tempat ni memang sesuai untuk meluangkan masa bersama anak-anak.
Syifa pun boleh jumpa dengan ramai kawan-kawan kat sini.


Ke KLCC Ke Kita versi youtube...

So..next time kita datang lagi.
Bye guys!!
Take Care!




























































Friday, December 04, 2015

Cara Tajamkan Gunting

by , in
Gunting yang tumpul memang bukan
menjadi masalah peribadi yang serius.
Tapi kalau gunting tumpul boleh ditajamkan sendiri
dah selesai satu masalah.
Tak payah keluar duit beli gunting baru.

Hari ini saya nak kongsi beberapa tips
 yang boleh kita cuba untuk tajamkan gunting.

Sediakan bahan-bahan yang diperlukan.

1)  Gunting tumpul
2 )  Kertas pasir halus
3) Aluminium foil
4 ) Kertas

Saya guna WD40.
Korang boleh jugak gunakan baby wipes.


Cara Pertama:
Ambil kertas pasir dan potong kertas pasir
dengan permukaan yang berpasir tu mengadap ke bawah.

Masa potong kertas pasir tu, pastikan semua permukaan mata
pada bilah gunting tu dikenakan pada kertas pasir.

Potong kertas pasir beberapa kali sehingga naluri anda
merasakan gunting anda telah tajam. Hihihi..


Lepas tu boleh cuba potong kertas, tengok berhasil ke tak cara ni.


Cara Kedua:
Lipatkan aluminium foil menjadi beberapa lapisan,
supaya aluminium foil tu tebal sikit.


Kemudian guntingkan aluminium foil.

Macam tadi jugak, pastikan semua permukaan mata
pada bilah gunting tu dikenakan pada aluminium foil.

Dah rasa puas hati menggunting, try pulak potong kertas.

Kalau gunting tumpul tahap raksaksa ultromen ribut,
 meh sini guna cara kat bawah pulak.


Cara Ketiga:
Cara ni agak ganas sikit. Ekekekek..
Sediakan batu asah dan gunting tumpul.

Mula-mula buka gunting luas-luas sampai
kita dapat pegang bilah gunting lagi satu dengan selesa.


Pegang batu asah dan letakkan mata
pada bilah gunting di atas permukaan batu asah.

Pastikan kedudukan mata bilah gunting tu rata
 dan selari kat permukaan batu asah.

Geserkan mata bilah gunting dari atas ke bawah.
Buat dalam 8-10 kali, atau sampai gunting tajam.
Ulang proses yang sama pada lagi satu bilah gunting.


Nak lebih clear lagi boleh tengok video ni.


Lepas tu boleh test kat kain.
 Kalau potongannye smooth je tak sangkut-sangkut,
 dah tajamlah tu gunting korang.

Berdasarkan pengalaman saya,
cara pertama dan kedua kurang menjadi
pada gunting saya yang super tumpul tu.

Tapi selepas mencuba cara yang ketiga, saya sangat puas hati.
Sebelum guna batu asah ni, nak gunting kain pun tak lut,
 tapi lepas guna batu asah, gunting yang tumpul dah jadi tajam.






Thursday, December 03, 2015

DIY T-Shirt Anak

by , in
Psst..psstt..meh sini jap..
Tau tak kita boleh buat sendiri T-shirt untuk anak?

Tak tau?? Susah nak buat?..
eh..takdelah..

Boleh buat..serius ni..yang tangan ketaq nak menjahit boleh buat,
 asalkan kita amalkan 3 prinsip tu..
Doa, usaha, tawakal..
Mesti boleh kan.

Dah..jangan dok je situ, pi selongkar almari baju..
jangan pulak p almari pinggan mangkuk, 
pasal hari ni kita nak diy T-shirt untuk si kecik.

Are you ready gaissss? Lets do this!

Before we get started, sediakan dulu barang-barang
 yang kita nak kerjakan selepas ini.

1)  Baju T-shirt saiz dewasa 
T-shirt ni Encik Hubby beli masa outstation.
Saya tak pernah pakai sebab baju ni body fit sangat,
 ahaks! Tak ngaku lagi dah gemuk.

2) T-shirt anak- saiz yang anak pakai sekarang.

3) Jarum peniti

4) Gunting

5) Mesin jahit

6) Pensel/ kapur fabrik untuk penanda.

7) Pita ukur

Korang boleh jer beli kain untuk buat T-shirt ni,
 tapi saya gunakan T-shirt yang memang dah ada kat rumah.
 Jimat..hihi..dan lagi satu, saya juga akan gunakan jahitan 
yang dah sedia ada pada leher, lengan dan tepi baju. 
Cepat dan jimat..
 Awesome sangat kan?!

Mula-mula sekali potong  baju T-shirt ni di bahagian kiri dan kanan yang berjahit tu.
 Potong jugak lengan kiri dan kanan dan bahagian bahu yang bercantum.


Sekarang dah dapat 4 bahagian daripada T-shirt yang dipotong tadi.

Ambil bahagian hadapan T-shirt yang dipotong tadi, 
(wrong side di bahagian atas) dan lipatkan memanjang menjadi separuh.

Next step, terbalikkan baju T-shirt anak (wrong side kat luar).
Letakkan bahagian belakang T-shirt anak mengadap keatas.
Lepas tu lipat memanjang menjadi separuh dan 
letakkan di atas baju yang dipotong tadi.

Pastikan bahagian di bawah lipatan di ratakan,
 tak nak ada yang terlipat dan berkedut, terutama sekali bahagian leher.


Samakan kedudukan leher T-shirt anak bahagian depan 
dan leher baju T-shirt yang telah dipotong tadi dibawahnya.



Sekarang saya trace T-shirt anak saya yang berada diatas. 
Buat garisan pada T-shirt yang dipotong mengikut bentuk T-shirt anak. 

 Jangan lupa untuk tinggalkan baki jahitan/ seam allowance.

Bila sampai ke bahagian lengan, 
lipatkan lengan baju T-shirt anak ke atas 
dan buat garisan dibahagian bawah ketiak sehingga bercantum ke garisan bahu.

Hari ini kita belajar body parts ye anak-anak. :)


Kemudian guntingkan T-shirt ni mengikut garisan yang kita buat tadi.

Ambil bahagian belakang baju t-shirt tadi
 dan lipat memanjang menjadi separuh (wrong side diatas).


Baju bahagian hadapan yang telah di potong mengikut saiz baju T-shirt anak tadi,
 di letakkan diatas bahagian belakang baju T-shirt. 
Samakan bahagian bahu di kedua-dua belah kain.

Potong bahagian belakang T-shirt mengikut garisan yang di buat 
berdasarkan baju T-shirt bahagian hadapan yang telah dipotong tadi
 kecuali bahagian leher. 
Leher di bahagian belakang baju lebih tinggi
 daripada leher di bahagian hadapan baju. 

Kat sini, saya tak gunting bahagian leher yang berjahit, 
sebab nanti saya tak perlu jahit lagi untuk kemaskan bahagian leher.
 Bahagian leher di belakang jangan gunting,
 gunting sampai garisan bahu sahaja.

Untuk bahagian lengan pulak,
 saya ambil baju anak saya yang berlengan panjang 
(yang di terbalikkan ) untuk dijadikan pattern.

Buat garisan mengikut bentuk lengan baju anak 
pada lengan baju t-shirt yang dipotong tadi 
dan jangan lupa untuk tambahkan baki jahitan.

Bahagian yang berjahit di hujung lengan t-shirt tu,
 saya tak potong. Tak payah jahit lagi hujung lengan tu.
 Senang dah ada jalan shortcut.

 Ulang proses yang sama untuk lengan di bahagian lagi satu.


Ini baju yang telah saya potong mengikut saiz T-shirt anak.


Seterusnya, cantum bahagian hadapan
dan belakang baju T-shirt (right side together), 
pinkan dengan jarum peniti dan jahitkan bahagian bahunya.


Untuk jahit kain yang meregang macam T-shirt ni saya gunakan jahitan jenis zig zag.
 Kalau guna mesin jahit Brother GS2700 ni, saya suka jahitan nombor 18.
 Sebabnya jahitan lebih kemas dan lebih rapat.


Lepas jahit bahagian bahu, kita nak cantumkan pulak bahagian lengan.
Buka T-shirt tadi, wrong side dekat atas dan match kan setiap penjuru dan
hujung lengan pada T-shirt. Pinkan supaya tetap kat situ.

Jahitkan di kedua-dua belah lengan.


Kemudian, satukan semula T-shirt bahagian depan,
 belakang dan lengan, make sure bahagian tepi T-shirt sama dan tak senget. 
Pin kan dan jahit bermula dari tepi lengan baju sehinggalah ke penjuru bawah baju.
Ulang langkah yang sama di bahagian baju T-shirt yang sebelah lagi.


Dah hampir siap pun baju untuk si kecik ni.

Sekarang boleh trim bawah baju yang tak berjahit tu.
 Lipatkan lebih kurang satu inci , dan jahitkan supaya lebih kemas. 
Boleh jugak gunkan double needle (jahitan 2 line)  
kalau nak jahitan macam T-shirt yang kat kedai tu.

Tapi, saya tak berhenti setakat ni,
 saya masih ada baki kain T-shirt yang saya potong tadi.


Baju T-shirt yang dah berjahit tadi labuhnya
 dari bahu sampai ke bawah punggung. 
Saya potong bawahnya.
kemudian saya ambil lebihan T-shirt tadi, 
saya buat kedutan sikit kat kain tu dan cantumkan dengan T-shirt yang berjahit tadi.


Dah jadi T-shirt dress.


Dah siap baju untuk Cik Syifa.


Bolehla Cik Syifa melaram buat baju basahan kat rumah.







My Instagram