Upcycle Canvas Lama

6:09:00 am Sha Nazri 1 Comments


Hai semua..
Nak share diy yang simple hari ni.

Kalau korang ada lukisan canvas lama
 yang korang menyampah nak tengok,
 jangan buang atau peram dalam kotak.

Hari ni saya share cara saya guna semula canvas painting 
yang saya sendiri tak berkenan dengan gambarnya.

Ni nak tunjuk gambar sebelum canvas tu di makeover kan.
Yang gambar kerete antik tu..
Alahai..seram pulak dok tengok gambar tu ari-ari. 
Macam ada yang tak kena.

First, get ready dengan bahan-bahan yang diperlukan.
1) Lukisan canvas yang lama
2)  White glue
3)  Masking tape
4) Glitter
5) Foam brush
6) Acrylic colour
7) Optional: Berus lukisan

Lukisan canvas lama tu saya dah spray paint dengan warna putih. 

Kalau guna canvas yang baru memang dah warna putih, 
senang  tak yah nak spray paint dah. 
Tapi sebab saya guna semula canvas lama, 
kena la padamkan dulu gambar yang lama tu.

Ni saya lekatkan masking tape kat atas canvas. 
Buat macam corak geomatri. 
Senang je..silang-silangkan mengikut kesukaan ramai.

Lepas dah puas hati dengan corak yang kita nak, 
masa untuk mewarna pulak.

Saya guna acrylic paint sebab warnanya pekat dan cepat kering.

Eh..tetiba tangan jadi kecik?? 
Jeng..jeng..magik apakah ini? Hehehe
Takde unsur-unsur ilmu hitam ke hijau kat sini..
Ni saya pinjam tangan Cik Syifa untuk warnakan canvas saya ni.

 Sementara tunggu warna kering, bolehlah buat air ribena untuk Cik Syifa.


Warna tadi dah kering, kejap je dalm 5-10 minit macam tu.


Saya sapukan gam kat bahagian yang saya tak warnakan tu.
sebabnya saya nak letakkan glitter lepas ni.


Taburkan glitter secukupnya diatas canvas.


Tunggu glitter tu kering dulu.


Dah kering semuanya, mari kita tanggalkan masking tape tadi.


Last sekali spray paint dengan transparent spray
 untuk nampak glossy finish dan juga supaya senang nak lap kalau dah berhabuk.

Kalau nak beli kat Mr DIY ni cari Lacquer No 1#.

Dah siap, boleh gantung.
 Colourful sikit ruang tamu.

Haha..barulah ada perasaan sikit tengok warna warni. 
 Simple je deko kat ruang tamu saya. 
Hihi..budget friendly lah katakan.



























You Might Also Like

1 comment: