Friday, April 08, 2016

DIY: Crayon Colourful

by , in

                                    Masa cek colour box Syifa, banyak rupanyer 
crayon colour yang dah patah. 
Boleh guna lagi, tapi crayon yang dah patah ni Syifa tak minat nak guna.
 Maka terbiarlah crayon tersebut tanpa mendapat perhatian sewajarnya.
Nak buang terasa sayang, apatah lagi nak membeli yang baru…
tak nak bazir duit lah kunun..

Ada banyak projek dan idea yang boleh dibuat 
dengan menggunakan crayon yang telah dilupakan
 seperti yang telah saya nyatakan di atas. 
(Oh! bahasa macam nak tulis cover letter dalam resume).
 Salah satu daripadanya ialah recycle balik crayon lama 
yang dah patah tu supaya dapat digunakan semula.

Diy projek kali ni senang je. 
Tak perlu modal. 
Hanya kesungguhan dan kerajinan sahaja yang diperlukan.
 Selain daripada itu, kita juga perlukan bahan-bahan 
dan peralatan (yang sedia ada di rumah) bagi menjayakan diy projek kali ini.

Bahan yang diperlukan:

o   Crayon

o   Trays/ acuan kuih

o   Pisau

o   Cutting mat

o   Optional : Baking paper


Langkah 1
Tanggalkan kertas pembalut pada crayon.
Tugas mengoyak kertas ni diserahkan kepada Cik Syifa.


Langkah 2
Potong crayon kepada kepingan yang lebih kecil 
diatas cutting mat yang saya lapik dengan baking paper, 
supaya kaler crayon tu tak melekat kat permukaan cutting mat ni.

Potong dalam ½ inci.. lebih kurang macam tu la.

Agak-agak je..jangan pulak ambik tape
 pegi ukur panjang cukup ½ inci ke idok..
No..no..no..tu semua tak diperlukan okey..

Saya potong crayon ni kecik sikit, supaya ia cepat cair kat dalam oven, 
tak ambik masa lama dan senang warna tu nak mengalir antara satu sama lain. 
Apekah? 
Harap korang faham hujah yang saya nak sampaikan ni.
 Kalau tak boleh nak proses dalam kepala otak,
 takpe..jangan fikir panjang, buat je langkah seterusnya.


Langkah 3
Isikan tray dengan crayon yang telah di potong kecil-kecil.
Saya campurkan je semua warna,
 tak payah nak ikut gred ke colour gradient ke 
sebab saya nak ia menjadi warna warni macam warna pelangi gitew!


Langkah 4
Masukkan dalam oven atau dalam kes saya ni, 
saya sebenarnya dah masuk dalam oven. 
Tapi disebabkan oven saya berkecah dan berpeta kat dalamnya, 
(segan nak tunjuk oven sendirik!) 
saya terpaksa acah-acah masuk dalam microwave.
 Kira tu demo je, for learning purposes only..kih..kih..kih..
okey..tak lawak..

Jangan lupa panaskan dulu oven anda 180 celcius hokey! 
Kalau oven tak panas awal-awal, 
nanti crayon lambat nak cair jangan pegi maki oven tu pulak! hiks..hiks.. Leks k..
Biarkan selama 10-15 minit 
bergantung pada oven masing-masing atau 
sehingga crayon tu betul-betul dah cair.


Langkah 4
Bila crayon dah cair, keluarkan tray dari oven dengan berhati-hati 
sebab crayon yang cair ni adalah sangat panas.

Biarkan crayon mengeras dalam 30 minit camtu. 
Nak cepat lagi proses, boleh letak kat depan kipas angin,
 macam yang saya buat ;)

Langkah 5
Dah keras crayon tu boleh lah dikeluarkan daripada tray. 
Kalau kat bawah crayon tu keras, senang je nak keluarkan. 
Tapi kalau ada lagi crayon yang degil,
 tak boleh nak tanggal dari acuan atau tray tu,
 cucukkan jarum kat tepi tray tu, 
dah boleh keluarkan crayon dengan jayanya.


Crayon yang berwarna-warni dan pelbagai bentuk
 yang akan mencairkan hati kanak-kanak seperti Syifa.

Jom kita test crayon ni.

Cik Syifa sedang melukis dengan crayon.


Hasil lukisan Syifa.


A big thank for visiting this little blog!

 Take Care!



















Friday, April 01, 2016

DIY Folding Board: Mudahnya Nak Lipat Baju

by , in
Hola!!!
Salam Jumaat..
Apa khabar anda semua di luar sana? 
Semoga mendapat keberkatan di hari Jumaat yang penuh barakah ini. 
Kata alim ulama, hari Jumaat adalah salah satu waktu dimana doa kita akan dimakbulkan.  InsyaAllah...
Jadi doa banyak-banyak mudah-mudahan jadi jutawan! 
Tapi bukan sebarang jutawan tau!

Mengikut kata Kak Ton yang 10 tahun berdoa, baru dapat jadi jutawan..

“Niat nak jadi jutawan mesti disertakan dengan niat nak bantu orang susah,
 nak tolong saudara-saudara seislam..baru betul..
Doa mesti seiring dengan usaha, 
kalau doa pastu dok lepak king jer..jangan la berharap sangat!”

Baiklah..
Hari ini saya nak cerita versi cara melipat baju yang paling cepat, 
mudah dan paling penting ianya adalah menjimatkan. 
 Lipat baju cara ni bukan sahaja mak bapak anak yang boleh buat,
 malah anak-anak pun boleh melakukannya.

Dah lama sebenarnya saya niat nak DIY folding board ni,
 tapi selalunya masa sangat mencemburui saya.

Bila sampai satu ketika, baju berlambak tak lipat….it’s time for back up.

DIY folding board ni guna kotak cardboard je,
 kotak pun ambik je yang ada kat rumah.
Boleh ke guna kotak je untuk lipat baju?? 
Macam tak jer..
Well, my friends, the answer is yes!! Yes!! 
(senyum kambing sambil mengangkuk-anggukan kepala)





Hey! apa tunggu lagi, mari kita mulakan!

First thing first, bahan yang diperlukan:
1)      Kotak cardboard yang keras
2)      Baju yang nak dilipat
3)      Pembaris
4)      Pensel
5)      Pisau/ exacto knife
Optional:
6)      Cutting Board
7)      Sticker paper atau kertas pembalut


Letakkan baju t-shirt diatas kotak. 
Baju t-shirt ni saya ambil baju anak saya.
 Sebabnya saya nak buat folding board ni ikut saiz baju anak saya. 
Boleh jugak guna t-shirt saiz dewasa untuk buat folding board yang lebih besar saiznya.


Lipatkan bahagian baju di bahagian kanan dan kiri.
Kemudian buat garisan untuk tanda bahagian kotak 
yang akan di lipatkan nanti.


Lipatkan baju jadi 2 bahagian, dan buatkan garisan di bahagian tengah kotak.


Kesimpulannya, inilah gambarajah dan ukuran yang diperlukan.
1)      A & B dilipatkan.
2)      A & B yang dilipat tadi tu, potong daripada bahagian tengah 
ikut garisan putus-putus warna merah tu.
3)      Bahagian yang ada dots biru tu jangan potong,
 tu untuk bahagian kotak yang akan dilipat ke dalam.


Potong kotak dari bahagian tengah kotak sampai ke bawah dengan exacto knife.
Kemudian lipatkan bahagian tengah kotak yang dots biru tu ke atas.

Ukuran tu tak semestinya buat macam kat dalam gambar atas ni.
Sesetengah pihak merasakan ukuran saya ni tak sesuai
 sebab baju semua saiz XL, ikut je kesesuaian dan saiz lipatan baju yang diinginkan.


Ni folding board yang dah siap saya balut dengan sticker paper bercorak.

Sekejap je dah siap!

Apakata kita test pulak folding board ni.

Hari ini Syifa akan tunjukkan cara 
macamna nak lipat baju dengan menggunakan DIY folding board.


1)      Mula-mula letakkan baju di tengah-tengah board, 
bahagian belakang baju berada di atas.
Ratakan dulu baju sebelum nak start lipat ye..

2)      Lepas tu ambil bahagian sebelah kiri kotak dan letak di bahagian tengah.
(meja bersepah.. watla macam pura-pura tak perasan.. T______T)

3)      Ambil pula bahagian sebelah kanan kotak 
dan letak di bahagian tengah macam yang Syifa buat tadi tuuu...

4)      Last sekali  kotak bahagian tengah tu lipatkan ke atas.

Dah setel dah!!


Yeayyy! Syifa berjaya melipat baju. 
High five dengan mama dia!

Dengan menggunakan folding board ni, 
Syifa yang 2 tahun 8 bulan pun boleh lipat baju sendiri. 
Tu baru first try. 
Dengan beberapa kali latihan praktikal, 
 dah boleh melipat baju dengan pantas.

Lipatan baju pun jadi lebih kemas 
walaupun dilipat oleh kanak-kanak berusia 2 tahun macam Syifa.

Anak-anak kat rumah mesti seronok nak menolong mak lepas ni kan.

Pas ni takdelah tension nak lipat baju sambil kerut-kerut dahi 
menahan kemalasan dalam diri.

Okey..dah abis..sila bersurai..

Take Care!
























My Instagram